U susret Mondijalu u Rusiji (3): Fudbal i politika kao nokat i meso

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2017, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret Mondijalu u Rusiji (3): Fudbal i politika kao nokat i meso

Svako Svetsko prvenstvo pokazivalo je da su sport, naročito fudbal i politika, kao "nokat i meso", a naredno će to pokazati još drastičnije zbog globalnih dešavanja.

Ovim rečima je Zoran Avramović, direktor marketinga Crvene zvezde, iza kojeg je nebrojeno domaćih i međunarodnih projekata, započeo razgovor za "Vesti" o Mundijalu u Rusiji. On veruje da domaćin neće propustiti priliku da se pokaže u pozitivnom svetlu.

- Rusija će učiniti sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da ovo prvenstvo protekne u najboljem redu, da stadioni budu dobri, otvaranje veličanstveno. Može se reći da su dosad dobro uradili posao, a ne treba zaboraviti da je Rusija pod ozbiljnim sankcijama, da ekonomija nije na nivou kao kada je dobila SP, da je bila uzdrmana doping aferama, da je i u fudbalu imala slučaj da predsednik njihovog Fudbalskog saveza Vitalij Mutko nije izabran u Izvršni odbor FIFA, nego je postavljen drugi čovek iz te zemlje. Takođe, bilo je ozbiljnih nagoveštaja, naročito sa zapadne strane, da bi moglo da im se oduzme takmičenje. Svi ti napadi su odbijeni. Uz to, predsednik Vladimir Putin je rekao da radovi napreduju, ali ne brzinom kojom su očekivali. Tu su neki problemi, čudna rešenja poput stadiona u Jekaterinburgu koja jesu za "prst na čelo". Ipak, nema sumnje da Rusi imaju ozbiljnu nameru da poboljšaju imidž - rekao je Avramović.

On naglašava da je neophodno da Rusija i FIFA učine sve kako bi se izbegli problemi.

- Uloženo je mnogo i svakako da bi domaćin mogao da izvuče ogroman medijski benefit, da pokaže kako je ruski čovek opredeljen za druženje i prijateljstvo, za ono što jeste fudbal, da pokaže rusku dušu, da gosti ponesu kvalitetne utiske i da pričaju o tome. Naravno, želeće i da vrate deo para. Verujem da neće kiksnuti, a sada imaju dovoljno vremena da razigraju neke druge stvari, vezano za kulturu Rusije, za promocije. Oni to već rade, gledali su ko je najbolji i njega su angažovali, firmu iz Londona. Sada se za uspešnu organizaciju SP bore Rusija, Putin, ali i FIFA, jer je u rizičnoj varijanti kao i domaćin. Ako se nešto desi, lako će im se zameriti kako su neki na vreme govorili da ne treba da se ide tamo.

U Srbiji se često pominje "kult reprezentacije", Avramović ističe da se taj kult gradi sporo.

- Mora sve drugo oko reprezentacije da se usavršava da bi se poboljšao. Pravi primer su košarkaši, odbojkašice... A opet, svi su u velikoj senci fudbala koji može da ima veliki uticaj i na društvo. I tu je njegova velika odgovornost - kaže sagovornik "Vesti".

Prema rečima Avramovića, još veći izazovi FIFA očekuju posle turnira u Rusiji.

- Besprekorno prvenstvo ključno je radi integriteta globalnog fudbala. Međutim, FIFA mora da sačuva integritet u budućnosti, poput situacije sa Katarom. Ne razumem to da se igra prvenstvo u decembru. Takođe, fudbal je igra, pivo, zabava, a jasno je da toga neće biti u Kataru.

Srbija je učesnik Mundijala, a sada je pitanje kako će to iskoristiti, ne samo na terenu i kako je moguće postati vidljiv pored još 31. učesnika.

- Pred prošlo prvenstvo osmišljavani su slogani reprezentacija. Skro svaka država je imala svoje prateće marketinške, komunikativne platforme koje su bile manje-više uspešne. Bosanci su imali najveću džezvu kafe koju su mogli da donesu u Brazil da kuvaju, Hrvati su takođe mnogo toga uradili. Veliki izazov je pred Savezom, ali sve zavisi od nas i samo je nebo limit - kaže Avramović.

Sagovornik "Vesti" napominje da ne postoji način da bilo koji drugi globalni sportski događaj zaseni u budućnosti smotru najboljih fudbalera.

- Ovo takmičenje je čak i iznad Olimpijskih igara. Sep Blater je Galileo Galilej ili Đordano Bruno našeg vremena. On je od hotelske sobe, gde su izvlačili žreb, napravio svečanost, ubacio fudbal u TV prava i to ga je, na kraju, koštalo. Pitanje šta bi bilo sa ruskom organizacijom da ih nije podržao. Sada imamo Đanija Infantina, ali on ima svoje probleme pošto se nije sredila situacija u FIFA. Vrti se veliki novac i jasno je da će doći kraj i tom vrtoglavom skoku u vezi sa TV pravima. Granica postoji, ali tu su vešti ljudi, tu su nove tehnologije, digitalizacija. Neverovatna snaga fudbala je u tome da se o njemu toliko priča, a postoji stotine kompanija koje zarađuju više od njega i za koje se manje čuje - zaključuje Zoran Avramović.

(1): Fudbal, magnet za kapital

(2): Ulaznice probile magičnu granicu
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.