(UŽIVO) Đurić: Srpska lista osvojila svih 10 mandata, Srbi slave na severu KiM; Haradinaj proglasio pobedu ratne koalicije

Tanjug

11. 06. 2017. u 08:00

Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena biračka mesta i glasanje je počelo, a za učešće na parlamentarnim izborima prijavilo se 26 političkih subjekata, među kojima pet srpskih lista

(УЖИВО) Ђурић: Српска листа освојила свих 10 мандата, Срби славе на северу КиМ; Харадинај прогласио победу ратне коалиције

Foto Tanjug, E.Tahirović

Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena biračka mesta i glasanje je počelo, a za učešće na parlamentarnim izborima prijavilo se 26 političkih subjekata, među kojima pet srpskih lista.

Prva konferencija za novinare Centralne izborne komisije (CIK) o otvaranju biračkih mesta najavljena je za 8 sati.

Oko 1,8 miliona upisanih glasača moći će da glasa u 889 glasačkih centara.

Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoletni i stekli pravo glasa.

CIK je do sada akreditovala 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.



OTVORENA BIRAČKA MESTA NA KOSOVU I METOHIJI

Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena biračka mesta i glasanje je počelo, a za učešćena parlamentarnim izborima prijavilo se 26 političkih subjekata, među kojima pet srpskih lista.

Prva konferencija za novinare Centralne izborne komisije (CIK) o otvaranju biračkih mesta najavljena je za 8 sati.

Oko 1,8 miliona upisanih glasača moći će da glasa u 889 glasačkih centara.

Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoletni i stekli pravo glasa.

CIK je do sada akreditovala 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Foto I.Radulović


GLAVNI SUPARNICI HARADINAJ I HOTI

Albanska politička scena na Kosovu podeljena je u dva bloka - jedan čine partije koje su, kako su izvestili prištinski mediji u kampanji, proizišle iz "ratnog krila" i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, dok drugi blok ili koaliciju "mira" čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa "Alternativa".

Kandidat za premijera prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti.

Samostalno će na izbore izaći ultraradikalni desno orijentisani pokret Samoopredeljenje, a njihov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač tog pokreta.

Najznačajniji politički subjekat kosovskih Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Foto Tanjug


NA SEVERU KOSOVA GLASA SE NA 44 BIRAČKA CENTRA

Biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici otvorena su jutros na vreme i, prema rečima posmatrača, izborni proces je za sada regularan, a na biračkim mestima nema gužve.

U Kosovskoj Mitrovici otvoreno je ukupno sedam biračkih cenatara u okviru kojih se nalazi 28 biračkih mesta. Pravo glasa ima 22.630 birača.

Na severu Kosova na vanrednim parlamentarnim izborima glasa se u 44 biračka centra.

U izborni proces na severu Kosova uključen je i OEBS, čije osoblje nadgleda sprovođenje izbora.

Ispred birališta mogu se videti pripadnici Kosovske policije koji su zaduženi za očuvanje javnog reda i mira.


MARIĆ POZVAO SRBE DA IZAĐU NA IZBORE I GLASAJU ZA SRPSKU

Pomoćnik direktora Kancelarije za KIM Ljubomir Marić glasao je jutros nešto posle sedam časova na biračkom mestu u osnovnoj školi Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici i poručio da je jedino Srpska lista garant političke institucionalne prisutnosti Srbije na KIM.

On je pozvao sugrađane da masovno izađu na birališta i da glasaju za tu listu, navodeći da je danas više nego ikad potrebno da se pošalje poruka da će se Srbi boriti za svoja prava i da niko ne može da odlučuje u njihovo ime.

"Država nas je jasno pozvala da se odazovemo i da izađemo na birališta jer je jedino to način da se borimo. Svako treba da nađe vremena da glasa jer samo tako ne ostavljamo prostorim onima koji su jasno protiv naše države i koji žele da nas više nema", rekao je Marić.

Poručio je da je danas više nego ikad potreban srpski inat.

"Godinama, kroz istoriju uvek smo znali da budemo jedinstveni. Danas je više nego ikad potreban srpski inat jer samo srpskim inatom možemo da se izborimo za prava" rekao je Marić.

