Preminuo Fidel Kastro

Izvor: Radio 021, 26.Nov.2016, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Fidel Kastro

Kubanski lider i revolucionarna ikona Kube, Fidel Kastro preminuo je u 90. godini života, objavila je kubanska državna televizija.

Revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima da bude svrgnut, preminuo je u petak uveče.

Predsednik Kube Raul Kastro (85) saopštio je nešto posle ponoći po lokalnom vremenu na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je završio uzvikujući revolucionarni slogan: "Ka pobedi, uvek!". Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani u subotu rano ujutro, "u skladu sa njegovom željom".

Jedna od vodećih svetskih figura u drugoj polovini 20. veka, Fidel Kastro je imao izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje, navodi AFP. Francuska agencija ističe da je jedan od svetskih lidera koji je najduže ostao na vlasti i jedna od najneobičnijih ličnosti u modernoj istoriji prkosio uzastopnim američkim administracijama i pokušajima ubistva.

On je srušio opoziciju na Kubi i vodio komunističku karipsku zemlju kroz hladni rat, pre nego što se povukao 2006. godine kada je skoro umro.

Posle robije pod mandatom diktatora Fulhensija Batiste, egzila u Meksiku i katastrofalnog početka svoje pobune, trijumfalno je ušao u Havanu u januaru 1959. i, u 32. godini, postao najmlađi lider u Latinskoj Americi. Decenijama je služio kao inspiracija i izvor podrške revolucionarima od Latinske Amerike do Afrike.

"Socijalizam ili smrt" ostao je Kastrov slogan iako je demokratija u zapadnom stilu osvojila svet, a drugi komunistički režimi u Kini i Vijetnamu prihvatili komunizam, ostavivši Kubu sa 11 miliona stanovnika kao ekonomski oslabljenu marksističku neobičnost", ističe AP.

Preobrazivši Kubu od "igrališta za bogate Amerikance" u simbol otpora Vašingtonu, Fidel Kastro je na vlasti nadživeo devet američkih predsednika.

Ipak je doživeo pregovore Raula Kastra s američkim predsednikom Barakom Obamom u decembru 2014. o otvaranju Kube prema SAD, kada su Vašington i Havana saopštili da će učiniti korake kako bi obnovili diplomatske odnose, prvi put otkako su prekinuti 1961. Obazrivo je tada "blagosiljao" istorijski sporazum sa dugogodišnjim neprijateljem u pismu koje je objavio posle jednomesečnog ćutanja.

Njegova smrt će teško izazvati krizu s obzirom na to da je Raul Kastro čvrsto na vlasti, ali ipak, odlazak čoveka koga je većina Kubanaca zvala "El Komandante" ili samo "Fidel", ostavlja veliku prazninu u zemlji kojom je toliko dugo vladao i, uz to, naglašava smenu generacija u kubanskom komunističkom rukovodstvu.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro je drug Kastro: Trenutak u kojem brat saopštava da je Fidel preminuo (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Nov.2016

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je sinoć u 22.29 sati, javila je danas kubanska televizija, prenose agencije...Predsednik Kube Raul Kastro saopštio...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.