EURO se prelio: Ambasador Francuske na raportu u Kremlju

Izvor: B92, 15.Jun.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EURO se "prelio": Ambasador Francuske na raportu u Kremlju

Moskva -- Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Francuske u Moskvi na razgovor zbog "pritvaranja ruskih navijača tokom Evropskog prvenstva u fudbalu".

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je odnos prema ruskim navijačima neprihvatljiv kao i da je "nemoguće ignorisati provokacije engleskih navijača".

Kako je saopšteno, ambasador Žan Moris Riper je pozvan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ministarstvo, gde je obavešten o "protestu Rusije zbog incidenta kada su pritvoreni navijači Rusije".

"Dalje podgrevanje antiruskih sentimenata bi moglo da ugrozi odnose sa Francuskom", saopšteno je iz Kremlja.

Takođe, dodaje se da je francuskom diplomati ukazano na "diskriminatorski i neselektivni karakter mera usmerenih ka ruskim državljanima, kada je tužilac u Marselju odlučio da 43 osobe pritvori na 48 sati".

Lavrov je rekao da je francuska policija zaustavila autobus s ruskim navijačima i odvela ih u pritvor, o čemu Moskva nije bila obaveštena.

"Naredili su im da izađu iz autobusa zbog provere dokumenata i identifikacije. Francuske vlasti nas nisu informisale o nameri da to urade", rekao je Lavrov.

Među navijačima je bio i istaknuti desničar Aleksander Šprigin, koji je i predvodnik ruske navijačke asocijacije.

"Saznali smo više detalja zahvaljujući društvenim mrežama, kada su pritovreni navijači postavili slike uslova u kojima su bili", rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je "neprihvatljivo ponašanje nekih Rusa", ali i da su oni izloženi brojnim provokacijama.

"Ne možemo da zatvorimo oči posle provokatnih dela navijača iz drugih zemlja. Svi su videli slike na televiziji kada navijači Engleske gaze rusku zastavu i upućuju uvredljive poruke prema našim vrhovnim političarima i sportistima", rekao je Lavrov u ruskom parlamentu, a prenosi agencija RIA.

Lavrov je rekao da je ponašanje pojedinih navijača iz Rusije neprihvatljivo, ali dodao da su francuske kolege morale da obaveste ruske diplomate o incidentu jer tako nalaže međunarodno pravo.

Fudbalskoj reprezentaciji Rusije preti izbacivanje sa EP ukoliko njeni navijači nastave s neredima u Francuskoj, posle tuča s Englezima u Marselju i Slovacima u Lilu.

Opširnije o EURO2016 na specijalu B92.net
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuski ambasador na raportu u Moskvi zbog pritvaranja ruskih navijača

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jun.2016

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Francuske u Moskvi na razgovor zbog "pritvaranja ruskih navijača tokom Evropskog prvenstva u fudbalu"...Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je odnos prema ruskim navijačima neprihvatljiv kao i da je "nemoguće ignorisati...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Rusija reaguje: Diplomatska kriza zbog fudbala

Izvor: OkRadio.rs, 15.Jun.2016

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Francuske u Moskvi na razgovor zbog "pritvaranja ruskih navijača tokom Evropskog prvenstva u fudbalu". Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je odnos prema ruskim navijačima neprihvatljiv kao i da je "nemoguće ignorisati provokacije...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.