Foto Tanjug


ĐURIĆ: SUDBINSKI DAN, GLASAJTE ZA SRPSKU LISTU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas Srbe na KiM da izađu na parlamentarne izbore i podrže Srpsku listu jer, kako je istakao, jedino ta lista garantuje opstanak srpskog naroda na KiM, očuvanje institucija Srbije i sprečavanje formiranja takozvane vojske Kosova.

"Ovaj jun je sudbinski i važno je da svi izađemo. Najbolji odgovor na sve provokacije koje se mogu dešavati u toku dana, na sve pretnje i izazove jeste što je moguće veći odziv, da probudimo onaj naš srpski inat, baš kada pokušavaju da nas obesharbre, da nas spreče da ne izađemo, da mi izađemo u što je moguće većem broju, da se izborimo za svoje interese i da Srbija i Srpska lista pobede", rekao je Đurić Tanjugu.

Kako je napomenuo, samo snažnim i velikim odzivom na pokrajinske izbore srpski narod u pokrajini može da zaštiti organsku vezu između srpskih institucija i srpskog naroda na KiM.


PREDSEDNICA CIK: GLASANjE SE ODVIJA BEZ PROBLEMA

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka izjavila je danas da se glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odvija bez problema.

Ona je, na prvoj konferenciji za štampu CIK-a, rekla da su jutros u 7 sati otvorena sva biračka mesta na Kosovu, preneli su prištinski mediji.

"U 7 sati su otvoreni svi birački centri i sva biračka mesta. Pozivam sve građane da iskoriste svoje pravo glasa", navela je Daka.

Ona je, takođe, pozvala predstavnike političkih stranaka u izbornim komisijama da ne zloupotrebljavaju svoj položaj i da poštuju zakkon i sva pravila CIK-a.

Naredna pres konferencija najavljena je za 11:30 i na njoj bi trebalo da bude saopšten odziv birača do 11:00 sati.

Foto Tanjug


KANDIDATI SA SRPSKE LISTE VERUJU U USPEH NA IZBORIMA

Svih šest kandidata za poslanike sa Srpske liste iz Kosovske Mitrovice glasali su rano jutros i istakli da veruju u uspeh liste na današnjim vanrednim izborima na Kosovu i Metohiji.

Kandidat za poslanika sa Srpske liste Verica Ćeranić kazala je u izjavi novinarima da očekuje pobedu te liste - liste koja će, kako je rekla, podržati sve srpske institucije na Kosovu i Metohiji.

“Očekujem bolju budućnost za naš narod na ovim prostorima,”- rekla je Ćeranić.

Njen kolega, kandidat za poslanika sa Srpske liste, Igor Simić izjavio je da očekuje veliku izlaznost i da građani Kosovske Mitrovice i Srbi na KiM iskoriste priliku i glasaju kako bi izabrali najbolje koji će ih predstavljati u parlamentu u Prištini.

Simić je kazao da očekuje da Srpska lista osvoji svih deset mandata "jer jedino to može da garantuje očuvanje institucija Republike Srbije na KiM i formiranje Zajednice srpskih opština".

Foto Tanjug

Kandidat Srpske liste Jasmina Dedić izjavila je da od parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji ocekuje da građani podrže tu listu i podvukla da je to jedina stranka koju je podržala Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučih.

I kandidat Srpske za poslanika Miljana Nikolić izjavila je da od ovih izbora očekuje bolju budućnost.

"Očekujem da će ostati srpsko zdravstvo i sve što je srpsko, bolji život za sve,”- rekla je Nikolić novinarima.



SPIRIĆ I RAKIĆ: IZBORI NA KIM VAŽNI, POKAZATI JEDINSTVO

Predstavnici lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici ocenili su danas da su vanredni izbori na Kosovu veoma važni za Srbe i da očekuju pobedu Srpske liste.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je novinarima da današnji parlamentarni izbori na Kosovu nikako nisu formalnost.

“Duboko verujem da će Srpska lista ostvariti odličan rezultat i osvojiti svih deset mandata jer jedino je to garant opstanka Srba na Kosovu i Metohiji”, istakao je Rakić.

