Fudbal i Nemačka: Frenk Mil - nemački napadač čije ime označava neuspeh i način na koji je uspeo da pronađe uspeh

Izvor: B92, 26.Feb.2022, 16:47

Fudbal i Nemačka: Frenk Mil - nemački napadač čije ime označava neuspeh i način na koji je uspeo da pronađe uspeh

Frenk Mil je u Nemačkoj poznat kao čovek koji je napravio "promašaj veka“. Ali ovaj harizmatični bivši napadač ima mnogo više da ispriča od toga.

Frenk Mil mora da se oseća kao Marti Mekflaj, glavni lik iz filmova Povratak u budućnost.

Bez obzira čime se on bavi, konstantno ga vraćaju u sredinu 1980-ih godina. U jedan dan posebno - 9. avgust 1986. godine.

Mil je igrao svoju prvu utakmicu za Borusiju iz Dortmunda.

Neposredno pred kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvog poluvremena, dobio je idealnu loptu.

Jedno dodavanje je rascepilo odbranu Bajerna iz Minhena i posle driblinga, Mil se našao ispred praznog gola.

Ono što se potom dogodilo, u Nemačkoj se opisuje kao "promašaj veka".

Mil je veoma pričljiv i kada se povede razgovor o temi koju mnogi bivši internacionalci izbegavaju - optužbama za doping.

Bivši nemački golman Toni Šumaher je bio taj koji je pokrenuo tu temu kada je objavio knjigu Anpfiff (Početni udarac), 1987. godine.

U njoj se navode ne samo tvrdnje o korišćenju dopinga, već i drugi skandali koji su se dešavali u nacionalnom timu, kao što su noćne partije pokera, posete prostituki i korišćenje alkohola.

Dugo vremena se niko od igrača nije izjašnjavao po pitanju korišćenja kaptagona - zabranjenog amfetamina koji se danas u Siriji proizvodi u ogromnim količinama - čije je korišćenje bilo uobičajeno u Bundes ligi 80-ih godina.

Mil kaže: "Tablete su stajale na ulazu u svlačionicu i svako je slobodno mogao da se posluži. U to vreme je to bilo u trendu. Doktori su znali za to, kao i menadžeri i svi ostali. Ali niko nije pričao o tome".

"Mnogi igrači su uzimali tablete sve dok više nisu mogli da stoje na nogama. Posledice se nikada ne vide istog trenutka, ali na duge staze one uzimaju danak".

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fudbal i Nemačka: Frenk Mil - nemački napadač čije ime označava neuspeh i način na koji je uspeo da pronađe uspeh

Izvor: Radio 021, 26.Feb.2022

Frenk Mil je u Nemačkoj poznat kao čovek koji je napravio „promašaj veka“. Ali ovaj harizmatični bivši napadač ima mnogo više da ispriča od toga.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.