Izvor: Radio 021, 04.Dec.2020, 19:01

Argentina Maradoniana: Uprkos pravilima o večitim gubitnicima, usavršio se u pobednika

Ni najveći argentinski pisci nisu pristali da razapnu na krst mitološku fudbalsku legendu.

Piše: Zorana Šuvaković

Sa balkona Casa Rosade, posle susreta sa novim predsednikom Argentine, Maradona je pre godinu dana, držeći repliku pehara Mundijala iz 1986, pokušao da pozdravi prolaznike na prostranom Majskom trgu. Tužno ga je je bilo gledati: Zadriglo lice, podbuli pogled, nepovezane rečenice… Nešto kao sirotinja ne očekuje dolare nego dostojanstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Kasnije je iz predsedničke palate stiglo razjašnjenje. Maradona je tražio da se u siromašnim predgrađa vrate poljane i postave kapije kako bi od malih nogu deca iz sirotinjskih naselja (Argentinci ih zovu villas miserias) mogla da šutiraju loptu.

Maradona je rano postao živi argentinski mit. Još kada je njegovom zaslugom sa Mundijala u Meksiku doneo Argentini šampionski pehar. Bilo je to pre 34 godine.

Od tada su se nizali Dijegovi autogolovi. Decenijama je živeo na ivici ambisa: kokain, nepriznata deca, nadgornjavanje sa majkama te dece, skandali, raskalašni život, lečenje na Kubi, alkohol, droga, bolnice, veza sa mafijom u Napulju, sudski procesi… I ništa od toga nije ubedilo Argentince da sa svoje legende skinu svetački oreol. Dijego je se sve teže kretao, govor mu je bio nepovezan. Svaki put bi sve neubedljivije vaskrsnuo.

Već 1991. kažnjen je sa godinu dana neigranja zbog kokaina koji mu je pronađen u krvi. Tri godine kasnije zabrana je sledila zbog efedrina. Dvehiljadite imao je težak srčani udar usled predoziranosti kokainom. Posle četiri godine još jedan srčani udar... Svetski mediji objavili su na naslovnim stranama da je prodisao sopstvenim plućima kada su isključeni aparati.

Embed from Getty Images

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.