On je pozvao građane Kosovske Mitrovice da ostvare svoje biračko pravo, glasaju i biraju najbolje kandidate koji će ih dostojanstveno predstavljati.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić izjavio je da Srbi na Kosovu i Metohiji u izbornom danu treba da iskažu jedinstvo, u što većem broju izađu na birališta i potvrde postojanost na KiM.

Srpski narod treba u buduće da bude energičniji u ostvarivanju zagarantovanih prava, rekao je Sprić, nakon što je glasao na jednom od biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici.

"Današnji dan treba da potrvrdi neraskidivu i trajnu vezu sa drzavom Srbijom i ovaj trenutak treba da shvatimo ozbiljno i budemo jedinstveni,"kazao je Spirić.

foto D.Zečević



OEBS: IZBORI PROTIČU ZA SADA REGULARNO

Šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu izjavio je danas da proces glasanja na severu Kosova na vanrednim parlamentarnim izborima protiče regularno i da su u ovom delu Kosova rasporedili preko 200 svojih ljudi.

Bratu je, nakon posete biračkim mestima u Osnovnoj školi Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici izjavio novinarima da se nada da će širom Kosova do kraja izbornog dana situacija ostati mirna, bez nepravilnosti i bez problema.

"Prema informacijama koje imamo do sada, proces glasanja protiče bez ikakvih problema", rekao je Bratu.

“Apsolutno se nadam da će se tako nastaviti do kraja dana na svim glasačkim mestima, na svim biralištima u severnim opštinama i nadam se da će nastaviti da bude ovako mirna situacija i širom Kosova, ne samo ovde. Do sada, bilo je dobro”, rekao je Bratu.

Šef OEBS-a je dodao da je uloga te organizacije u ovom procesu da obezbedi tehničke savete ljudima iz Centralne izborne komisije (CIK) i da ova misija u četiri opštine na severu Kosova ima preko 200 ljudi, koji su raspoređeni na svim biračkim mestima.

Foto Tanjug


AMERIČKI AMBASADOR: NEKA KOSOVO BUDE PRIMER ZA DOBRE IZBORE

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, posetio je glasačke centre u Prištini i poručio da Kosovo može da pokaže Balkanu i svetu kako treba da se odvija izborni proces.

„Neka Kosovo bude primer za dobre izbore, bez incidenata, sa dobrim nadgledanjem“, kazao je Delavi, preneo je radio Slobodna Evropa.

Americka ambasada rasporedila je svoje ekipe širom Kosova kako bi pratile izborni proces.

Pored americkcih ekipa, izbore prati i 200 posmatrača OEBS.



CIK: DO 11:00 SATI GLASALO 8,45 ODSTO BIRAČA

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka objavila je danas da je do 11:00 sati glasalo 8,45 odsto upisanih birača.

Na prethodnim parlamentarnim izborima na Kosovu 2014. godine, do tog vremena bilo je izašlo 9,46 procenata građana upisanih u birački spisak, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Ona je izjavila ranije danas da se glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odvija bez problema.

Na prvoj konferenciji za štampu CIK-a, Daka je jutros rekla da su u 7:00 sati otvorena sva biračka mesta na Kosovu, preneli su prištinski mediji.

"U 7:00 sati su otvoreni svi birački centri i sva biračka mesta. Pozivam sve građane da iskoriste svoje pravo glasa", navela je Daka.

Ona je tada, takođe, pozvala predstavnike političkih stranaka u izbornim komisijama da ne zloupotrebljavaju svoj položaj i da poštuju zakkon i sva pravila CIK-a.

Foto Tanjug


RASELjENI STIŽU NA BIRAČKA MESTA, NEMA ZADRŽAVANjA

Interno raseljena lica sa Kosova i Metohije danas su organizovano došla da glasaju na vanrednim pokrajinskim izborima, a autobusi sa glasačima na područje KiM ulaze bez problema i dužih zadržavanja.

Tokom noćnih i ranih jutarnjih sati, preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, na Kosovo i Metohiju je ušlo blizu 30 autobusa, a tokom dana bi, kako je Tanjugu potvrdila policija na prelazima, trebalo da pristigne još nekoliko desetina.


SEVER KOSOVA: NAJVEĆI ODZIV U ZUBINOM POTOKU

U opštinama na severu Kosova danas do 11 sati najveći odziv na izborima zabeležen je u Zubinom Potoku - 20,96 procenata, javlja prištinski portal KoS Sev.

