Fudbal je dobar za zdravlje kao i sve druge vežbe

Izvor: N1 televizija, 11.Jul.2018, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal je dobar za zdravlje kao i sve druge vežbe

Istraživanja su pokazala da je fudbal u poređenju s drugim vrstama vežbanja, poput trčanja, jednako koristan za zdravlje, ali ima i dodatnu, motivacionu komponentu, koja je dobra i za psihu, piše British journal of sports medicine.

"Fudbal je značajna preventivna mera širokog raspona i lek za bolesti koje su posledice životnog stila za njegove učesnike nezavisno od godina, pola, nivoa fizičke spremnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i fudbalskog umeća" , kazao je autor istraživanja Peter Krustrup, profesor sporta i zdravstvenih nauka s danskog univerziteta u Odenzeu.

I pređašnja istraživanja su pokazala kako je fudbal imao bolji uticaj na krvni pritisak od neaktivnosti, a posebno je dobar za one koji pate od povišenog krvnog pritiska.

Puls u mirovanju kod rekreativnih fudbalera je oko šest otkucaja manji nego kod neaktivnih pojedinaca.

Žene koje igraju fudbal zbližavaju se za vreme igre,  stvaraju zajedničke priče, umesto da se koncentrišu na individualne stvari.

Kod muškaraca je primećeno kako manje brinu kada igraju fudbal, a deca koja se bave ovim timskim sportom su dobro društveno integrisana, imaju prijatelje, manje problema s roditeljima, i zbog telesne forme nemaju problema s dijabetesom.

Osobe koje su prosečno igrale fudbal tri sata nedeljno kroz razdoblje od tri meseca izgubile su 3,32 kilograma masnoće i dobile 1,68 kilograma mišića.

Nivo lošeg holesterola (LDL-a) se smanjio, igrači su imali bolju ravnotežu, snizili su broj otkucaja srca i poboljšali osetljivost na insulin. Fudbal takođe utiče na gustinu kostiju, i tako štiti osobe od preloma i osteoporoze, piše Ordinacija.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.