Izvor: Radio 021, 27.Apr.2021, 08:03

Fudbal i Premijer liga: Tijeri Anri, Denis Bergkamp i Patrik Vijera, uz podršku vlasnika Spotifaja, hoće da kupe klub

Dvojica Francuza i Holanđanin istakli su nameru da se pridruže Danijelu Eku, milijarderu i vlasniku kompanije Spotifaj (Spotify), u nameri da postanu novi vlasnici londonskog kluba.

Getty ImagesTijeri Anri (levo), Denis Bergkamp (sredina) i Patrik Vijera (desno)

Nekadašnji asovi tima iz Londona, Tijeri Anri, Patrik Vijera i Denis Bergkamp, žele da kupe klub od američkog biznismena Stena Kronkija koji je izgubio poverenje dela navijača Arsenala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Kronki ne namerava da proda klub, ali je više od 1,000 pristalica Arsenala protestovalo ispred stadiona, pozivajući ga da napusti klub.

Protesti su usledili posle objave kluba da bude među osnivačima Evropske Superlige zajedno sa 11 drugih klubova iz Italije, Španije i Engleske.

Međutim, 48 sati posle te objave, Arsenal je, uz ostalih pet klubopva engleske Premiojer lige, napustio Superligu i izvinio se navijačima.

Velike promene u engleskoj Premijer ligi - šta je predloženo, ko je za, a ko protiv Denis Bergkamp: Zbog Krojfa sam očvrsnuo, a Venger me naučio strpljenju Superliga Evrope: „Ne možete tek tako da odustanete"

Kronkijev sin Džoš rekao je u četvrtak na forumu pristalica Arsenala da njegova porodica „ne namerava da proda klub" i obećao je da će „pokušati da se približi navijačima u budućnosti".

S druge strane, Danijel Ek, vlasnik kompanije Spotifaj (Spotify) čije se bogatstvo procenjuje na 4,7 milijardi dolara, potvrdio je u petak da je zainteresovan da kupi klub, ukoliko američki vlasnici odluče da ga prodaju.

„Navijač sam Arsenala od malena. Ako KSE (Kroenke Sports & Entertainment) želi da proda klub, rado ću se uključiti u trku da ga kupim", rekao je Šveđanin.

U otvorenom pismu navijačima objavljenom posle napuštanja projekta Superlige Evrope, čelnici kluba su se izvinili pristalicama kluba.

Istakli su da su „pogrešili", dodavši da su uvažili mišljenje navijača i „šire fudbalske zajednice" prilikom donošenja odluke o povlačenju iz tog takmičenja.

Upravni odbor Arsenala naveo je da nije planirao da „izazove nezadovoljstvo", te da je klub pristupio Superligi sa željom da osigura budućnost i izbegne da ga drugi klubovi preteknu.

Menadžer tima Mikel Arteta rekao je da mu se Kronki lično izvinio.

Pet stvari koje su trajale duže od Superlige Evrope Superliga Evrope: Kako je Javor odbio „nepristojnu ponudu" i gde su tu Zvezda i Partizan Kako je Ana iz Požarevca dospela u vrh Fantazi Premijer lige Holivudske zvezde preuzimaju nižerazredni britanski klub Ko je Kronki?

Američki biznismen Sten Kronki (73) vlasnik je nekoliko sportskih franšiza, među kojima i Los Anđeles Rems, klub koji se takmiči u ligi američkog fudbala (NFL), kao i člana košarkaške NBA lige Denver Nagetse.

Kupio je 9,9 odsto udela u vlasništvu londonskog kluba 2007. godine, da bi do aprila 2011. godine taj udeo porastao na 62.89 odsto.

Posle toga, pobedio je u borbi za prevlast u klubu sa ruskim milijarderom Ališerom Usmanovim i danas je potpuni vlasnik Arsenala.

Vinaj Venkatešam je formalno prvi operativac „Tobdžija" (nadimak Arsenala), ali Džoš Kronki obavlja funkciju direktora i u velikoj meri je uključen u svakodnevne aktivnosti kluba.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Fudbal,   London

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Fudbal i Premijer liga: Tijeri Anri, Denis Bergkamp i Patrik Vijera, uz podršku vlasnika Spotifaja, hoće da kupe klub

Izvor: B92, 27.Apr.2021

Dvojica Francuza i Holanđanin istakli su nameru da se pridruže Danijelu Eku, milijarderu i vlasniku kompanije Spotifaj (Spotify), u nameri da postanu novi vlasnici londonskog kluba...Nekadašnji asovi tima iz Londona, Tijeri Anri, Patrik Vijera i Denis Bergkamp, žele da kupe klub od američkog biznismena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.