Zubin Potok je ujedno i opština sa najvećim odzivom do 11 sati na čitavom Kosovu.

Po izlaznosti, ovu opštinu sledi Leposavić - sa 14,88 odsto, potom Zvečan - sa 10,09 procenata i na kraju - Severna Mitrovica, koja je opština sa najmanjim odzivom na Severu - 9,37 procenata.

U opštinama južno od Ibra, najveća izlaznost zabeležena je u Štrpcu - 19,32 odsto, potom u Ranilugu 15,71 odsto, odnosno Gračanici 11,35 procenata, Klokotu 11,12 odsto, Partešu 10,87 odsto i Novom brdu - 10,35 odsto.

Najmanja izlaznost zabeležana je u Dragašu - 4,63 procenata, navodi portal KoS Sev.

Foto Tanjug


STOJKOVIĆ: GLASAMO DA POTVRDIMO DA JE KIM DEO SRBIJE

Predsednik Koalicije raseljenih sa KiM Miloš Stojković izjavio je novinarima, posle glasanja u Lešku, da su raseljeni sa Kosova i Metohije došli na birališta kako bi potvrdili da je južna pokrajina sastavni deo Srbije i da bi doprineli šansama za povratak u mesta iz kojih su proterani.

"Mi smo došli da iskoristimo svoje pravo glasa i svojom voljom. Došli smo da pokažemo da želimo da se vratimo na svoja ognjišta, da je KiM sastavni deo Republike Srbije i da glasamo za Srpsku listu. Želimo u saradnju sa Vladom Srbije da se vratimo na svoja ognjišta, a da naša braća ovde ostanu na ovoj svetoj zemlji", rekao je Stojković.

Interno raseljena lica uglavnom glasaju u četiri opštine na severu KiM, a veliki broj ih je jutros glasao na Brnjaku, gde su poručili da žele da im se pobedom Srpske liste omoguće uslovi za povratak.

Milenko Jovanović, iz Đakovice koji trenutno živi u Sutomoru, rekao je da očekuje da pobedom Srpske liste Vlada Srbije učvrsti svoje prisustvo na KiM i omogući opstanak i povratak srpskog naroda na svoja ognjišta.

"Smogli smo snage da dođemo uprkos strašnim pritiscima u Crnoj Gori na raseljeničku populaciju. Mislim na spregu crnogorskih državnih vlasti sa institucijama u Prištini, jer se na sve načine pokušava našskoditi Srpskoj listi", rekao je Jovanović.

Milorad Savić, rodom iz Peći, rekao je novinarima da je došao da glasa za Srpsku listu, jer želi da se vrati u svoj rodni grad.

Foto D.Zečević


U LEPOSAVIĆU GLASANjE PROTIČE MIRNO

Veliki broj pripadnika italijanskih karabinjera i intervenetne jedinice kosovske policije prisutan je na ulicama Leposavića, gde se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, javlja reporter Tanjuga.

Pripadnici policije sa štitovima stoje ispred pojedinih biračkih mesta, dok su pripadnici italijanskih karabinjera u njihovoj neposrednoj blizini. Oni su naoružani dugim cevima.

U Leposaviću za sada sve protiče mirno i bez incidenata.

Ranije je predsednik Srpske liste Slavko Simić, koji je glasao u opštini Leposavić, rekao da očekuje da se smiri tenzije, pogotovo u toj opštini.

"Očekujem da se smire napetosti, pogotovo ovde u opštini Leposavić, i očekujem da građani budu iznad situacije. Razočaran sam zbog toga što sam danas čuo da pojedini članovi biračkih odbora nisu dozvoljavali našim građanima da glasaju sa srpskim dokumentima, ali nadam se da će u toku dana da se ta situacija reši, jer nema smisla da Srbi opstruišu Srbe", rekao je Simić.

Foto Tanjug


VULIN:VELIKA IZLAZNOST GARANTUJE USPEH NA IZBORIMA NA KIM

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin pozvao je danas Srbe sa Kosova i Metohije da izađu na glasanje jer, kako je rekao, samo velika izlaznost garantuje uspeh.

