Fudbal i Srbija: Poginuo Miodrag Ješić, nekadašnji igrač i trener Partizana

Izvor: B92, 08.Dec.2022, 15:31

Fudbal i Srbija: Poginuo Miodrag Ješić, nekadašnji igrač i trener Partizana

Ješić je osam puta nosio dres reprezentacije Jugoslavije, a od 1980. do 1985. godine je igrao za Partizan. Bio je i trener beogradskih crno-belih.

Miodrag Ješić, nekadašnji fudbaler i trener Partizana, poginuo je u saobraćajnoj nesreći blizu Rume u 64. godini, saopštio je beogradski klub.

Ješić je osam puta nosio dres reprezentacije Jugoslavije, a od 1980. do 1985. godine je igrao za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Partizan.

"U saobraćajnoj nesreći u nenaseljenom delu sela Jarak, jedna osoba je izgubila život. Život je izgubio vozač automobila koji je podleteo pod kamion", navodi se u saopštenju policijske uprave Sremske Mitrovice, a prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Ješić je trenersku karijeru počeo 1997. u Radničkom iz Niša, a poslednji klub koji je vodio bio je Al Šola iz Saudijske Arabije sa kojim je raskinuo saradnju u septembru ove godine.

"Ješa je bio divan čovek , odličan fudbaler i trener. Zaista nemam reči, tragedija u najtežem smislu...

"Toliko je bilo tuge u njegovom životu, borio se sa tim na svoj način. Neopisivo je ovo. Neverovatno", rekao je Zvonko Varga, nekadašnji Ješićev saigrač u Partizanu, za Kurir.

Ješić je rođen 1958. godine, prve fudbalska korake napravio je u beogradskom niželigašu Žarkovu, a potom je 1980. stigao u Partizan i veoma brzo postao član prvog tima.

Tokom pet godina prvog igračkog mandata u Partizanu, Ješić je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1982/83.

Prešao je u Altaj iz Turske 1985. godine, gde je zbog displinovanog i čvrstog stila igre dobio nadimak Imperator.

Vratio se u Partizan u leto 1990, zadržao se jednu sezonu, a onda je opet otišao u turski Altaj gde je 1994. završio profesionalnu igračku karijeru.

Ješić je u trenerskoj karijeri vodio 27 klubova.

Bio je trener Partizana u dva navrata, u sezonama 1999/2000. i 2006/07., a u Srbiji je još trenirao i OFK Beograd.

Trofeje je osvajao u Bugarskoj, sa dva kluba - CSKA iz Sofije i Liteskom iz Loveča.

Na klupi CSKA osvojio je titulu prvaka Bugarske 2005. i nacionalni kup 2006.

Sa Liteksom je dve godine kasnije takođe osvojio Kup Bugarske.

U avgustu 2005, pod vođstvom Ješića, CSKA je zabeležio jednu od najvećih pobeda u novijoj klupskoj istoriji, kada je u gostima pobedio Liverpul 1:0 u meču kvalifikacija za Ligu šampiona.

Bugarski tim ipak nije uspeo da prođe u grupnu fazu takmičenja, pošto je u revanšu na domaćem terenu izgubio 3:1.

Kao trener libijskog Al Itihada iz Tripolija u dva navrata je podizao pehar namenjen šampionu države, a sa Sfaksijenom iz Tunisa je 2000. osvojio Arapsku ligu šampiona.

Na prostoru bivše Jugoslavije, Ješić je vodio i ekipu Sarajeva u sezoni 2015/16.

Osvajanje titule prvaka Jugoslavije sa Partizanom 1983. naveo je kao najveći uspeh u igračkoj karijeri.

"Dve-tri sezone zaredom pre toga smo zaista imali odličan tim i dobro igrali ali na kraju ostajali bez trofeja, i onda 1982. godine za šefa stručnog štaba dolazi Miloš Milutinović.

"Neverovatan čovek, ljudina, pa onda isto tako i specifičan trener, šmeker, trener sa kojim sam sarađivao četiri puta", rekao je Ješić za sajt Crno-bela nostalgija.

"Niko ništa nije mogao da uradi da bi nas zaustavio na putu do šampionske titule, pa čak ni čuveni fudbalski mag Miroslav Ćiro Blažević (tada trener zagrebačkog Dinama)".

Govoreći o inostranoj trenerskoj karijeri, Ješić je naveo da ga za Tunis vezuju najlepša, ali i najtužnija sećanja, kada je saznao da mu je poginula ćerka u saobraćajnoj nesreći.

"Rekao bih da mi je najlepše i najbolje bilo u Tunisu. Sa Sfaksijenom sam 2000. osvojio Kup arapskih šampiona, prvi put u istoriji tog kluba i bio mi je ponuđen ugovor na deset godina.

"Ali nažalost, tamo u Tunisu me je zatekla crna, najcrnja. U jednom trenutku sve se srušilo, izgubio sam sve, smisao života, u trenutku sve besmisleno postaje bezvredno....".

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fudbal i Srbija: Poginuo Miodrag Ješić, nekadašnji igrač i trener Partizana

Izvor: Radio 021, 08.Dec.2022

Ješić je osam puta nosio dres reprezentacije Jugoslavije, a od 1980. do 1985. godine je igrao za Partizan. Bio je i trener beogradskih crno-belih.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.