Dobre vesti za brojne evropske klubove, KAN kao Euro?

Izvor: Sportske.net, 01.Feb.2020, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre vesti za brojne evropske klubove, KAN kao Euro?

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je danas da bi turnir Kupa afričkih nacija trebalo da se igra svake četiri godine, umesto na dve.

Infantio je rekao da bi prihodi mogli da porastu i do šet puta za četvorogodišnje kontinentalno prvenstvo, koje bi postalo obavezni događaj, "ne samo za Afriku nego i za svet".

Predsednik svetske kuće fudbala to je naveo na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << u Saleu u Maroku, o razvoju fudbala u Africi.

On je predložio i godišnje turnire za dečake i devojčice uzrasta do 16 i 18 godina, umesto sadašnjih takmičenja za uzrast do 17 godina na svake dve godine.

Turniri za dečake mogli bi da porastu sa 24 na 48 ekipa, ako se Savet Fife složi, a  za devojčice sa 16 na 24 ekipe.

"Utisak je da Afrika ide unazad", rekao je Infantino i podsetio na čuveno predviđanje legendarnog Pelea da će neka afrička reprezentacija do 2000. godine osvojiti Svetsko prvenstvo.

Nijedna od pet afričkih reprezentacija nije prošla grupnu fazu na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Afrika je do sada imala tri četvrtfinalista na Mundijalima, ali nijedan nije stigao do polufinala.

"Moramo ozbiljno da intervenišemo", rekao je Infantino govoreći o ulozi Fife da pomogne Africi vezano za sudije, fudbalsku infrastrukturu i takmičenja.

Fifa je predvodila Afričku fudbalsku konfederaciju u poslednjih šest meseci, a za to je bila zadužena generalna sekretarka Fatma Samura.

"Takmičenja nam nisu dala ono što je trebalo", rekao je Infantino i dodao da bi Kup afričkih nacija trebalo da se održava u januaru ili u junu, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Vezano za sudije, Infantino je rekao da bi 20 najboljih afričkih sudija trebalo da potpišu profesionalne ugovore sa Fifom, kako bi se poboljšao kredibilitet afričkog fudbala.

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.