Vulin je gostujući na TV Pink rekao da će svi oni koji pristanu da glasaju po zahtevu Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, zauvek ostati upamćeni kao srpski neprijatelji.

U tom smislu Vulin je naglasio da je potrebno jedinstvo, da Srbe ne može nikakva sila proterati i uzpozorio da Srbe sa Kosova i Metohije mogu da uklone samo Srbi.

Vulin je dodao da je Srbija tvrdoglavo opstala na teritoriji Kosova sve ovo vreme, ali i podvukao i upozorio da kad Priština govori o integraciji ne govori o narodu već isključivo o teritoriji.

Ministar je još jednom ocenio da je odluka suda u Francuskoj da oslobodi i ne izruči Haradinaja sramna i dodao da je bilo strašno držati, a ne izručiti ga i podvukao da su se samo tražili neki izgovori i načini da se ne to ne učini.

"Sve su tražili samo da ga ne izruče, a morali su to da urade" rekao je Vulin i ponovio da su svedoci u slučaju protiv Haradinaja pobijeni.

Međutim, dodao je, Haradinaja čeka mesto u zatvoru u Nišu.

Foto Tanjug


DAČIĆ:VAŽNO DA SRBI BUDU JEDINSTVENI I GLASAJU ZA SL

Vršioc dužnosti premijera Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su izbori na Kosovu i Metohiji od vitalnog značaja za srpski narod, koji samo jedinstven može da obezbedi svoj opstanak.

"Albanske vlasti u Prištini traže Srbe koji će im pomoći u izgradnji nezavisne države.

Zato je od presudne važnosti da Srbi u što većem broju izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu koja jedino ima podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije”, poručio je Dačić u izjavi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.


CIK: DO 15:00 SATI GLASALO 27,9 ODSTO UPISANIH BIRAČA

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima do 15.00 časova glasalo 27,9 odsto upisanih birača.

Prema CIK-u, najveći procenat izlaznosti birača se beleži u srpskim opštanama, a u opštinama sa albanskom većinom najveća izlaznost je trenutno u Prištini 34, Gnjilanu 30 i Dečanima 29,78 odsto, preneli su prištinski mediji.

Prethodno je predsednica CIK-a Valjdete Daka pozvala građane da iskoriste svoje pravo, a od članova komisije iz političkih partija zatražila je da ne zloupotrebljavaju svoj položaj.

Ona je ranije danas rekla da se glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odvija bez problema.

Na prvoj konferenciji za štampu CIK-a, Daka je jutros rekla da su u 7:00 sati otvorena sva biračka mesta na Kosovu, preneli su prištinski mediji.

Foto I.Radulović


TUŽILAŠTVO POKRENULO VIŠE SLUČAJEVA, IMA I PRIVEDENIH

Tužilaštvo iz Prištine pokrenulo je sedam slučajeva vezanih za nepravilnosti na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima, prenosi prištinski sajt "Koha", navodeći da se radi o nepravilnostima južno od Ibra.

"Do 15.00 časova na teritoriji Kosova je otvoreno više slučajeva koji se odnose na krivična dela protiv prava glasa. Do sada smo dobili informacije od kojih je pet predmeta otvoreno protiv sedam lica", navodi se u saopštenju tužilaštva.

U Prištini je tužilaštvo aktivirano zbog jedne osobe kojoj je određen pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja u toku izbora, a isto je učinjeno i protiv jedne osobe u Peći.

U Gnjilanu, kako se navodi, jednom licu je određen pritvor zbog krivičnog dela lažnog predstavljanja.

U Prizrenu su saslušane tri osobe koje su osumnjičene da su povredile slobodu odluke birača.

U Uroševcu jednoj osobi je određen pritvor zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je povodom današnjih izbora preduzelo sve potrebne radnje kako bi zaštitilo glasove građana i da je oko 100 tužilaca u pripravnosti.

Takođe, je pozvalo građane, političke stranke, institucije i organizacije da prijave nepravilnosti.

Foto D.Zečević


U SRPSKIM SREDINAMA DO 15.00 NAJVEĆA IZLAZNOST U ŠTRPCU

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji najveća izlaznost do 15.00 sati, prema podacima Centralne izborne komisije, zabeležena je u opštini Štrpce.

U toj opštini glasalo je 6.352 građana, ili 45,69 odsto upisanih birača, prenosi RTK.

