Fudbal i Premijer liga: Trulež, ponižavanje i mučnina - da li je Mančester Junajted dotakao dno

Izvor: B92, 14.Avg.2022, 12:58

Fudbal i Premijer liga: "Trulež, ponižavanje i mučnina" - da li je Mančester Junajted dotakao dno

Brentford je demolirao Mančester Junajted koji je vezao dva poraza na početku nove sezone Premijer lige.

Ako je prošlonedeljni poraz kod kuće od Brajtona bio opomena za Mančester Junajted i njihovog novog trenera Erika ten Haga, onda je subotnji ponižavajući poraz od Brentforda upalio sve alarme.

Prvi meč na gostovanju Crvenih đavola, nadimak igrača slavnog kluba, u novoj sezoni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Premijer završio se šamarom od 4:0, što Junajted ostavlja bez boda - i na dnu tabele - posle dve utakmice i očajničke potrage za rešenjima.

BBC-jev komentator Kris Saton veruje da je Junajted možda "dotakao dno", komentatorka Skaj sporta Karen Karni kaže da situacija "ne može da bude gora" po Ten Haga i njegove igrače, a bivši igrač Junajteda Geri Nevil smatra da vlasnici kluba ne čine ništa, već samo gledaju "kolektivni raspad".

"Ovo je apsolutni haos. Godine neuspeha, godine lošeg rukovođenja. Nedostaje vođstvo, a selekcija (u dovođenju igrača) je bila užasna.

"Biće potrebno vreme i neverovatna količina novca da se stvari isprave, i mnogo strpljenja navijača Mančester Junajteda. Klub je kilometrima daleko od mesta gde želi da bude", kaže bivši engleski reprezentativac Alan Širer za BBC.

Dakle, koliko je loša situacija na Old Trafordu?

Navijači Junajteda koji su otputovali na meč protiv Brentforda verovatno su se nadali brzom odgovoru tima na poraz od Brajtona prošle subote.

Ali realnost ih je ostavila dodatno razočaranima.

Već posle 10 minuta igre u zapadnom Londonu, Junajted je gubio 1:0, a osam minuta kasnije već je bilo 2:0.

U 35. minutu na semaforu je pisalo 4:0 za Brentford. Šokantno.

Komentator Skaj Sportsa i bivši kapiten Junajteda, Geri Nevil, nije mogao da veruje šta se dešava sa njegovim bivšim klubom.

"Svedoci smo uništenja Mančester Junajteda.

"Mislio sam da će Junajted proći bolje, ali su ih ponizili, izubijali, zgazili, igrali se sa njima... za nepoverovati.

"Gledam Junajted već 42 godine i ne mogu da se setim trenutka kada su stvari izgledale toliko loše kao u ovom prvom poluvremenu".

Ovo je prvi put da je Junajted započeo novu sezonu uzastopnim porazima još od prvog izdanja Premijer lige 1992, kada su, paradoksalno, bili prvaci.

Statistika nije prijatna ni za trenera Ten Haga.

Holanđanin je postao prvi trener od Džona Čepmena 1921. koji je izgubio prve dve utakmice.

Ovo je prvi put da je Junajted pretrpeo sedam uzastopnih poraza u gostima od 1936. godine, kada su vezali 11 poraza na gostujućim terenima.

Ovo je treći put od oktobra 2020. godine da je Junajted primio četiri gola u prvom poluvremenu.

I da sve bude još začinjenije - ovo je najveća pobeda Brentforda od kada su pobedili Grimsbi Taun 6:1 u aprilu 1938.

Liverpulu, koji u narednom kolu, 22. avgusta, dolazi na Old Traford, mora da ide voda na usta.

Zatim su tu i vlasnici kluba.

Poslednjih godina bilo je više protesta protiv vlasništva američke porodice Glejzer, poput onog u maju 2021. zbog kojeg je utakmica Junajteda protiv Liverpula bila odložena.

Navijači Mančestera najavljuju novi protest protiv američke porodice, koja je vlasnik kluba od 2005. godine, tokom predstojećeg susreta sa najvećim rivalom.

Hešteg #EmptyOldTrafford (Prazan Old Traford) trendovao je na društvenoj mreži Tviter jer neki navijači pozivaju na bojkot utakmica.

"Džoel Glejzer mora odmah da uđe u avion", rekao je Nevil.

"Mora da dođe u Mančester i počne da rešava probleme i da svima kaže šta je njegov plan sa fudbalskim klubom.

"Kada posao propada i ne funkcioniše, kriv je vlasnik. A propada ubrzano.

"Uzeli su 24 miliona funti iz kluba pre dva meseca, sada imaju oronuli, truli stadion koji je drugorazredni, a bio jedan od najboljih stadiona pre 10 do 15 godina.

"Imate fudbalski projekat o kome oni nemaju pojma. Možete da gledate igrače koliko god želite, ali mnogo stvari treba ispraviti.

"Moraju da se pojave i da se suoče sa problemima. Klub truli", ogorčen je Nevil.

Posle zvižduka na kraju utakmice, zapanjeni Ten Hag priznao je da su Junajtedu potrebni kvalitetni igrači, ali, posle svega, ko bi sad želeo da dođe?

Čini se da je posao oko angažovanje veziste Barselone Frenkija de Jonga zastao, a Holanđanin nije voljan da napusti španskog giganta pre nego što mu sav novac bude isplaćen.

Ovog leta Junajted je već potrošio više od 65 miliona funti (oko 77 miliona evra) na Tirela Malasija, Kristijana Eriksena i Lisandra Martineza, što je klupsku potrošnju od njihovog poslednjeg trofeja - Lige Evrope 2017. - podiglo na oko 672 miliona funti (blizu 800 miliona evra).

Junajted je odustao od angažovanja napadača Bolonje Marka Arnautovića usled kombinacije zahteva italijanskog kluba i negativne reakcije navijača Crvenih đavola.

Međutim, navodno su u poodmakloj fazi pregovori sa vezistom Juventusa Adrijenom Rabioom.

"Nepostojanje strategije za dovođenje igrača, ne samo sada već otkako je Fergi [Ser Aleks Ferguson] otišao, nije samo zbunjujuće, već je nečuveno", rekao je francuski novinar Žilijen Loren za BBC.

Bivši vezista Junajteda Robi Sevidž je dodao: "Koliko će još puta ovi igrači koštati posla trenere Mančestera?".

Din: Nekako je prikladno je što su odabrali jarko zeleni dres jer je to boja lica svakog navijača Junajteda koji ovo gleda. Osećam veliku mučninu.

Endrju: Ako su Brajton i Brentford mogli da počiste Mančester Junajted, pa šta će tek da nam rade Arsenal, Liverul i Mančester Siti? Potpuno beznadežno. Junajted će biti kandidat za ispadanje, a Erik ten Hag će otići sa mesta trenera do Božića.

Zahi: Mislim da će većina ovih igrača Mančester junajteda imati dovoljno vremena za božićnu kupovinu. Nema šanse da neko od njih igra na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Barota: Mančester Junajted će, sasvim sigurno, osvojiti prve bodove pre početka Svetskog prvenstva u novembru.

Aleks: Divno je videti navijače Junajteda kako plaču. Veoma su glasni kada pobeđuju, ali kada klub dođe u lošu situaciju, potpuno su drugačiji. Oni pravi navijači?? Lovci na slavu!

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.