Izvor: RTS, 26.Apr.2021, 06:11

Fudbal je demokratija, demokratija je samo mogućnost, a to nije malo

Pratim polemike oko mogućeg osnivanja Super lige najbogatijih klubova i kao gledalac koji prati fudbal od prvog do devedesetog minuta, ne bih imao ništa protiv da dvanaest najboljih timova igra između sebe, jer je kvalitet njihovih igrača očigledan svakom ko imalo voli fudbal, ali...
Ali, ako Super liga jeste društvo sa potpunom odgovornošću odnosno ako će Real stalno igrati protiv Liverpula, a Siti stalno protiv Barselone, a... E, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onda je ugrožena demokratija.
I u pravu je Franko Belmonte, da na strani sadašnjeg sistema takmičenja stoji jedino licemerstvo, i da pravde za male tu nema, ali fudbal i ostali sportovi zasnivaju se ipak i dalje na činjenici da je lopta okrugla i da teorijski FK Mačva može postati prvak Evrope, već kroz dve godine, samo ako prvo pobedi prvo sve srpske klubove u Super ligi Srbije, a potom prođe kroz kvalifikacije za Ligu šampiona i tamo prođe grupnu fazu, pobedi u osmini finala Milan, u polufinalu PSŽ, a u finalu, recimo, Real.
U ovoj neverovatnoj činjenici da klub koji ima stadion kapaciteta osam hiljada gledalaca, može postati šampion Evrope krije se osnovica same demokratije. Može FK Mačva postati prvak Evrope ali nikad neće i u tome joj ne može pomoći ni fudbalska demokratija, ali sama činjenica da uvek postoji mogućnost i da život nalikuje lotou dovoljna je za prisustvo demokratije.
Podsetiću, ne prvi put u ovim kolumnama, da kada se sve svede na zaista najmanji zajednički činilac, podudarna crta svih opresivnih režima dvadesetog veka bila je da umesto ove "demokratske mogućnosti" ponudi vladavinu "najboljih", razumno, klasno ili rasno "izabranih" i da otud poništi tu jednu mogućnost koja svakom čoveku daje priliku da se nada, čak i kad nade realno nema, jer, eto taj čovek živi u demokratiji.
Neko će kazati da sam i ja licemer kada toliko veličam nerealnu nadu, a znam da se ona može ostvariti taman koliko je moguć i dobitak na lutriji, ali razmislimo još jednom o tom tračku, o tom plamenčiću koji tinja nepogrešivo u svakom od nas.
Zamislimo da ga nema i da se svi rađamo u distopijskom društvu znajući od prvog dana da ćemo ostati na istom mestu, u istoj klasi, u istom zanimanju sve do kraja života. To je ništa drugo nego robovlasništvo i jedno, za psihu tako razarajuće stanje da ga odmah treba zameniti varljivom nadom.
"Sledeće godine u ovo vreme biću milioner", govorio je jedan od najpopularnijih "srpskih" junaka iz Pekama, Del Boj. Skoro dve decenije su producenti održavali ovu seriju na malim ekranima, a onda je pred sam kraj, prikazivanja, u jednoj od specijalnih emisija, došao trenutak da se dogodi ta "sledeća godina". Videli smo jednog sasvim novog Dela i Rodnija i njihovog Dekicu kao bogataše koji ne znaju koliko imaju novaca, i svi su se smejali i plakali, jer je to bio vrhunac serijala. Na pitanje zašto, odgovor je jednostavan: zato što su svi videli mogućnost ostvarenja demokratskih snova.
Vratimo se fudbalu. Zar je neko toliko naivan da misli da će Španija, Engleska, Italija i Nemačka dozvoliti da im neko danas otme primat?
Ali, čekajte, da ste ovo pitanje postavili pre sedamdeset godina, svi bi vam odgovorili: zar stvarno mislite da će Mađarska, Švedska i Sovjetski Savez dopustiti da im neko uzme prestiž u fudbalu?
Zemlje očevidno nisu iste. A šta će biti kroz sedamdeset godina? E, to niko ne zna dok postoji ona jedna mala nada.
Ako se ona ukine i dvanaest klubova bude stalno igralo između sebe, onda će fudbal pre ili kasnije nalikovati rolerbolu, a ne onoj igri koju zovemo "najvažnija sporedna stvar na svetu".
A možda na kraju ove rubrike da dam predlog. Neka se u avgustu igra Super liga i neka u njoj učestvuju uvek po četiri tima polufinala Lige šampiona i Lige Evrope. Nek se ovom spisku doda i četiri kluba koja su se te godine "okliznula" pa nisu ušla među četiri u dva najveća takmičenja.
Ove godine to bi bili Mančester siti, Čelsi, Pari Sen Žermen i Real iz Lige šampiona, te Mančester junajted, Arsenal, Roma i Viljareal iz Lige Evrope. Dodali bi se oni koji su "skliznuli", to jest Bajern, Liverpul, Barselona i Atletiko.
Tako ćemo stići manje-više do istih dvanaest koji su u prošlu nedelju na 24 sata objavili da su vezani "krvnom fudbalskom vezom", ali...
Ali, takav poredak ne vređa fudbalsku demokratiju, jer onaj naš klub FK Mačva i u ovakvom poretku stvari ima šanse da postane učesnik takve Super lige.
Jednom u budućnosti. Ili nikad. Svejedno.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.