KARADŽIĆ ZA VELIKE SUME NOVCA OSLOBAĐAO RATNE OBAVEZE

Izvor: Kurir, 10.Sep.2010, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARADŽIĆ ZA VELIKE SUME NOVCA OSLOBAĐAO "RATNE OBAVEZE"

HAG - Kroz "deviznu kasu" Glavnog štaba Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH prošlo od 12 do 15 miliona maraka , rekao je u nastavku suđenja Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom svedok odbrane Rajko Petrović.

 Petrović, koji je kao oficir Uprave za razvoj GŠ VRS vodio "deviznu blagajnu", izjavio je i da je tadašnji predsednik RS Radovan Karadžić za velike sume novca oslobađao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "ratne obaveze" osobe koje su mogle da plate.

Svedok je potvrdio i da je GŠ VRS "rentirao" svoju tešku artiljeriju Hrvatskom veću odbrane u različitim delovima BiH. Petrović je izjavio da je kao oficir JNA poreklom iz BiH, po izbijanju rata, "ostao" na službi u VRS.

"Komandant GŠ VRS Ratko Mladić imenovao me je za rukovodioca "devizne kase", a taj novac je mogao biti trošen isključivo po njegovom nalogu za, kako je pisalo u naredbi, "prioritetno snabdevanje vojske gorivom i proizvodnju i nabavku municije", rekao je Petrović.

On je precizirao da je kroz tu kasu za vreme rata približno prošlo "između 12 i 15 miliona maraka u raznim valutama".

"Ja sam jednom išao u fabriku Prvi partizan u Užicu da ispitam mogućnost plaćanja municije tim devizama", kazao je svedok.

Petrović je posvedočio da je video dokument kojim je predsednik RS Radovan Karadžić oslobodio "ratne obaveze" osobu koja je to platila 300.000 nemačkih maraka.

"Jedan prijatelj iz Bijeljine mi je rekao da "to nije ništa" i da su neki ljudi u tom gradu "davali milione"", izjavio je on.

GŠ VRS je, po Petrovićevim rečima, u devizama naplaćivao i iznajmljivanje teške artiljerije hrvatskim snagama oko Sarajeva i u Hercegovini.

"Mislim da je prva tura bila plaćena oko 30.000 maraka, ali za mnogo toga ja nisam ni znao", rekao je Petrović, koji se po okončanju rata u BiH, po sopstvenim rečima, vratio u Vojsku Jugoslavije.

General Perišić, koji je 1993-98 bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu koje su, po optužbi, počinile VRS i vojska Republike Srpske Krajine. Te tri armije bile su, po haškom tužilaštvu, jedna oružana snaga koju je logistički podržavao, finansirao i municijom i opremom snabdevao GŠ VJ na čelu s Perišićem.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svedok: Plaćali da ne idu u rat

Izvor: B92, 10.Sep.2010

Hag -- Kroz "deviznu kasu" Glavnog štaba Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH prošlo od 12 do 15 miliona maraka, rečeno je na suđenju Momčilu Perišiću u Hagu... Tu informaciju izneo je svedok odbrane Rajko Petrović, koji je kao oficir Uprave za razvoj GŠ VRS vodio "deviznu blagajnu"...On...

Nastavak na B92...

Kroz Glavni štab VRS prošlo do 15 miliona maraka

Izvor: S media, 10.Sep.2010

U nastavku sudjenja Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Rajko Petrović izjavio je danas da je kroz "deviznu kasu" Glavnog štaba Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH prošlo od 12 do 15 miliona maraka...Petrović, koji je kao oficir Uprave za razvoj GŠ VRS vodio "deviznu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.