Kultura i sport: Srbija pobedila Rumuniju u kvalifikacionoj utakmici za Svetsko fudbalsko prvenstvo

Izvor: Southeast European Times, 02.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i sport: Srbija pobedila Rumuniju u kvalifikacionoj utakmici za Svetsko fudbalsko prvenstvo

Fudbalska reprezentacija Srbije pravi krupne korake ka finalnom turniru Svetskog kupa 2010. godine. Takođe u vestima: otvoren 14. Vukovarski lutkarski festival, a kulturni centar u Banja Luci domaćin međunarodne izložbe minijatura.

01/04/2009

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u subotu (28. marta) Rumuniju u kvalifikacionoj utakmici Grupe 7 za Svetski kup 2010. Srbija je pobedila sa rezultatom 3-2 i sada se nalazi na prvom mestu u Grupi 7. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Utakmici u Konstanci prisustvovali su predsednici dve države, rumunski predsednik Trajan Bašesku i njegov srpski kolega Boris Tadić.

***

Četrnaesti Vukovarski lutkarski festival počeo je u Hrvatskoj u ponedeljak (30. marta) predstavom "Mačka na usijanom limenom krovu" u izvođenju lutkarskog pozorišta Licem u lice iz Splita. Lutkari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske izvešće ukupno 104 predstave. Festival se zatvara u subotu (4. april).

***

Međunardna izložba minijatura pod nazivom "Minimum-Maksimum" otvorena je u kulturnom centru u Banja Luci, u Bosni i Hercegovini (BiH). Izložba koja uključuje preko 150 radova posvećenih komunističkoj prošlosti regiona, trajaće do 27. aprila. Svoje radove izlažu 52 umetnika iz BiH, Srbije i Crne Gore.

***

U Beogradu je u ponedeljak (30. marta) počeo 56. Festival dokumentarnog i kratkog filma. Na festivalu će biti prikazano ukupno 39 dokumentarnih i kratkih filmova. Festival takođe uključuje specijalni program -- Nova svetlost -- u okviru kojeg će biti prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonima i alternativnim filmskim uređajima.

***

Prištinski Hamam, kulturni spomenik u glavnom gradu Kosova, biće pretvoren u mulitikulturalni centar, izvestili su u ponedeljak (30. marta) lokalni mediji. Spomenik iz doba Otomanskog carstva koji datira iz 15. veka prolazi kroz drugu fazu obnove u vrednosti 350.000 evra koju finansiraju opština Priština i ministarstvo kulture. Hamam će biti otvoren za posetioce sledeće godine.

***

Dvadeset osmi Istanbulski međunarodni filmski festival otvara se u petak (3. april) u istanbulskom Konferencijsko-izložbenom centru Lutfi Kirdar, izvestili su mediji. Posetioci festivala biće u prilici da vide ukupno 200 filmova, od kojih 40 turskih. Imena dobitnika nagrada biće saopštena na gala ceremoniji 18. aprila.

***

Istorijski dvorac Bran u Rumuniji trebalo bi da bude ponovo otvoren za posetioce 18. maja, posle reorganizacije koja je toku, saopštilo je rukovodstvo zamka u petak (27. marta). Posetioci će imati priliku da vide tri odvojena dela Muzejskog kompleksa Bran -- srednjovekovne običaje, etnografsko odeljenje i sam dvorac koji radnici renoviraju.

(Razni izvori – 25/03/09-01/04/09)
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.