Izvor: Radio 021, 22.Sep.2019, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama u Iranu od oktobra dozvoljen ulaz na fudbalske stadione

Žene u Iranu moći će da gledaju fudbalske utakmice od narednog meseca, saopštila je FIFA.

Predsednik Fife Đani Infantino rekao je da su ga predstavnici iranskih vlasti uverili da žene mogu da prate fudbalske mečeve, počevši od kvalifikacija za Svetsko prvenstvo narednog meseca.

"Potrebno je da žene prate mečeve. Dobili smo uveravanja da će od naredne internacionalne utakmice žene moći da uđu na fudbalske stadione. To je od velikog značaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << to se nije dogodilo poslednjih 40 godina", rekao je on.

Ženama je zabranjen ulaz na stadione, kada igraju muškarci od Islamske revolucije 1979. godine. Početkom meseca, navijačica Sahar Hodajari tragično je nastradala nakon što je uhapšena, jer je pokušala da uđe na fudbalsku utakmicu prerušena u muškarca. Sahar Hodajari, koja je bila poznata i kao "plava devojka" po bojama svog omiljenog kluba "Esteklala", bojala se da će završiti u zatvoru. Ona se zapalila ispred suda i preminula sedam dana kasnije u bolnici, podseća BBC.

Njena smrt izazvala je veliku tugu i ljutnju u Iranu, ali i van te zemlje. Fudbaleri širom sveta odali su poštu Sahar Hodajari. Članice nekih evropskih ženskih fudbalskih ekipa nosile su plave trake oko ruke tokom utakmica u znak sećanja na Hodajari. Fifa se suočila sa kritikama i pozivima da suspenduje ili zabrani Iransku fudbalsku federaciju.

Zvaničnici Fife proveli su sedam dana u Iranu i razgovarali sa zvaničnicima o meču sa Kambodžom 10. oktobra, što je prva utakmica koju će Iran igrati kod kuće u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.