Mali predah od fudbala: Dobro došli na Međunarodni tenkovski biatlon!

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2018, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali predah od fudbala: Dobro došli na Međunarodni tenkovski biatlon!

Uporedite fudbal, bejzbol ili ragbi s ovim...

Članak sajta Slavorum, centra slovenske kulture, istorije, tradicije i mitologije. Više zanimljivih materijala na Slavorum.org. 
 
 
Diana Lightman

Mi Rusi smo poznati po tome da radimo sve na svoj način, a sport se po tom pitanju ne razlikuje. Ponekad nam dosadi da pratimo sva ta obična takmičenja, poput fudbala, hokeja i drugih sportova - radnja je svuda ista. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je odlučio da nešto učiniti po tom pitanju i stvorio je Međunarodni tenkovski biatlon. Ako ga još niste videli, ovo će zauvek promeniti vaš pogled na sport.

Tenkovski biatlon je vojni sport, kompleksna obuka tenkovskih posada, njihove veštine na teškim terenima, u kombinaciji sa sposobnošću precizne i brze paljbe tokom izvođenja manevara. 
 
Diana Lightman

Igre, ili bar koncept, postojale su čak i pre zvaničnog predstavljanja 2013. godine, kada tenkovski biatlon još nije bio pravo međunarodno takmičenje i kada su u njemu učestvovale samo Rusija, Kazahstan, Belorusija i Jermenija.

Već na drugom biatlonu 2014-te učestvovalo je 12 zemalja (Rusija, Jermenija, Kina, Kazahstan, Belorusija, Indija, Kirgistan, Srbija, Mongolija, Venecuela, Angola i Kuvajt), a 2015. im se pridružila i Nikaragva. 2016. godine je bilo 17 učesnika (pridružili su se Iran, Zimbabve, Azerbejdžan i Belorusija, koja se nije takmičila 2015. godine). 2017. godine su se igrama pridružile još dve zemlje - Laos i Uganda. 
 
Diana Lightman

Ove godine učestvuje 21 država - Tenkovskom biatlonu su se pridružili Mjanmar i Sirija. Glavno vozilo je tenk T-72B3, koji koristi svaki tim izuzev Kine i Belorusije, koje daju prednost svojim borbenim mašinama, TYPE 96B, odnosno modifikovanom T-72. Takmičenje se sastoji od tri faze: individualne, polufinalne štafetne trke i finalne štafetne trke.

Individualna trka 
 
Diana Lightman

U ovoj fazi učestvuju tri posade iz svake ekipe, a svaka posada koristi svoje vozilo. Posade kreću posebno, u razmaku od minut ili dva, a u isto vreme startuju četiri tenka. Svaka posada vozi tri kruga od tri do četiri kilometra s tri gađanja u pokretu. Ali misija još nije gotova.

Prelazi se nekoliko prepreka. Rezultati svake posade se računaju uzimajući u obzir preciznost, vreme i kaznene poene. Najboljih dvanaest timova u individualnoj trci učestvovaće u polufinalnoj trci.

Štafetna trka 
 
Diana Lightman

U štafetnim trkama se određuje koji je tim najbolji. Svaka posada vozi četiri kruga od tri do pet kilometara u kojima prelazi prepreke i gađa ciljeve. Ipak, pravila su nešto drugačija - sada sve posade kreću u isto vreme. Četiri tima sa najboljim rezultatima idu u finale. Pobednici dobijaju poseban pehar za štafetnu trku.

Tenkovski biatlon se održava na poligonu Aljabino u Naro-Fominskoj oblasti pored Moskve i traje od kraja jula do sredine avgusta. Takmičenje će se ove godine održati od 28. jula do 11. avgusta.  Do Aljabina možete stići na nekoliko načina - za one koji ne putuju automobilom postoji i besplatan prevoz. U Aljabinu možete uživati i u drugom programu - kraj poligona se organizuju brojne izložbe, štandovi sa hranom iz različitih zemalja, dečija igrališta itd. 
 
Diana Lightman

Tenkovski biatlon je deo Međunarodnih vojnih igara koje se održavaju svake godine i na kojima se biraju najbolji pripadnici vojne policije, padobranskih snaga, avijacije itd. Takmičenje tenkova se tradicionalno održava u Moskvi. Karte možete kupiti na zvaničnom sajtu Tenkovskog biatlona, a ako se bojite da ćete se izgubiti, tu su uvek volonteri da vam pomognu u svemu.

Dijana Lajzmen, Slavorum, Russia beyond 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.