Izvor: RTS, 19.Apr.2021, 15:52

Superliga je uzdrmala evropski fudbal, ali ni Liga šampiona više neće biti ista

Osnivanje Superliga najveća je sportska vest od početka godine i može se meriti sa nedavnim Bregzitom, ali nisu to sve promene koje će se dogoditi u evropskom fudbalu. Suprotstavljajući se želji malog broja bogatih i surovih klubova na jednom frontu, Evropska fudbalska unija (UEFA) je na drugom započela reformu, pa ni Liga šampiona više neće biti ista.
Vodeća organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fudbala na starom kontinentu potvrdila je u ponedeljak da je prihvaćen predlog za početak reforme Lige šampiona, koja će od 2024. godine promeniti format.

Elitno fudbalsko takmičenje će imati 36 umesto 32 kluba i izgledaće potpuno drugačije nego što je to bio slučaj do sata.
Uvodnu fazu neće činiti osam grupa sa po četiri ekipe, već će izgledati kao jedna velika skupina u kojoj će svaki klub igrati po 10 mečeva.
Da bi se to ispunilo, timovi će biti podeljeni u četiri "divizije" po kvalitetu, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet kod kuće i u gostima.
Klubovi iz najjače divizije će međusobno igrati po dve utakmice, sa onima koji su po snazi u drugoj ili trećoj diviziji po tri utakmice, dok će protiv najslabijih suparnika imati po tri meča.
Veći broj utakmica (180 umesto dosadašnjih 96 u prvoj fazi) znači i pomeranje termina, pa će od 2024. Liga šampiona biti igrana utorkom, sredom, ali i četvrtkom, koji je do sada bio rezervisan samo za duele Lige Evrope.
Osam najboljih plasiraće se u nokaut fazu i klasičnim sistemom od osmine određivati ko će u završnicu, dok će timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu.
Boriće se za još osam pozicija za kompletiranje osmine finala, dok će ostali ispasti sa onih 12 najlošijih iz uvodnog dela takmičenja.

Pogledaj vesti o: Fudbal,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UEFA USVOJILA NOVI FORMAT LIGE ŠAMPIONA: Bez BOGATAŠA, ovako će se IGRATI!

Izvor: Kurir, 19.Apr.2021

Evropska fudbalska organizacija ( UEFA) odgovorila je na ideju najbogatijih klubova Evrope o osnivanju tzv. Superlige.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.