To šta FIFA pravi od fudbala, industrijsku zabavu za mase - to je fenomenalno! (foto)

Izvor: Sportske.net, 19.Jun.2018, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

To šta FIFA pravi od fudbala, industrijsku zabavu za mase - to je fenomenalno! (foto)

Neverovatno je osveženje gledati fudbal u prijateljskom okruženju punom radosti, sa ljudima iz celog sveta.

Znate šta, ovo što je FIFA napravila od Svetskog prvenstva, ova, neko bi rekao, "plastična industrija", to da je fudbal lepa zabava za celu porodicu - to je nešto fantastično.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << />
Možda smo mi malo umorni od klubaštva i ostrašćenosti koje ono donosi, možda smo previše siromašni i odaljeni od sveta, ali iskustvo gledanja fudbala na Svetskom prvenstvu se sada baš razlikuje od gledanja klupskih utakmica.

Pričao sam sa nekim Poljacima, Hrvatima i našim zemljacima o navijačima, bilo je tu i nekih organizovanih navijača i bivših huligana. Njih prepoznajete jer, recimo, bivši poljski huligani po Moskvi nose neutralnu odeću, takozvani "kežual", da ih niko ne bi prepoznao.

Ostali "civili", odnosno normalni ljubitelji fudbala ne izlaze iz svojih dresova, ne skidaju šalove i kape, stalno su ogrnuti zastavama i glasno pevaju i navijaju za svoje timove. I svi se lepo slažu.

A posebno je zanimljiva činjenica da na stadion dolaze otprilike svi, ne samo pristalice timova koji igraju. Čitali ste i sami da je u Rusiju došlo 100.000 Kineza da gledaju fudbal, iako ne igraju. Videli ste i kod nas da smo u gradu sreli Amerikanca u dresu Holandije.

Na današnjoj utakmici Poljske i Senegala bilo je mnogo Meksikanaca, Rusa, poneki Peruanac. A na ogradama tribina stadiona Spartaka bile su okačene zastave Škotske, Malezije, Gvatemale, Izraela, Uzbekistana, da ne pominjemo zastave Kameruna, Mauritanije ili Južne Afrike.

I svi se lepo slažu i smeju i zabavljaju. Meksikanci koji su bili blizu glasnih poljskih navijača "skandirali" su sa njima, odnosno samo su vokalizovali njihovo skandiranje. I bilo im je super. Na poluvremenu su se svi slikali međusobno, pozirali, smejali se, družili. Naleteo sam i na nekog Ugandan...Uganđan...stanovnika Ugande u majici Stefa Karija. Nasmejanog i veselog.

Da ne pominjem što je na navijačkim mestima bilo mnogo sitne dece, koja su na obrazima imala iscrtane zastave Poljske i Senegala i koja su uživala u ovom spektaklu.

Znam da će mnogi reći da to "nije fudbal" i da fudbal nije ništa bez strasti, ali strasti je bilo itekako. Posle utakmice su se mogli videti "pokisli" navijači Poljske i poneki raspevani Senegalac. I niko nije dirao nikoga.

Klupski fudbal je nešto drugo i to razumem, ali mislim da bi svaki ljubitelj fudbala trebalo da doživi ovakav jedan vašar prijateljstva i zabave, ali i da ga podrži.

Složićete se da to nikako ne utiče na kvalitet fudbala, jer je ovaj Mundijal u najmanju ruku vrlo dobar.

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.