Pokrenuta peticija za izbacivanje Hrvatske sa Mundijala

Izvor: Studio B, 27.Nov.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuta peticija za izbacivanje Hrvatske sa Mundijala

Međunarodni portal "Čejndž" pokrenuo je peticiju za izbacivanje fudbalske reprezentacije Hrvatske sa Mundijala, zbog skandala koji je izazvao Josip Šimunić skandiranjem ustaškog pozdrava.

Kako prenosi hrvatska agencija Hina, peticiju je pokrenula organizacija Nefeš Haja, koja se pismom obratila i Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA).

Pismo je objavljeno na engleskom i srpskom jeziku, na ćirilici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a potpisala ga je Mira Jovanović.

"Dosta je bilo. Šimunić je četiri puta rekao `Za dom`, a publika je odgovorila `spremni` - frazu koja je bila pozdrav tokom Drugog svetskog rata, za vreme ustaškog pro-nacističkog režima. Zamislite da neko iz nemačke reprezentacije u Berlinu izgovori `Zig hajl". Bio bi to veliki skandal i svet bi verovao kako se vraća u vreme nacizma", kaže se, između ostalog, u pismu.

Organizacija Nefeš Haja zahvaljuje se FIFA što je pokrenula disciplinski postupak protiv Šimunića i još jednom zatražila od međunarodne fudbalske federacije da odlučno reaguje protiv rasizma i govora mržznje. Ova orgaizacija traži da FIFA razmisli o isključenju Šimunića i Hrvatske sa Mundijala u Brazilu 2014.

Peticiju za izbacivanje Šimunića i Hrvatske sa SP je do juče potpisalo 4.000 ljudi.

Šimunić je posle utakmice baraža protiv Islanda pre osam dana izvikivao ustaški pozdrav, što je publika prihvatila i skandirala zajedno sa njim.

Ustaški režim je pod ozloglašenim pozdravom "Za dom spremni" počinio nečuvene zločine nad Srbima, Jevrejima, Romima i Hrvatima antifašistima tokom Drugog svetskog rata, kada je u koncentracionim logorima u Hrvatskoj pobijeno na stotine hiljada nedužnih žrtava.

Javno tužilaštvo Hrvatske je zbog širenja rasne mržnje kaznilo Šimunića sa 3.200 evra. Šimunić je svoj postupak pokušao da odbrani "ljubavlju prema domovini".

FIFA je pokrenula disiciplinski postupak i saopštila da će uskoro objaviti rezultate istrage. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.