Priča o Detroit sitiju: Fudbalski velikan koji niče iz najveće američke ruševine

Izvor: B92, 14.Jun.2020, 21:06

Priča o Detroit sitiju: Fudbalski velikan koji niče iz najveće američke ruševine

Fudbaslki tim Detroit siti igra veoma važnu ulogu u američkom gradu koji je mnogo propatio poslednjih nekoliko decenija.

Trevor Džejms je svašta video tokom fudbalske karijere.

Tokom osamdesetih igrao je za kratkoročni futsal projekat LA Lejzerse, rođake slavnih LA Lejkersa, koji je na tribine Forum arene takođe privlačio glamuroznu holivudsku publiku.

U devedeset, kao deo skautske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mreže ser Bobija Robsona, nakon što je analizirao protivnike Engleske na Svetskom prvenstvu 1990, poslat je da gleda brazilskog fenomena Ronalda, dok se pripremao za prelazak u Barselonu, u tada rekordnom transferu od 13,2 miliona funti.

U sledećoj deceniji bio je pomoćni trener u LA Galaksiju, u trenutku kada je dolazak Dejvida Bekama stavio ovaj klub na fudbalsku mapu sveta.

Najupečatljiviji su bili svakodnevni prizori - biblioteke opremljene knjigama, učionice sa poređanim klupama i policijske stanice sa dokazima koji su i dalje visili na zidovima - sve je naizgled bilo na svom mestu, ali odavno lišeno ljudskog prisustva.

Kivort stadion je mogao slično da prođe.

Otvorio ga je 1936. godine američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt, obećavši da će "trajati još mnogo godina", dok je nacija pokušavala da skrene pogled sa "preživljavanja" na "zabavu i rekreaciju".

Za sada, niko ne dolazi u Detroit.

Prva klupska profesionalna sezona prekinuta je nakon samo jedne utakmice u kojoj je pobeđen LA Fors sa 2-0 zbog izbijanja epidemije korona virusa.

Od kada je sezona prekinuta, Detroit je postao jedno od žarišta epidemije. Samo Njujork i obližnji Nju Džersi imaju više žrtava od države Mičigen. Kongresmen Ajzak Robinson - koji je zastupao i Hemtremk, dom Sitija - bio je jedna od žrtava.

Engleski menadžer Trevor Džejms je stigao u januaru 2019. godine sa zadatkom da nadgleda tranziciju u profesionalni pogon. Za sada, svi njegovi planovi za prvu sezonu u Nacionalnoj nezavisnoj fudbalskoj asocijaciji, stavljeni su na led.

Mnogo važniji od rezultata je finansijski momenat. Direktno oslanjanje na prihode ostvarene na dan utakmice i na navijače na tribinama dalo je klubu nezavisni duh, ali ga je ostavilo posebno ranjivim.

Iako su isplatili investitore koji su pomogli da se renovira "Kivort" dve godine pre roka, otprilike polovina sponzora iz ove sezone, nisu isplatili obećano.

Dok u klubu čekaju taj novac, kao i pomoć iz vladinih fondova, vlasnička grupa u kojoj je i Man, založila je svoje domove ne bi li prebrodili krizu.

Za klub koji je uživao u rušenju predrasuda u Detroitu, došlo je teško vreme. Ali u ovom trenutku Man nije zabrinut za one koji žive van grada.

"Mislim da sam pre 10 godina bio mnogo osetljiviji po pitanju Detroita, predstavljajući klub kao nešto što grad prikazuje u pozitivnom svetlu. Bio je to pokretački faktor u mom životu, i profesionalno, u politici, ali i sa fudbalskim timom".

"Ali na kraju dana mi sve ovo radimo za ljude iz Detroita. Napravili smo poseban doživljaj za ljude iz grada. Naš cilj je oduvek bio da budemo tim ovog grada i da imamo klub koji će odjeknuti u zajednici".

"Kada sve ovo prođe i kada se vratimo na "Kivort", napravićemo strašnu zabavu".

"Kao na svim dobrim žurkama, biće bučno i zabavno. A usput ćemo sigurno i uznemiriti neke ljude".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.