Britanci se spremaju za hakere

Izvor: B92, 12.Okt.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci se spremaju za hakere

Stotinak kompjuterskih stručnjaka ubacivaće viruse, napadati servere, raditi sve što im padne na pamet, a što može ugroziti sigurnost i stabilnost sistema Olimpijskih igara.

Računarski sistemi Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine biće testirani simuliranim hakerskim napadima.

Niz najgorih scenarija koje sistem administratori mogu zamisliti bitće izvedeni tokom marta i maja iduće godine, nekoliko meseci pre otvaranja Igara, piše BBC.

Među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njima će biti masovni DDoS napadi na službenu stranicu, kao i ubacivanje virusa na računare organizatora. Iako se temeljno pripremaju, šefovi Olimpijade kažu kako do sada nisu primili konkretne pretnje.

Računarske mreže koje beleže rezultate i isporučuju informacije javnosti i medijima već su godinama u razvoju. Kontrolno središte, iz kog će sve kompjuterske operacije biti koordinirane, otvoren je u Canary Wharfu.

Opsluživaće ga 180 stalnih zaposlenih, koji već uvežbavaju rad na sportskim događanjima na suvo, kako bi uočili probleme i nedostatke i popravili ih.

No, organizatori ne strahuju toliko da bi se serveri mogli srušiti ili da bi moglo nestati struje, koliko ih plaše namerni napadi cyber kriminalaca. Tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine Kina se morala nositi s oko 12 miliona online napada dnevno.

Britanci su, tvrde, naučili lekciju od svojih prethodnika.

Pobrinuli su se da preuzmu sve kako bi umanjili učinkovitost DDoS napada, a najvažniji kompjuterski sistemi su izolovani od bilo čega što ima dodira s internetom.

Testiranja i simulacije biće izvedeni u posebno izolovanoj verziji olimpijske mreže. Ulogu hakera preuzeće tim sastavljen od stotinak osoba zaduženih za sigurnost.

Ubacivaće viruse, isključivati servere, raditi sve što im padne na pamet, a može ugroziti sigurnost i stabilnost mreže.

Od poslednjih Olimpijskih igara priroda i opseg cyber pretnji značajno se promenio.

Niz napada, upada i rušenja sajtova, iza kojih stoje grupe poput Anonymousa i LulzSeca, imali su za cilj korporacije poput Sonyja i web odredišta državnih institucija u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Složeniji napadi - poput crva Stuxnet, čiji je cilj bila iranska nuklearna industrija - pokazali su kako su politički motivisani hakeri sposobni za poduhvate visokog stepena sofisticiranosti.

Ljudi zaduženi za sigurnost Olimpijskih igara tvrde da su sve to uzeli u obzir.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanci se spremaju za hakere

Izvor: S media, 12.Okt.2011

Stotinak kompjuterskih stručnjaka ubacivaće viruse, napadati servere, raditi sve što im padne na pamet, a što može ugroziti sigurnost i stabilnost sistema Olimpijskih igara. ..Računarski sistemi Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine biće testirani simuliranim hakerskim napadima...Niz najgorih...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.