Izvor: MozzartSport.com, 30.Sep.2021, 08:18

Zvezda je i to dočekala: Igraj fudbal, dokaži se bez opterećenja

Crveno-beli u iznuđenom sastavu večeras protiv Ludogoreca mogu da naprave odlučujući korak ka evropskom proleću (21 čas, TV Arena)

Bilo je mečeva, i tek će ih biti u bližoj budućnosti, sa vinjetom „mora da se pobedi“. Bilo je i onih utakmica koje je Dejan Stanković vodio sa uperenim pištoljem na slepočnici. Bilo je poraza, ali je bilo mnogo više pobeda. Crvena zvezda je konačno dočekala da igra meč bez velikog rezultatskog opterećenja i to na evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pozornici, pošto se u večerašnjem duelu protiv Ludogoreca (21 čas) ništa ne mora. Pobeda protiv Brage donela je kapitalne bodove u Ljutice Bogdana i preko potreban mir, a korona faktor oduzeo je srpskom šampionu imperativ dobrog rezultata na mestu velike rezultatske nesreće iz leta 2016. godine.

Znala je Crvena zvezda ne tako davno da profitira i izvuče potrebne brojeve iz korona bubnja, ma koliko to surovo zvučalo. Prošle godine je Gent na Marakanu stigao prilično oslabljen, baš kao ovog leta kazahstanski Kairat. Ali da je trener Ludogoreca Valdas Dambrauskas birao koga od igrača u crveno-beloj opremi ne želi večeras da vidi u Razgradu sumnjamo da bi bio tako surov. Srpski šampion će igrati bez pokera asova, igrača koji pored kvaliteta nakrcani ogromnim iskustvom. Morao je Dejan Stanković da pravi plan igre i utakmice bez Aleksandra Kataija, Aleksandra Dragovića, Milana Borjana i Miloša Degeneka, što ga je svrstalo u podređen položaj. Sigurno se temperamentni stručnjak osećao kao bokser sa jednom zavezanom rukom, ali je odabrao jedini ispravan put. Nije želeo pre utakmice da navlači na sebe ćebe alibija velikih kadrovskih problema, pošto će pored četvorice odsutnih limitiranu minutažu imati El Fardu Ben i Milan Pavkov.

Ne želim da sednem ovde i plačem zbog izostanka četiri igrača. Svi znamo koliko nam oni donose i šta mogu. Međutim, niti je moj, niti je manir Crvene zvezde da kuka. Siguran sam da će momci koje imam na raspologanju dobro odigrati“, poručio je trener crveno-belih Dejan Stanković.

Verbalni taktički manevar bivšeg asa Crvene zvezde više je nego jasan. On iskreno veruje da jedna velika utakmica, bez bukagija na listovima, može da izrodi junaka iz drugog ešalona. Baš kao što je Dejan Staković to bio 1996. godine kada je predstavljao personalni trik Vladimira Petrovića Pižona protiv Kajzerslauterna, dok su nemačke oči bile fokusirane na Perici Ognjenoviću, Miodragu Panteliću i Zoranu Njegošu. U Zelenoj šumi biće potrebno da procveta samo jedna nova crveno-bela ruža, pod pretpostavkom da ostali nosioci odigraju na nivou svojih mogućnosti, kao protiv Brage.

Kada govore o zamerkama na računa ukovodstva i stručnog štaba Crvene zvezde navijači kao argurment potežu preglomazan igrački kadar. I bez četvorice važnih igrača, srpski šampion ima dovoljan potencijal da iznese meč večerašnjeg intenziteta.

Odbrana će biti lišena dvojice komadanata i jednog talismana evropskih uspeha kakav je Miloš Degenek. Sudbina je dodelila nezahvalan zadatak Strahinji Erakoviću, bavicvši ga u čeljusti iskusnog Pjerosa Sotirijua. Ali popularni Čupa, podržan kapitenskom trakom u Novom Pazaru, teško da će imati bolju priliku za iskorak. Posebno što je iza njega dobra partija u večitom derbiju. Na pravi put može da se vrati Radovan Pankov, kao i Filipo Falko koji je u Pazaru prvi put igrao 90 minuta.

(2,60) Ludogorec (3,20) Crvena zvezda (3,00)

Crvena zvezda će biti osuđena na Luia Dionija u napadu, kao špica koji je ostao bez golgeterskog učinka u prethodna dva meča. A mogao je da na kontu doda još tri gola. Da ne govorimo o tome da šansu vrebaju zaboravljeni prošlogodišnji bonusi Veljko Nikolić i Njegoš Petrović, kao i Petar Stanić.

Veliki kadrovski problemi u redovima srpskog šampiona ohladili su među navijačima priču o osveti za 2016. godine. Tada su crveno-beli u dvomeču kvalifikacija za Ligu šampiona ispali od Ludogoreca posle produžetaka i vrlo interesantnih dešavanja u Beogradu. Veliki emotivni naboj završen je razočaranjem, ali bio je to usputni poraz ka velikom zvezdinom evropskom kontinuitetu. Zvezda je petu godinu učesnik elitnog klupskog takmičenja, ali Ludogorec ima iza sebe osam uzastopnih grupnih faza. Posle dve Lige šampiona postao je redovan učesnik Liga Evrope. Prošle sezone u grupi sa Totenhemom, LASK-om I Antverpenom zabeležili su svih šest poraza, što možda govori o stagnaciji.

Crveno-beli su dva puta u prijateljskim proverama bili bolji od Zelene šume, ali Ludogorec nikada u zvaničnim utakmicama nije poražen od srpskih velikana. Dva puta je u kvalifikacijama uzimao meru i Partizanu. Pride je bez poraza na poslednjih 10 utakmica na domaćem terenu (devet pobeda i jedan remi) na kome inače u proseku postižu više od dva gola po meču.

Nahvalio je Dejan Stanković Ludogorec u najavi meča, uporedivši ih sa Bragom. Ali za Crvenu zvezd bi bilo idealno da večeras na teren ne izađu dvojica bugarskih reprezentativaca – Nedjajkov i Kiril Despodov. Posao bi bio olakšan.

A da se ne lažemo bod bi za ovakvu Crvenu zvezdu predstavljao premiju i značajno je približio evropskom proleću. Ta karta malih očekivanja može da postane veliki crveno-beli adut.

LUDOGOREC – CRVENA ZVEZDA

(RTS 1, TV Arena Sport 1, 21.00)

Stadion: Ludogorec Arena, Razgrad

Sudija: Žerom Brisar (Francuska)

Ludogorec (4-2-3-1): Kalina – Ikoko, Sa, Plastun, Nedjalkov – Bađi, Santana - Tekpetej, Kauli, Despodov – Sotiriu.

Crvena zvezda (4-2-3-1): Popović – Gobeljić, Pankov, Eraković, Rodić – Sanogo, Kanga – Falko, Ben, Ivanić – Dioni.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.