Do 15.00 sati u Leposaviću je glasalo 5.385 birača, odnosno 33,20 odsto, u opštini Novo Brdo 2.539 glasača, 34,75 odsto, u Zubinom Potoku 3.018 glasača, 43,06 odsto, u Zvečanu 2.342 glasaca, 27,16 odsto, u Gračanici 6.368 glasača, 29,74 odsto, prenosi RTK.

U opštini Ranilug 2.207 glasača, 38,79 odsto, u Partešu 1.750 glasača, 37,52 procenata, u Klokotu 1.099 glasača, 29,52 odsto, a u Severnoj Mitrovici 5.164 glasača, što je 23 odsto.

Ovi podaci pokazuju da je povećana izlaznost u odnosu na izbore 2014. godine kada je iznosila svega 25.36 odsto.

Foto Tanjug


CIK:DO 19.00 SATI GLASALO 41,79 ODSTO UPISANIH BIRAČA

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima do 19.00 sati glasalo 41,79 odsto birača.

Na osnovu podataka sa oko 90 odsto biračkih mesta, ukupno je glasalo nešto više od 740.000 od oko 1,8 miliona upisanih birača na 2.490 mesta, navodi se na sajtu CIK-a.

Najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku, gde je izašlo 62 odsto birača, a na drugom mestu je Ranilug sa 53,4 odsto, te slede Priština i Parteš sa 52 procenata, i Sstrpce sa 51 odsto.

U Gračanici i Zvečanu je glasalo 43 odsto birača, u Severnoj Mitrovici 34 odsto, u Klokotu 48 odsto, a u Klokotu 48 odsto, i Leposaviću 48,69 odsto.

Foto Tanjug


ĐURIĆ: UPRKOS PRITISCIMA, MASOVAN IZLAZAK SRBA

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je večeras po zatvaranju biračkih mesta da su vanredni parlamentarni izbori na KiM bili bremeniti brojnim pritiscima na srpski narod, ali je naglasio da je na njih izašlo više Srba nego ikada do sada, te izrazio očekivanje da će Srpska lista ostvariti interes objedinjavanja srpskog naroda na KiM.

Đurić je u izjavi za RTS čestitao i zahvalio svim Srbima sa KiM, jer su, kako je rekao, izbori "bili bremeniti brojnim pritiscima na srpski narod i brojnim pokušajima zastrašivanjima".

"Imamo u ovom trenutku više od 10 privedenih širom KiM. Brojni su pokušaji da se Srbi u političkom smislu zbrišu i marginalizuju, a ipak već sada možemo da kažemo da je na ove izbore izašlo više Srba nego ikada do sada, da su se masovno odazvali pozivu svoje države, svoje vlade i predsednika Aleksandra Vučića da izađu na ove izbore koji su od sudbinskog značaja za naš narod na KiM", rekao je Đurić.

On je dodao da očekuje da će Srpska lista ostvariti interes objedinjavanja srpskog naroda na KiM što će se, kako je rekao, videti u narednih nekoliko sati, ukoliko ne bude većih pokušaja krađi i pljački što, kako je naglasio, nikada ne može sasvim da bude isključeno.

Đurić je dodao da je srpski narod na KiM, takođe, pokazao da ga ima u znatno većem broju nego što su Albanci tvrdili.

"Ovaj broj ljudi i činjenica da su, po izlaznosti na KiM, četiri srpske opštine prve po izlaznosti na celoj teritoriji KiM, sve to pokazuje da Srba ima mnogo više nego što je tvrdila Priština. Mislim da je to poruka jasna celom regionu i Prištini i međunarodnoj zajednici, svima, da Srbi žele da ostanu, da žele da budu u vezi sa svojom državom Srbijom i da smo mi ovde svoji na svome", zaključio je Đurić.

Foto Tanjug


HARADINAJ PROGLASIO POBEDU "RATNE KOALICIJE"

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je večeras pobedu koalicije koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.

On je, na konferenciji za štampu po zatvaranju birališta, rekao da je koalicija "Pan" ubedljivo pobedila.

"Jasna odluka obavezuje vladu Kosova", poručio je on zahvalivši se koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit "zemlje".

