Skandal u Mađarskoj: Kažnjen jer je tražio pravdu za Džordža Flojda

Izvor: B92, 02.Jun.2020, 12:22

Skandal u Mađarskoj: Kažnjen jer je tražio pravdu za Džordža Flojda

Fudbalski savez Mađarske ukorio je fudbalera Ferencvaroša Tokmaca Nguena, pošto je nakon postignutog gola pokazao majicu sa porukom "Pravda za Džordža Flojda".

Nguen je rođen u izbegličkom kampu u Keniji, roditelji su mu iz Južnog Sudana, a on je odrastao u Norveškoj, za čije je mlađe selekcije nastupao.

On je 2019. godine dobio poziv za reprezentaciju Južnog Sudana.

Nguen je postigao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gol u remiju Ferencvaroša 1:1 sa Puškaš Akademijom u nedelju u mađarskom prvenstvu. On je posle gola podigao dres i pokazao majicu na kojoj je bila poruka: "Pravda za Džordža Flojda".

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Mađarske je pismeno ukorila 26-godišnjeg fudbalera i navela da će za bilo kakav sličan postupak ubuduće biti "stvarno kažnjavan".

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca koji je gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Zbog toga su izbili protesti u brojnim američkim gradovima, a oglasile su se i brojne sportske zvezde koje zahtevaju promene i pravdu za Flojda.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zatražila je od organizatora takmičenja da koriste "zdrav razum" i da razmotre da ne kažnjavaju igrače koji traže pravdu za Flojda.

"FIFA u potpunosti razume osećanja i zabrinutost koje su iskazali brojni fudbaleri u svetlu tragičnih okolnosti slučaja Džordža Flojda. Primena zakona fudbala ostavljena je organizatorima takmičenja, koji bi trebalo da koriste zdrav razum i imaju u vidu kontekst dešavanja", navodi se u saopštenju FIFA–e.

Sportski list Nemzeti naveo je da je Nguen bio jedan od najboljih veznih igrača u prvom delu mađarskog šampionata, postigao je četiri gola i imao je tri asistencije.

Nguen je prošle godine, posle nekoliko sezona u Stromsgodsetu, prešao u Ferencvaroš, za koji je bio strelac i u evropskim utakmicama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fudbaler ukoren u Mađarskoj zbog majice sa porukom za Flojda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jun.2020

Fudbalski savez Mađarske ukorio je danas fudbalera Ferencvaroša Tokmaca Nguena, pošto je nakon postignutog gola pokazao majicu sa porukom "Pravda za Džordža Flojda". Nguen je rođen u izbegličkom kampu u Keniji, roditelji su mu iz Južnog Sudana, a on je odrastao u Norveškoj, za čije je mlađe...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.