Izvor: B92, 10.Dec.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestni marš zbog diploma

Preševo -- Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava srednjoškolci, studenti i građani Preševa, u organizaciji Odbora za ljudska prava, održaće protestni marš u tom gradu.

Oni time žele da skrenu pažnju na problem nepriznavanja fakultetskih diploma stečenih u Prištini.

Akciju je podržalo više nevladinih organizacija iz Beograda i Prištine.

To što država Srbija ne priznaje diplome prištinskog univerziteta nije i ne sme da bude problem mladih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji žive u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Ovim protestom koji se održava na Međunarodni dan ljudskih prava želimo da skrenemo pažnju kosovske, srpske i evropske javnosti na ovaj naš problem, jer ne želimo više da budemo taoci neraščišćenih političkih odnosa Beograda i Prištine, kaže Belzim Kamberi predsednik Preševskog odbora za ljudska prava, koji je organizator skupa.

Kamberi sa zadovoljstvom ističe da je ovu akciju Odbora za ljudska prava i organizacija mladih svih skupštinskih stranaka iz Bujanovca, Preševa i Medveđe podržalo preko 20 nevladinih organizacija iz Beograda, kao i desetak iz Prištine.

Organizatori kažu da će oko 2.000 učesnika, sa zastavama, parolama i transparentima iz dvorišta preševske gimnazije krenuti do kancelarije Koordinacionog tela za jug Srbije.

Tu će, između ostalog, pročitati pismo koje će učesnici skupa uputiti šefu diplomatije EU Ketrin Ešton.

Kamberi kaže da su zvanični Brisel i EU krivi što su mladi Albanci koji završe fakultet u Prištini, u Srbiji građani drugog reda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović: Diplome obostrani problem

Izvor: Studio B, 10.Dec.2010

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je, povodom današnjih protesta u Preševu zbog nepriznavanja diploma Prištinskog univerziteta, da je Srbija spremna ozbiljno da razgovara o rešavanju ovog problema..."Što se nas tiče, mi smo spremni da pronađemo najbolje rešenje za problem diploma...

Nastavak na Studio B...

Protest u Preševu: Traže da Srbija prizna diplome fakulteta u Prištini

Izvor: Press, 10.Dec.2010

Više od 3.000 ljudi protestovalo je juče u Preševu tražeći da se u Srbiji priznaju fakultetske diplome stečene u Prištini. U protestnom maršu učestvovali su i predstavnici lokalne vlasti. Srednjoškolci, studenti i građani Preševa šetali su...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.