Oslobođen bivši tužilac Rade Terzić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen bivši tužilac Rade Terzić

SMEDEREVO -

Bivši beogradski tužilac Rade Terzić danas je oslobođen optužbi da je iskorišćavanjem položaja krajem 2001. godine uticao da iz pritvora budu pušteni vođe i članovi "zemunskog klana", u to vreme osumnjičeni za otmicu predsednika "Delte" Miroslava Miškovića.

Osnovni sud u Smederevu izrekao je Terziću oslobađajuću presudu, jer smatra da nije dokazano da je počinio krivično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delo za koje je optužen.

"Na osnovu njegove odbrane, izjave svih svedoka koji nisu protivrečni i čitanjem drugih dokaza, zaključio sam da radnjama i ovlašćenjima koje je imao, nije izvršio krivično delo zloupotrebe", rekao je Slobodan Ignjatović prilikom izricanja presude.

Na tu prvostepenu odluku tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Terzić je 21. jula 2007. godine bio uhapšen po nalogu tadašnjeg specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića u okviru istrage o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića.

Posle mesec i po dana provedenih u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, Terzić je pušten da se brani sa slobode i sada se bavi advokaturom.

Posle sprovedene istrage, optužnicu protiv Terzića nije podiglo Specijalno tužilaštvo. To je, posle dugog sporenja oko nadležnosti u više mesnih tužilaštava, učinilo Opštinsko tužilaštvo u Smederevu, pa je tako proces protiv Terzića stigao pred sud u tom gradu.

Bivšem beogradskom okružnom tužiocu na teret se stavlja da je "preduzimao radnje, na koje je ovlašćen zakonom", kako bi za organizatore i pripadnike "zemunskog klana" izdejstvovao povoljniji "krivično-procesni" položaj.

On je optužen da je kao okružni javni tužilac direktno - usmeno i pismeno, naložio opštinskom tužiocu Biljani Radovanović i njenim zamenicima Dušanu Simiću i Mioljubu Vitoroviću da u postupku istrage protiv pripadnika "zemunskog klana" istražnom sudiji "sugerišu njihovo puštanje iz pritvora", iako je znao da za to nije bilo zakonskog osnova.

To se posebno odnosilo na vođe "zemunaca" Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

Njihovim puštanjem na slobodu omogućeno je organizovanoj kriminalnoj grupi da nastavi da planira i izvršava krivična dela (ubistva i otmice), sve do samog atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine.

Kako se navodi u optužnici, Terzić je svoju tužilačku funkciju direktno stavio u "funkciju omogućavanja zločinačkog delovanja 'zemunskog klana', a posebno davanjem naloga Četvrtom opštinskom tužiocu da se Mile Luković, kao jedan od vođa ove grupe, pusti iz pritvora", obrazlažući to kao "jedan od osnovnih razloga protesta Jedinice za specijalne operacije novembra 2001. godine".

Terzićev advokat Boban Ružić je rekao Tanjugu da je zadovoljan presudom, i oceni da je ceo proces protiv Terzića vođen bez bilo kakvog osnova.

Radovanović je nedavno, odlukom Državnog veća tužilaca, imenovan za Apelacionog tužioca u Nišu. On je julu 2005. godine izabran za specijalnog tužioca.

Visoki savet pravosuđa ga je 2007. godine postavio za vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca. Za zamenika državnog tužioca izabran je 2009. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslobođen Rade Terzić

Izvor: B92, 29.Dec.2011

U Osnovnom sudu u Smederevu izrečena oslobađajuća presuda bivšem beogradskom okružnom tužiocu Radetu Terziću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja...Sud je utvrdio da Terzić nije izvršio delo za koje je optužen. Terzić je oslobođen optužbe, pošto nije dokazano da je počinio krivično...

Nastavak na B92...

Rade Terzić nije kriv

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Dec.2011

U Osnovnom sudu u Smederevu danas je izrečena oslobađajuća presuda bivšem beogradskom okružnom tužiocu Radetu Terziću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja i puštanje članova zemunskog klana iz pritvora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Oslobođen Rade Terzić

Izvor: RTS, 29.Dec.2011

Sud u Smederevu oslobodio bivšeg beogradskog tužioca Radeta Terzića, optuženog za zloupotrebu službenog položaja. Terziću na teret stavljeno da je "preduzimao radnje, na koje je ovlašćen zakonom", kako bi za pripadnike Zemunskog klana izdejstvovao povoljniji "krivično-procesni" položaj...U...

Nastavak na RTS...

Oslobodjen Rade Terzić

Izvor: Beta, 29.Dec.2011

SMEDEREVO, 29. decembra 2011. (Beta) - Bivši beogradski okružni tužilac Rade Terzić oslobodjen je u četvrtak u Osnovnom sudu u Smederevu optužbi za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je vršio pri.

Nastavak na Beta...

Vasić: Rade Terzić nevina žrtva

Izvor: B92, 30.Dec.2011, 11:20

Beograd -- Novinar "Vremena" Miloš Vasić za B92 kaže da je od početka bilo jasno da je optužnica protiv bivšeg beogradskog okružnog tužioca Radeta Terzića besmislena...Sud u Smederevu Terzića je u četvrtak oslobodio optužbi da je kao okružni tužilac, krajem 2001. godine, uticao na to da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.