Srećna Srpska nova!

Izvor: Glas javnosti, 14.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećna Srpska nova!

Pravoslavni narodi koji poštuju bogoslužbeni julijanski kalendar danas će proslaviti početak nove 2009. godine, koja se u našem narodu naziva Srpska nova godina ili Mali Božić.

Doček Srpske nove godine organizovan je na trgovima u Kragujevcu, Čačku, Nišu, Jagodini, Aranđelovcu, na Zlatiboru, gde su građane zabavljali popularni pevači, bendovi i orkestri, a u ponoć je, po tradiciji, bio priređen vatromet.

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nije organizovan na trgovima, već samo u brojnim restoranima i klubovima. U prestonici Srpsku novu godinu su obeležila i zvona sa Hrama Svetog Save i veliki vatromet na Svetosavskom platou.

Doček pravoslavne Nove godine, zbog štednje, izostao je u više mesta.

Tradicionalni doček Srpske nove godine na gradskom trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici nije bio organizovan zbog političko - bezbednosne situacije, ali se zato u lokalima dobro zabavljalo.

Milankovićev kalendar

Na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine doneta je odluka o izradi „savršenog“, novog kalendara koji bi bio tačniji od julijanskog i gregorijanskog i koji bi prihvatile sve pravoslavne crkve. Taj zadatak poveren je našem slavnom naučniku, profesoru nebeske mehanike Beogradskog univerziteta Milutinu Milankoviću. On je takav kalendar i sačinio. I dok je julijanski kalendar kasnio za jedan dan svakih 128 godina, gregorijanski na 3.300 godina, Milankovićev bi odocnio za jedan dan tek posle - 43.000 godina! Taj kalendar, naime, potpuno osigurava propis zajedničkog praznovanja novozavetne Pashe svih pravoslavaca prema odluci Prvog vaseljenskog sabora - posle prolećne ravnodnevice, posle punog meseca i u nedeljni dan. Ovaj kalendar važio je sve do 1923. godine.

Da jedna godina ima 365 dana prvi su ustanovili stari Egipćani, i to na osnovu ciklusa izlivanja reke Nil. Ovakav način računanja vremena prihvatio je rimski car Julije Cezar (po kome je kalendar i dobio ime), čime ga je zapravo usvojilo veliko Rimsko carstvo. Tako je Nova godina, umesto u martu, kako je do tada važilo, otpočinjala 1. septembra, kako je bilo sve do osamnaestog veka, kada je taj datum pomeren za prvi januar.

NETAČNOST

U praksi se ispostavilo da julijanski kalendar ima jednu veliku netačnost. Tokom godina uočeno je da kalendar zaostaje za stvarnošću ravnodnevice zbog toga što tropska godina ne traje 365 dana i šest sati, već nekoliko minuta i sekundi manje, što za 128 godina iznosi - ceo jedan dan.

Navedena netačnost uočena je u Pravoslavnoj crkvi, te je odatle i potekla inicijativa za njegovom revizijom i ispravkom. Papa Gregorije (po kome novonastali „gregorijanski“ kalendar i dobija naziv) određuje posebnu komisiju sastavljenu od stručnjaka sa naredbom da sastave kalendar koji će nastalu vremensku razliku (od čitavih deset godina) ukloniti, a smanjenjem broja prestupnih godina učiniti da razlika od jednog dana nastane posle 3.300 godina.

Kao rezultat Kosovske bitke njena oblast postala je vazalna Osmanlijama. To potvrđuje davanjem sulatanu Bajazitu kćerke Olivere za ženu.

Godine 1393. knez Stefan Lazarević puni 16. godina i njegova majka Milica, predaje mu oblast na upravljanje i brigu a ona se povlači u svoju zadužbinu Ljubostinju.

Priznavši vrhovnu vlast sultana Bajazita, Stefan Lazarević učestvuje u bitkama na Rovinama 1395., kod Nikopolja 1396. u pohodu protiv Bosne 1399. i u Angorskoj bitki 1402

DOKLE IDE NASE LUDILO GOVORI SAM NASLOV OVOG POSTA ... PA VALJDA BI NASLOV TREBAO DA BUDE PRAVOSLAVNA NOVA GODINA.. ZASTO SRPSKA??? SRAMOTA JE IZDIZATI NACIJU IZNAD RELIGIJE.. KADA TO NAUCIMO BICEMO MNOGO SRETNIJI....

Mozda bih trebala da bude nova godina, Januar 14, da se zove pravoslavna, ALI!

kako da je zovemo PRAVOSLAVNOM, kad su Grci, Bugari, Rumuni, Armenci, Etiopljani, po-koji Egipcanin, Albanac, Sirijac, Finlandjanin, Ukrainac, Gruzijac, pravoslavni , a NE slave istu novu godinu?

Znaci u pravu su kad kazu, Srpska, ili Ruska, ili Gruziska, ili Make, CG nova godina.

Svi to dobro znaju oni koji su nam dali pravoslavlje od religije vise NE slave bozic Januar 7, nego po nagovoru engleza promenuli i sada slave Dec-25. Da, nasi susedi GRCI.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravoslavna nova godina

Izvor: RTS, 13.Jan.2009, 10:37

U ponoć počinje Nova julijanska godina za Srpsku, Rusku i Gruzijsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Rusku zagraničnu crkvu koje obeležavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog. ..Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogrsko-primorski...

Nastavak na RTS...

Dočekana pravoslavna Nova godina

Izvor: RTS, 14.Jan.2009

Širom Srbije svečano dočekana Nova godina po Julijanskom kalendaru. Doček organizovan i na gradskim trgovima. Ispred crkve i spomen-hrama svetog Save, priređen vatromet. ..Centralna proslava i doček Nove godine po julijanskom kalendaru organizovani su večeras u centru Gračanice...Za građane...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.