Izvor: RTS, 30.Okt.2020, 13:48

Šest decenija života čudesnog Maradone – šest stvari o “El Pibeu”

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji sporta, Dijego Armando Maradona, slavi 60. rođendan. Godine i decenije prolaze, a legenda o "El Pibeu" ne bledi.
Dijego Armando Maradona danas slavi 60. rođendan. Malo ko ne zna priče o omalenom Argentincu, uz Pelea, najboljem fudbaleru 20. veka. Njegov život i karijera obeleženi su velikim uspesima, ali i strmoglavim padovima. Karijeru su obeležili golovi i trofeji, njegov privatni život borba sa zavisnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od narkotika.

Karijeru počeo u Crvenoj zvezdiVeliki Maradona svoj fudbalski put počeo je u lokalnom klubu Estrelja Roha (Crvena zvezda), koji je vodio njegov otac. Nije bilo potrebno mnogo vremena da "El Pibe" pokaže da je poseban, već sa deset godina odlazi u mlađe kategorije Argentinos juniorsa, gde je 1973. i 1974. godine ostvario 136 vezanih pobeda.
Za prvi tim debitovao je sa 16 godina, a prvim potezom na meču provukao je loptu kroz noge protivniku. Do 20. rođendana odigrao je 150 utakmica i postigao 100 golova za klub, i postao jedan od najcenjenijih argentinskih igrača.
Posle pozajmice klubu koji je sam izabrao, Boki juniors, Maradona 1982. godine odlazi u Evropu i postaje član Barselone, a dve godine kasnije seli se u Napoli.
"Božja ruka"Posle neuspešnog nastupa na Mundijalu 1982. godine, Maradona četiri godine kasnije kao predvodnik tima odlazi u Meksiko, gde je ispisao fudbalsku istoriju.

U polufinalnom meču, postigao je dva pogotka Englezima. Jednom je to učinio rukom, posle čega je Maradona rekao da je to "Božja ruka", dok je drugi pogodak na mnogim rang-listama proglašen za najlepši gol svih svetskih prvenstava.
Argentina je u finalu savladala Zapadnu Nemačku sa 3:2, a "El Pibe" stigao do svoje prve i jedine titule šampiona sveta.
Borba sa kokainomKoliko je Maradonina karijera bila ispunjena senzacionalnim potezima, golovima i trofejima, toliko je privatni život obojen skandalima i borbom protiv zavisnosti od narkotika.
"El Pibe" je 1991. godine, posle utakmice sa Barijem, na doping testu bio pozitivan na kokain. Ubrzo je pobegao u Buenos Aires, gde je uhapšen zbog povezanosti sa drogom, a uskoro je počeo i sa rehabilitacijom.
Posle 15-mesečne suspenzije vratio se fudbalu, igrajući za Sevilju i Njuels old bojs, čime je zaslužio poziv u nacionalnu selekciju za Svetsko prvenstvo 1994. godine.
Ipak, na Mundijalu u Americi ponovo je pao na doping testu, ovoga puta na zabranjeni diuretik, što je praktično okončalo njegovu blistavu fudbalsku karijeru.
Poslednji pokušaji da se vrati fudbalu bili su u timu za koji navija, Boki juniors, ali je taj period njegove karijere više obeležila borba protiv zavisnosti od kokaina i lečenja po raznim klinikama nego sam fudbal.
Legenda NapuljaMaradona je sedam sezona nastupao za ekipu Napolija. Doneo je timu sa juga Italije dve titule šampiona (1987. i 1990. godine), ali u trofej u Kupu Uefa (1989. godine). Iako se njegov boravak u klubu neslavno završio kokainskom aferom, navijači ga nikada nisu zaboravili.
Toliko je "El Pibe" ušao pod kožu Napolitancima, da je praktično podelio grad pred polufinalnu utakmicu Mundijala u Italiji. Domaćin je dočekao vladaćujeg šampiona na "San Paolu" u Napulju, a Maradona je pre duel pozvao Napolitance da nivajaju za Argentinu.
Svaki put kada se vraćao u Napulj, ceo grad je bio na nogama. Svi su želeli da budu pored svog idola, da se slikaju sa hodajućom legendom.
Prijateljstvo sa KastromProblemi sa kokainom nastavili su se i po završetku fudbalske karijere. Letujući u Urugvaju 2000. godine, Maradoni je toliko pozlilo da je hitno prebačen u bolnicu, gde je u jednom trenutku pao u komu.

Naredne četiri godine proveo je lečeći se na Kubi, gde je bio lični gost tadašnjeg predsednika Fidela Kastra.
Maradona je sa Kastrom delio strast prema cigarama i fudbalu, ali je i snažno podržao kubanski socijalistički režim.
Kastro je preminuo u novembru 2016. godine, i Maradona je prisustvovao sahrani.
Navijači osnovali Maradoninu crkvuNajzagriženiji navijači Dijega Armanda Maradone osnovali su crkvu sa njegovim imenom u argentinskom Rosariju.
"Iglesija Maradonijana" sagrađena je u "El Pibeovom" rodnom gradu Rasariju. Sledbenici vreme mere od Maradoninog rođenja, a trenutno smo u 60. godini A. D. (after Diego).
Crkva čak ima i svojih 10 zapovesti, protkanih fudbalom i Maradoninom ličnošću.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Himnazija plesala El Pibeu za rođendan (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 31.Okt.2020, 01:59

Tim iz La Plate slavio na startu Liga kupa..Ako se zna da je Dijego Maradona najveći fudbalski sin argentinskog naroda, uz svo poštovanje veličine i dostignuća Lionela Mesija, onda je 30. oktobar definitivno bio praznik u celoj zemlji. Iz dva razloga...Prvi, što je tog dana El Pibe proslavio 60....

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.