Radnički slavi 95. rođendan – Cilj je Evropa

Izvor: RTS, 24.Apr.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnički slavi 95. rođendan – Cilj je Evropa

Fudbalski klub Radnički iz Niša proslavlja 95. rođendan sa željom da ponovo izbori plasman u Evropu, kao u najsvetlijim danima.
Radnički je osnovan 24. aprila 1923. godine pod okriljem i iz delovanja opozicione Komunističke partije, koja je tada bila na vlasti u Nišu, pod imenom FK Iskra, pre nego što je menjao ime u Proleter i na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kraju Radnički.

Klub je nekoliko puta bio zabranjen, gasio se i pravio fuzije, pre, tokom i posle Drugog svetskog rata, a potom je posle perioda stabilizacije prvi put odigrao utakmicu na međunarodnoj sceni kada se sastao sa Spartakom iz Plovdiva u Balkanskom kupu 1964. godine.
Najbolji period u istoriji Radničkog je decenija od 1973, tada je osvojio naslov jesenjeg prvaka, dve godine kasnije stigao i do trofeja Balkanskog kupa, ali i igrao u polufinalu Kupa Uefe protiv Hamburga i na tom putu eliminisao Dandi junajted, Fejenord, Grashopers i Napoli.
Potom su rezultati umnogome oscilirali, Radnički je ispadao i u Treću ligu, a najbolji plasman u najjačem fudbalskom rangu u državi mu je 6. mesto u sezoni 2013/2014, koji "Real sa Nišave", kako mu je nadimak, ima priliku da nadmaši ove sezone.
Fudbaleri Radničkog su u ovom trenutku četvrtoplasirani tim Superlige Srbije i ukoliko na tom ostane do kraja, izboriće nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope sledeće sezone.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnički slavi rođendan - još 5 do 100

Izvor: JužneVesti.com, 24.Apr.2018

Burna istorija Fudbalskog kluba Radnički, ispunjena evropskim usponima i niželigaškim padovima, počela je 24. aprila 1923. godine. Tada je niški klub osnovan pod imenom Iskra, da bi preko Proletera stigao do imena koje je postalo jedno od simbola Niša...Proistekao iz opozicione Komunističke partije,...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.