Prva država na svetu koja ograničava prodaju ajfona

Izvor: NovaEnergija.net, 12.Dec.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva država na svetu koja ograničava prodaju ajfona

Kineski sud je uveo zabranu uvoza i prodaje nekoliko modela ajfona (iPhone), zbog toga što je kompanija za proizvodnju čipova Kvalkom (Qualcomm), koja je dobavljač u Kini, u patentnom sporu sa Eplom (Appleom)
U skladu sa tim, svi uređaji ajfona 6S na godišnjicu modela ajfona X su “pogođeni” zabranom. Odluka od 30. novembra je prva na svetu koja ograničava prodaju ajfona, saopštio je Kvalkom. Kada će zabrana prodaje stupiti na snagu, ostalo je nejasno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << Epl je odmah odgovorio da ajfon ostaje dostupan u Kini u svim varijantama do daljnjeg.
“Iskoristićemo sve naše pravne opcije na sudu”, navela je američka kompanija.
Deonice kompanije Epl pale su za 1,3 odsto nakon objavljivanja odluke, dok su Kvalkomove porasle za 3,1 odsto.
Predmet se odnosi na tužbu podnetu 2017. godine. Prema Kvalkomu, sud u gradu Fuzhou u Kini dokazao je da su prekršena dva Kvalkomova patenta. Jedan je uređivanje fotografija, a drugi “touchscreen”.
Prema vlastitim izjavama, Kvalkom je podneo nekoliko tužbi u nemačkim sudovima kako bi isposlovao zabranu prodaje i u Nemačkoj.
Epl, s druge strane, tvrdi da Kvalkom traži previsoke naknade za korišćenje patenata pa je podneo protivtužbu proizvođaču čipova. Od tada, Kvalkom nije primio nikakav novac od poslovanja sa ajfonom.
Izvor: BIZLife/Indikator.ba
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Povezane vesti

Kina zabranjuje prodaju iPhonea?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2018, 05:31

Jedan kineski sud naložio je zabranu prodaje pojedinih starijih modela Appleovih iPhonea u Kini, zbog spora koji proizvođač čipova Qualcomm, inače kineski dobavljač, vodi protiv Applea povodom zaštite patenata...Sud u kineskom gradu Fudžou je, prema saopštenju Qualcomma, utvrdio da je Apple...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.