Izvor: Blic, Beta, 01.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv papi da poseti Srbiju

Međunarodna biskupska konferencija Svetih Ćirila i Metodija odlučila je na

zasedanju u Beogradu, koje danas završava, da obnovi poziv papi da poseti nadbiskupije i biskupije u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, što je područje koje Konferencija obuhvata.



Biskupi su doneli odluku da obnove svoj poziv papi Benediktu XVI da poseti mesne Crkve ove Konferencije i time podstakne još veću snagu za svedočenje evanđeoskog svetla, kaže se u saopštenju koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je pročitao generalni sekretar MBK Leopold Rohmes, na konferenciji za novinare.

Prema rečima predsednika MBK nadbiskupa bogradskog Stanislava Hočevara, predstoji niz svečanosti koje bi mogle biti prilika za dolazak pape, kao što je na primer obeležavanje 1.700 godina od Milanskog edikta cara Konstantina, koji je rođen u Nišu.

Hočevar je podsetio i da bi papa svakako, ukoliko dođe do posete, trebalo da se sretne i sa vernicima u Vojvodini jer tu živi oko pola miliona katolika.

Kako je Hočevar rekao, biće upućeno jedno uopšteno pismo papi kako bi se sa njim što pre razgovaralo, razmenila mišljenja i napravio konkretan dogovor.

Posebnu pažnju biskupi su, kako je saopšteno, posvetili katoličkoj porodici koja živi u "kompleksnom okruženju i suočava se sa mnogim radikalnim pitanjima".

U okruženju socijalne komunikacije, koja ne traži na pravom mestu istinu i ljubav, i okruženju tolikih zakona koji nisu u saglasnosti sa evanđeoskim vrednostima, katoličkoj porodici treba posebna, svestrana i kompetentna podrška svih članova Crkve, kaže se u sopštenju.

Biskupi su odlučili da nastave da traže puteve podrške porodici i pozivaju sve one koji imaju uticaj, odgovornost i vlast, da budu uvek u službi porodice, a samim tim i u službi života, kulture i prave civilizacije na evropskom kontinentu.

Hočevar je ocenio da se porodica danas suočava sa mnogim pitanjima - bioetike, bioinžinjeringa, planiranja porodice, pogotovo u uslovima ako bračni parovi nemaju posao ili ne vide perspektivu i naglasio da je brak osnova ćelija društva.

Na pitanje da komentariše nedavno usvojeni zakon protiv diskriminacije, Hočevar je rekao saradnja države i crkve podrazumeva mehanizam za stalnu komunikaciju.

Hočevar je rekao da je religiozna dimenzija konstitutivana za čoveka i da zakoni ne smeju biti u suprotnosti sa elementarnim moralom i etikom, odnosno prirodnim pravom, i da Crkva na to upozorava državu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poziv papi da poseti region

Izvor: RTS, 01.Apr.2009

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Bendekit XVI pozvan je da poseti svoje mesne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, saopštili su učesnici 22. plenarnog zasedanja Međunarodne biskupske koferencije Ćirilo i Metodije. ..Učesnici 22. plenarnog zasedanja Međunarodne biskupske konferencije Ćirila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.