Izvor: B92, 23.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi otkrili 75 bombi

Niš -- Ruski demineri pretražili su polovinu planirane površine na niškom aerodromu i otkrili i uništili 75 ubojnih sredstava, kaže direktor Centra za razminiranje.

"Demineri su otkrili 26 kasetnih bombi zaostalih iz 1999. godine, devet avionskih bombi težine od po 10 kilograma iz Drugog svetskog rata, sedam detonatora, tri minobacačke mine, 20 metaka za protivavionski top, dve delimično detoniarane kasetne bombe i osam vežbovnih avio bombi težine od po 100 kilograma", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je direktor Petar Mihajlović.

Zemljište je očišćeno do dubine od 50 santimetara i bezbedno je za civilnu upotrebu.

On je napomneuo da Centar za razminiranje prati rad ruskih deminera koji je visoko profesionalan.

Prema Mihajlovićevim rečima, do kraja godine će biti pretraženo više od 700.000 kvadratnih metara površine na civilnom delu aerodroma.

Sredstva za rad deminera odobrila je ruska vlada u iznosu od šest miliona dolara, a radovi na niškom aerodromu započeli su 31. jula ove godine.

"Centar je od Međunarodne fondacije za razminiranje dobio dva miliona dolara za razminiranje minskih polja u selima Jamena i Morović (opština Šid) na površini od 705.000 kvadratnih metara", napomenuo je Mihajlović.

Tenderska procedura biće završena do 20. novembra ove godine, a radovi bi počeli u prvoj nedelji decembra, rekao je Mihajlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.