Koalicija "PAN" osvojila je 40 odsto glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, objavila je prištinska televizija "Klan Kosova" pozivajući se na izlazne ankete.

Prema istim podacima, predviđa se da bi opoziciona stranka Samoopredeljenje mogla da osvoji 30 odsto glasova, dok bi koalicija pod vođstvom Demokratske lige Kosova (Isa Mistafa) trebalo da ima 27 odsto.


SRPSKA LISTA TREĆA SNAGA NA KOSOVU

Srpska lista treća je politička snaga na Kosovu, prema Centralnoj izbrnoj komisiji, na osnovu 35 odsto prebrojanih glasova.

Građanska incijativa Srpska lista osvojila je 16,16 odsto glasova. Na prvom mestu se nalazi koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), Alijanska za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija koja je osvojila 30,19 odsto glasova.

Demokratski savez Kosova, prema podacima CIK-a na osnovu 35 odsto izbrojanih glasova, osvojila je 17,23 odsto glasova, a Samoopredeljenje 14,69 procenata.

Ssto se ostalih srpskih stranaka tiče Progresivna demokratska stranka 0,86, a Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića osvojila je za sada 1,19 odsto.

Dalje Partija kosovskih Srba - Aktivna građanska inicijativa 0,09 odsto, Građanska inicijativa za prosperitet Kosova 0,06 odsto.

Foto Tanjug


TAČI: OČEKUJEM ŠTO PRE FORMIRANjE PROEVROPSKE VLADE

Kosovski predsednik Hašim Tači oglasio se večeras povodom prevremenih parlamentarnih izbora koji su danas održani i izrazio očekivanje da će što pre biti formirana proevropska vlada.

On je putem Tvitera poručio da "očekuje od pobednika današnjih izbora da formiraju što pre proevropsku vladu, koja bi se odmah posvetila prioritetima".


DAKA:ODZIV 41,45 ODSTO, SVA BIRALIŠTA ZATVORENA NA VREME

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka izjavila je večeras da su sva biračka mesta na Kosovu zatvorena na vreme i da je odziv birača bio 41,45 odsto.

Glasalo je preko 750 hiljada birača ili 41,45 građana, kazala je Daka na konferenciji za novinare, navodeći da je na izborima 2014. glasalo 42.08 procenata, a prenosi Slobodna Evropa.

Ona je rekla da je izborni proces protekao bez nekih nepravilnosti koje bi mogle da ugroze integritet izbora.


ĐURIĆ: SRPSKA LISTA OSVOJILA SVIH DESET MANDATA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je večeras da je, prema prvim rezultatima koje imaju, Srpska lista (SL) osvojila svih deset mandata u kosovskom parlamentu namenjenih srpskoj zajednici.

"Želim da vas obavestim na osnovu prikupljenih podataka koji su došli u štab Srpske liste da je ona osvojila najmanje 90 odsto glasova u većini srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Ovim je SL najverovatnije osvojila i sve mandate zagarantovane srpskoj zajednici u parlamentu", poručio je on obraćajući se okupljenima u centru Mitrovice.

On je preneo da je predstavnik Jedinstvene goranske partije, koja je na izbore izašla uz podršku države Srbije Adem Hodžaj, koji se nalazi u poslaničkom klubu Srpske liste, osvojio mandat.

"Tako da je vrlo moguće da SL ima više od deset poslanika u budućem sazivu parlamenta", naglasio je on.


U KOSOVSKOJ MITROVICI SLAVLjE SRBA ZBOG REZULTATA SRPSKE

U Kosovskoj Mitrovici Srbi su počeli slavlje zadovoljni izbornim rezultatima Srpske liste.

Trubači, automobili, građani koji nose zastave Srbije okupili su se ispred zgrade u kojoj je sedište SNS u Kosovskoj Mitrovici, a među njima je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Očekuje se i da se Đurić obrati građanima.

Prema dosadašnjim rezultatima, lista Srpska je među prvih pet po političkoj snazi na KiM.


PAN POBEDIO, SL ČETVRTA SNAGA NA KOSOVU

Koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvana "PAN", a koju čine Demokratska partija Kosova (DPK - Tači), Alijansa za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima, a Srpska lista četvrta je snaga na političkoj sceni Kosova.

