EU ceni uspehe

Izvor: Politika, 28.Jan.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ceni uspehe

Srbija zaslužuje zvaničan status kandidata i zato bi mogla da učini više tako što bi ubedila zemlje članice EU da joj ponude status kandidata, igrajući još konstruktivniju ulogu u regionu

 „Sasvim sam uveren da će velika većina u Evropskom parlamentu podržati pokretanje pregovora o pristupanju Srbije što je pre moguće”, kaže Martin Šulc, novoizabrani predsednikEvropskog parlamenta, jedine neposredno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << birane institucije Evropske unije, odgovarajući na pitanje „Politike” da li će i EP u plenumu podržati nedavni stav svog Komiteta za međunarodne odnose da lideri EU treba Srbiji da odobre status kandidata u martu.

Podsećajući da je Parlament već naveo da Srbija zaslužuje da dobije zvaničan status kandidata, zahvaljujući dobromnapretku koji pravi na svom putu u EU, Šulc, u intervjuu za naš list, ističe da odluka Evropskog saveta mora biti doneta jednoglasno, a da je i dalje nejasno da li će svi lideri EU na samitu u martu podržatistavEP. On se nada da će se to dogoditi.

„Pod predsednikom Tadićem, Srbija je imala neke značajne uspehe i EU to ceni. Srbija je počela da u potpunosti sarađuje s Tribunalom UN za ratne zločine u Hagu hapšenjem Karadžića, Mladića i Hadžića. Prihvatili ste Deklaraciju o Srebrenci. Bilo je teških odluka. Ali bolje je gledati u budućnost, a ne zadržati se na bolnoj prošlosti”, kaže Šulc, koji čestita Srbijina dobrom napretkui u drugim oblastima, kao što su reforma pravosudnog sistema, borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava.

Šta bi Srbija trebalo još da uradi?

Srbija bi mogla da učini više tako što bi ubedila zemlje članice EU da joj ponude status kandidata, igrajući još konstruktivniju ulogu u regionu. Srbija treba da krene dalje u pravcu normalizacije odnosa s Prištinom. Dve strane treba da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima, kao što su diplome, trgovina, telekomunikacije, čak i ako se ne slažu oko krupnih stvari.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 29. januara. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Biljana Čpajak

objavljeno: 29.01.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konstruktivnija uloga Srbije za status kandidata

Izvor: Beta, 29.Jan.2012, 00:01

BEOGRAD, 28. januara 2012. (Beta) - Većina poslanika u Evropskom parlamentu podržaće pokretanje pregovora o članstvu Srbije u EU, ali bi Srbija mogla da učini više "igrajući još konstruktivniju ulogu u re.

Nastavak na Beta...

Šulc: Srbija da bude ubedljivija

Izvor: Mondo, 29.Jan.2012

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da Srbija zaslužuje zvaničan status kandidata i zato bi mogla da učini više tako što bi ubedila zemlje članice EU da joj ponude status, igrajući još konstruktivniju ulogu u regionu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.