EURO 2020 i fudbal: Makedonci završili turnir, Vajnaldum pretekao Van Bastena, Englezima izmiče završnica na Vembliju

Izvor: B92, 21.Jun.2021, 20:31

EURO 2020 i fudbal: Makedonci završili turnir, Vajnaldum pretekao Van Bastena, Englezima izmiče završnica na Vembliju

Drugim golom na večerašnjem meču, a 25. u karijeri u dresu reprezentacije - Vajnaldum je prestigao Marka Van Bastena i Dirka Kajta.

Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije trećim porazom u grupi završila je debitantski nastup na Evropskom prvenstvu.

Makedonci su meču trećeg kola C grupe u Amsterdamu ubedljivo izgubili sa 3:0 od Holandije koje je još ranije osigurala prvu poziciju uoči nokaut faze.

Plasman u osminu finala obezbedila je i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Austrija, koja je u drugoj utakmici ove grupe savladala Ukrajinu sa 1:0 na stadionu u Bukureštu.

Ukrajincima preostaje da čekaju rasplet u ostalim grupama, pa da eventualno kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe ode dalje.

Fudbaleri Danske su, na krilima frenetične podrške sa tribina u Kopenhagenu, razmontirali Rusiju sa 4:1 i izborili mesto u daljem takmičenju, dok je u drugom meču B grupe Belgija pobedila Finsku sa 2:0.

Fudbalerima Danske su za prolaz dalje bile potrebne ubedljiva pobeda nad Rusijom i poraz Finske od Belgije i oba uslova su ispunjena.

Nisu Danci blistali u prvom poluvremenu, ali su golom Mikela Damsgarda u 38. minutu napravili prvi korak ka cilju.

U 59. minutu Jusuf Poulsen je iskoristio poklon ruske odbrane i dupirao prednost, a Rusi su pogotkom Artjoma Dzjubeoz penala u 70. minutu doneli dozu neizvesnosti.

Ipak, sa dva sjajna gola u razmaku od samo tri minuta - Andreasa Kristensena u 79. i Joakima Melea u 82, domaćin je širom otvorio vrata nokaut faze.

A tamo se odavno plasirala Belgija koja je večeras u Sankt Peterburgu potvrdila kvalitet trijumfom nad Finskom od 2:0.

Lukas Hradecki je u 74. minutu dao autogol, a konačan rezultat postavio je Romelu Lukaku devet minuta pre kraja utakmice.

Holanđani su protiv Severne Makedonije relativno lako opravdali ulogu favorita, ne samo u grupi, već i na celom šampionatu.

Donijel Malen je u 25. minutu proigrao u šesnaestercu Memfisa Depaja koji je precizno pogodio donji levi ugao gola Makedonije.

Novu razlog za slavlje domaćim navijačima dao je Žoržinjo Vajnaldum golom u 51. minutu, na asistenciju Depaja.

Odličnu partiju Vajnaldum je zaokružio osam minuta kasnije.

On je natrčao na odbijenu loptu u šesnaestercu i prosledio je u mrežu.

Ovim golom - 25. u karijeri u dresu reprezentaciji - Vajnaldum je prestigao Marka Van Bastena i Dirka Kajta.

Na utakmici u Bukureštu, iako to rezultat ne pokazuje, Austrija je kontrolisala situaciju i zasluženo slavila sa 1:0.

Strelac jedinog pogotka na utakmici bio je Kristijan Baumgartner u 21. minutu.

Austrija je sa šest bodova zauzela drugo mesto u grupi i u osmini finala će igrati protiv Italije.

Italijanski premijer Mario Dragi rekao je u ponedeljak da se zalaže za održavanje finala evropskog fudbalskog prvenstva u Rimu, a ne u Londonu, zbog rasta broja zaraženih u Engleskoj.

"Da ... Pokušaću da zaustavim održavanje finala u zemlji u kojoj infekcije brzo rastu", rekao je Dragi na konferenciji za novinare u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Britanski premijer Boris Džonson u petak je rekao da mu je prioritet zaštita "zemlje od Kovida", pošto je izvor iz vlade za agenciju AFP potvrdio da UEFA razmatra mogućnost selidbe polufinala i finala u Budimpeštu.

Veoma zarazni delta soj, koji je prvi put otkriven u Indiji, doveo je do rasta broja novih slučajeva Kovida-19 u Britaniji i primorao tamošnju vladu da odloži ukidanje svih mera koje je bilo zakazano za 19. jun

Nemačka kancelarka Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron prošle nedelje su izrazili zabrinutost zbog prevelikog broja navijača na pojedinim stadionima.

Merkel je rekla da je "oprez i dalje neophodan" na velikim događajima.

Rezultati utakmica Grupe C:

Austrija - Severna Makedonija 3:1

Holandija - Ukrajina 3:2

Ukrajina - Severna Makedonija 2:1

Holandija - Austrija 2:0

Severna Makedonija - Holandija 0:3

Ukrajina - Austrija 0:1

Tabela:

Ovo je prvo Evropsko prvenstvo na kojem se utakmice igraju u 11 različitih gradova i država.

Čast da ugoste najbolje evropske fudbalere imaju London, Rim, Minhen, Baku, Sankt Peterburg, Budimpešta, Sevilja, Bukurešt, Amsterdam, Glazgov i Kopenhagen.

Lista gradova domaćina menjala se donedavno u skladu sa epidemiološkim merama koje važe u pojedinim zemljama.

Evropska fudbalska unija (UEFA) je insistirala da gradovi domaćini daju garancije da će biti dozvoljeno prisustvo određenog broja navijača na utakmicama.

Vlasti u Dablinu i Bilbau nisu mogli da garantuju prisustvo publike na tribinama, pa su otpali.

Utakmice polufinala i finala biće odigrane u Londonu.

Polufinalni dueli igraće se 6. i 7. jula, dok je finale zakazano za 11. jul.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Evropsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EURO 2020 i fudbal: Makedonci završili turnir, Vajnaldum pretekao Van Bastena, Englezima izmiče završnica na Vembliju

Izvor: Danas, 21.Jun.2021

Getty Images Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije trećim porazom u grupi završila je debitantski nastup na Evropskom prvenstvu. Makedonci su meču trećeg kola C grupe u Amsterdamu ubedljivo izgubili sa 3:0 od Holandije koje je još ranije osigurala prvu poziciju uoči nokaut faze. Plasman u...

Nastavak na Danas...

Austrija i Danska u osmini finala EP, Holandija overila prvo mesto, Rusi ispali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021

Fudbalska reprezentacija Austrije plasirala se u osminu finala Evropskog prvenstva, pošto je večeras pobedila Ukrajinu 1:0 (1:0) u trećem kolu grupe C...Strelac jedinog gola bio je Kristof Baumgartner u 21. minutu meča. Austrija je grupnu fazu završila na drugom mestu sa dve pobede i porazom...Fudbaleri...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.