ODLAZAK UBOJITOG NAPADAČA: Preminuo najbolji strelac u istoriji Srpske lige

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2020, 20:41

ODLAZAK UBOJITOG NAPADAČA: Preminuo najbolji strelac u istoriji Srpske lige

Niko više od njega...

Srpski fudbal je ostao bez velikog imena, Vojislava Voje Brašanca, nezaboravnog golgetera koji je preminuo u 70. godini života. Vojislav Brašanac rođen je 1950. godine u Boru, ali je svoje detinjstvo proveo u Minićevu, gde je pohađao i osnovnu školu.

Posle sjajnih igara u mlađim kategorijama, postaje pionir RFK Bora, tadašnjeg člana Prve savezne lige Jugoslavije. Ubrzo dobija prekomandu u omladince, gde igra Kvalitetnu ligu Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koju su činili velikani poput Zvezde, Partizana, Radničkog iz Niša, OFK Beograda…

Prvi profesionalni ugovor potpisuje 1967. godine, ali zbog jake konkurencije u tadašnjem prvoligašu Boru, 1969. godine stiže na pozajmicu u Timok, gde ga u Zaječaru dočekuje ekipa koju su između ostalih činili Stevan Andrejević, Dragoljub Potić, Branislav Živić Sulja, predvođena trenerom Božovićem. Za samo 6 meseci provedenih u Timoku postiže 9 golova i ostavlja sjajan utisak.

Saigrači su mu bili Dragoljub Potić, Miodrag Sulejman, Pejović, Cvetković, a golovi koje je u serijama postizao bombarder sa Kraljevice pronose slavu kako Timoka, tako i samog Brašanca. Sledi povratak u Bor gde provodi naredne dve godine, ali uprava zaječarskog Timoka čini sve da ga dovede u svoje redove, što im uspeva krajem 1971. godine, gde počinje ispisivanje istorije zaječarskog, timočkog, srpskog i jugoslovenskog fudbala.

Slobodni udarci koje je izvodio sa udaljenosti od 20-25 metara, bili su poput penala za neke igrače, a navijači su se tiskali da vide jednu od najvoljenijih generacija Timoka, pod vođstvom Momčila Mede Ilića, prvog Zaječarca koji je nosio dres Crvene zvezde.

Osam godina kasnije, 1979. Brašanac prelazi u Kristal, koji iz godine u godinu preskače rangove i već 1981. godine uspeva da izbori plasman u Srpsku ligu. U zaječarskom Kristalu ostaje do 1985. godine, kada završava berićetnu igračku i započinje direktorsku karijeru.

Legendarni napadač, strelac čak 198 pogodaka u Srpskoj ligi, čime je postavio rekord koji i dalje važi. Veliki igrač i sportski radnik, još veći čovek napustio nas je ove nesrećne 2020. godine, 24. jula, ali njegova dela ostaju i ostavljaju neizbrisiv trag.
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Preminuo fudbaler Vojislav Voja Brašanac

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2020

Srpski fudbal ostao je bez jednog velikog imena, u 70. godini života je preminuo Vojislav Voja Brašanac.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.