Izvor: HotSport.rs, 16.Okt.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREMEPLOV: Fudbal igrao šest decenija, pre Aleksa Fergusona dobio titulu ‘Sera’ (VIDEO)

Smatra se jednim od najboljih engleskih fudbalera svih vremena, osvajač je prve Zlatne lopte u istoriji fudbala, krunisan viteškom titulom – Ser i to dok je još bio aktivan fudbaler – Stenli Metjus.

Odrastao uz oca boksera, koji ga je odgojio u sportskom duhu, usadio mu disciplinu i odlučnost, bio je vegeterijanac i protivnik alkohola, a njegova fudbalska karijera trajala je ravno 55 godina. Njegovi nadiimci, koji ga ujedno i opisuju na fudbalskoj sceni bili su: “The >> Pročitaj celu vest na sajtu HotSport.rs << Wizard of the Dribble” i “The Magician”.
Za engleski klub Stouk siti igrao je u periodu od 1932. do 1947. godine. Kada je 1938. godine, želeo da pređe u drugi klub, oko 4.000 navijača održali su protestni skup tako da je na kraju ostao. Ipak Drugi svetski rat je razdovjio Stenlija od njegovog Stouka.
Za vreme Drugog svetskog rata, služio je kao desetar u vojnom vazduhoplovstvu u blizini Blekpula. Kao gost povremeno je igrao fudbal za više engleskih i škotskih klubova. Godine 1947, Kada je imao 32 godine prešao je u Blekpul, gde je igrao do 1961. godine. Kasnije je opet igrao za Stouk siti.

Bio je učesnik dva Svetska prvenstva, a nacionalni dres je nosio 23 godine, po čemu je rekorder.

Ušao je u kuću slavnih engleskog fudbala, zanimljivo, to je bilo na prvom svečanom otvaranju. Njegova statua se nalazi u gradu Henliju u Velikoj Britaniji.

Pele je za ovog fudbalera rekao: Stenli Metjus je čovek koji nas je naučio na koji način fudbal treba da se igra.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta
The post VREMEPLOV: Fudbal igrao šest decenija, pre Aleksa Fergusona dobio titulu ‘Sera’ (VIDEO) appeared first on HotSport - Sportske vesti na jednom mestu i uvek na vreme.

Nastavak na HotSport.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta HotSport.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta HotSport.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.