Radun: Rast cena do kraja februara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radun: Rast cena do kraja februara

BEOGRAD -

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun izjavio je kako očekuje da se trend rasta cena u Srbiji zaustavi do kraja februara, a najkasnije do kraja prvog kvartala ove godine.

"Rast cena na svetskom tržištu desio se u poslednjem kvartalu prethodne godine pa tako nisu svi privrednici stigli da odreaguju i da nove cene ugradnje ukalkulišu u cene svojih proizvoda i to je ono što se sada dešava. Pretpostavljam da će svi, ili većina sa novim cenovnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izaći najkasnije do kraja prvog kvartala", kazao je Radun Tanjugu .

Radun smatra i da se pomenuti cenovni udari događaju, pre svega, zbog rasta cena poljoprivrednih proizvoda i energenata na svetskom tržištu i da ta pomeranja nisu "uzrokovana određenim lošim potezima u zemlji".

"Imamo rast cena žitarica, što je uslovilo rast cena brašna, a zatim i rast cena hleba. Sada je slična situacija na tržištu šećera, a to sve ima velikog uticaja na konditorsku industriju, industriju pića...", podsetio je Radun.

Predsednik asocijacije je napomenuo da je čak moguće i da se 'točak zavrti u suprotnom smeru', odnosno da dođe i do sniženja, ukoliko kurs dinara bude stabilan.

"Da li će se to uistinu dogoditi, znaće se tek posle novog roda poljoprivrednih proizvoda, odnosno najverovatnije u septembru ove godine", precizirao je Radun koji je i izvršni direktor kompanije "Nektar" iz Bačke Palanke.

Ovaj privrednik je rekao da je uveren kako će neke strane investicije koje su najavljene ili neke koje su pri kraju samog sprovođenja desiti u prvom ili drugom kvartalu ove godine biti dovoljne da kurs dinara bude stabilan do sredine 2011.

Pozitivne trendove, Radun očekuje i kod povećanja izvoza i ukupne privredne aktivnosti, ali je izrazio rezervisanost prema mogućem rastu zaposlenosti.

"Povećanje izvoza je realno zato što se još uvek nismo vratili na nivo koji smo imali ranije. Mnogo stvari je urađeno kako kod privrednika, tako i odgovornih predstavnika vlasti i sve to će imati sigurno kao rezultat rast izvoza, i to u raznim sektorima, i tu sam prilični optimista", tvrdi Radun.

"Međutim, što se tiče rasta zaposlenosti, trendovi za sada nisu obećavajući jer veliki broj kompanija srednje veličine koje nose najveći broj zaposlenih u privredi, imaju ogromne probleme u poslovanju i sa likvidnošću i nisu dovoljno jake da izdrže krizu koja ih je pogodila i zbog toga ne verujem da će se neki jak trend rasta broja zaposlenih iskazati ove godine", napomenuo je on.

Radun je kazao da je potrebno podsticati zapošljavanje, bilo putem poreske politike ili drugim olakšicama.

Po Radunu, određeni podsticaji za zaposljavanje moraju da postoje i država, u tom delu treba da uradi sve što je u njenoj moći.

"Da li je to reforma poreske reforme koja bi podrazumevala, sa jedne strane, da se izgubi deo prihoda u državnoj kasi, ali da se sa druge privrednici podstiču da lakše zaposljavaju ljude sa manjim izdvajanjima za bruto zarade, ili su to neki drugi podsticaj, to je manje bitno. Važno je da se nešto radi na tom planu", zaključio je Radun.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine,   Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RADUN: RAST CENA TREBA BITI ZAUSTAVLJEN

Izvor: Kurir, 05.Feb.2011

BEOGRAD - Predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun izjavio je kako očekuje da se trend rasta cena u Srbiji zaustavi do kraja februara, a najkasnije do kraja prvog kvartala ove godine...- Rast cena na svetskom tržištu desio se u poslednjem kvartalu prethodne godine pa tako nisu svi privrednici...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.