SP vodenih sportova na stadionu?

Izvor: B92, 01.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SP vodenih sportova na stadionu?

Nemački grad Hamburg je jedan od tri kandidata za domaćina Svetskog prvenstva u vodenim sportovima 2013. godine zajedno sa Moskvom i Dubaijem.

Lista kandidata još je ranije objavljena, ali ono šta ponudu Hamburga čini drugačijom je spektakularan koncept za veliki događaj na kome bi učestvovali predstavnici više od 170 zemalja. Takmičenja u tri od pet sportova, plivanju, vaterpolu i sinhronom plivanju, bi se održavala u bazenima na modernom fudbalskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stadionu "HSH Nordbank Areni".

Organizacioni komitet je već objavio grafike uz komcept za "Hamburg Akvatik park”, glavnog domaćina sportista u vodenim sportovima. Vaterpolo utakmice će biti igrane u bazenu na levoj strani, a moćiće da ih gleda oko 10.000 gledalaca, dok će se takmičenja u plivanju i sinhronom plivanju održavati na desnoj strani ispred 25.000 gledalaca.

Pored takmičenja u vaterpolu, plivanju i sinhronom plivanju, na stadionu na kome igra Hamburger i na kome su igrane utakmice na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2006. godine, biće smešteni i predstavnici medija.

Prema prvim zamislima organizatora u Hamburgu vaterpolo je trebalo da bude igran u jednoj od sala hamburškog Sajma, ali bi tako bili, ne samo odsečeni od ostalih takmičenja na Svetskom prvenstvu već i daleko od javnosti. Ali, po novom konceptu vaterpolisti, ne bi samo igrali napolju, već bi bili i u srcu interesovanja.

Iako izgleda komplikovato, koncept je mnogo lakše primeniti. "HSH Nordbank arena” je potpuno rekonstruisana za potrebe Svetskog prvenstva 2006. godine, i još uvek je jedan od najmodernijih stadiona u Nemačkoj.

Još jedno atraktivno mesto će biti korišćeno za plivanje na otvorenom, ukiliko ponuda Hamburga pro]e, pošto će se plivati u Uter Alster jezeru koja se nalazi u blizini centra Hamburga. Takmičenje u ronjenu će biti održavano na polovini puta između stadiona i jezera, na otvorenom bazenu Kaifu koji će biti potpuno redizajniran u slučaju da Hamburg dobije domaćinstvo, a do sva tri mesta na kome bi se održavala takmičenja može da se dođe sa samo nekoliko minuta javbim prevozom.

Posle velikog uspeha Svetskog kupa u vodenim sportovima 2006. godine i Svetskog rukometnog prvenstva 2007. godine organizatori ponude Hamburga su razmišljali o promociji vodenih sportova u Nemačkoj i postavljanju novih standarda.

Odluka o domaćinu Svetskog prvenstva 2013. godine biće saopštena 18. jula tokom prvog dana takmičenja na Šampionatu sveta u Rimu. Jedan od kandidata za domaćinstvo 2013. godine bio je i Beograd, ali nije uspeo da uđe u krug glavnih konkurenata za organizaciju.

Domaćin Svetskog prvenstva 2011. godine biće Šangaj, u Kini od 16. do 31. jula.
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.