Prema Mreži za posmatranje izbora "Demokratija na delu", na osnovu prebrojanih 87 odsto biračkih mesta, koalicija PAN je osvojila 33,2 odsto glasova.

Na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 26,6 osvojenih glasova, a na trećem mestu koalicija oko Demokratskog saveza Kosova koja je do skoro bila na vlasti, a koja je osvojila 25,3 odsto glasova.

Na četvrtom mestu se nalazi Srpska lista koja je dobila 4,8 odsto glasova.

Na ostale stranke, koje su učestvovale na izborima, otpada 10,1 odsto glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

veličko

11.06.2017. 09:02

... Glasaju da daju legimitet i legalitet (integritet i suverenitet) novoj albanskoj državi Kosovo po Briselskom sporazumu! Bez povratka 250.000 proteranih Srba sa KiM nije trebalo ulaziti u (izdajničke) Briselske pregovore- otimanje teritoorije)!!!

naranca

11.06.2017. 18:36

@veličko - I ja sam glasao za sebe kod moje kuce da sebi dam legetimitet I suverenitet......Al ne ide.Ko sa Vesnom Zmijanac.

naranca

12.06.2017. 00:06

@veličko - Momci I djevojke niste shvatili dok ih Srbija ne prizna oni nemaju NISTA! A to I oni dobro znaju.Bolje nego vi.

Ђура Змај

11.06.2017. 09:26

Једва чекам да видим Дирекотора од Космета како са галерије у Скупштини Републике Косово аплаудира након што посланици Српске листе положе заклетву Републици Косово

Ђура Змај

11.06.2017. 09:39

Како је "Почело гласање на Косову и Метохији", ако је изборе расписала Република Косово, ако се Српска листа регистровала код ЦИК Републике Косово (Погледајте одлуку на сајту ЦИК.!?), ако ће после избора бити формирана Скупштина РКС, ако ће посланици, па и ови са Српске листе положити заклетву Републици Косово - Где је ту ондаК Косово и Метохија, где је ту ондаК Република Србија - Чему ондаК директор Марко од Космета.?!

naranca

11.06.2017. 18:34

@Ђура Змај - @djurazamj Pa gde ti zivis u Oxfordu?Polagale su se ovde zakletve I Turskoj I Austrougarskoj I Jugoslaviji (2X) itd itd.

Dani

11.06.2017. 09:50

Kako ti to glasaj za ovog ili onog? Ako je slobodno glasanje ima da se glass za koga ko hoce. Sedi, jedinica iz demokratije

naranca

11.06.2017. 18:30

@Dani - @dani A vidju ti te demonkratije.Oko izbornog mesta 50 karbinjera sa masingeverima.10 iz demokratije!!Ko nekada na Pristinskom Univerzitetu ( koji je izgradila I osnovala Srbija)!!!

fradd

11.06.2017. 09:58

Jel su to beše izbori za parlament države koju ne priznajemo? A priznali smo i predsednika, policiju, ustav, parlament, vladu, izbore, lokalno uređenje, bukvalno sve aspekte "ustava" kojeg "ne priznajemo".

Nušić

11.06.2017. 10:13

Novi kosovski premijer biće Haradinaj-neosudjeni ratni zločinac a novi premijer Srbije biće LGBT aktivistkinja i neSrbin. Stradija.

Ђура Змај

11.06.2017. 10:54

Ако су избори на Косову и Метохији зашто не учествују и СНС, СПС, у тд.?!

veljko

11.06.2017. 11:03

Djurić: Sudbinski dan, glasajte za Srpsku listu: "Sudbinski dan" je bio kada se potpisivala predaja teritorije KiM u Briselu. Hoće li Vučić opet da traži 45 minuta odobrenje od EU za slanje žandarmerije da disciplinuje Srbe koji bojkotiraju šiptarske izbore? Lista Srpska u startu se zvala "Izborna lista Srbije" ali je izbrisana reč "Srbija" da ne kvari integritet i suverenitet Kosova po Briselskom sporazumu? Srbija nije htela-tražila pola teritorije (Kiparski model)? Celo KiM predala Albancima

ne govori srbinu kako se zivi u Srbiji

11.06.2017. 15:52

Vazno je da Srbi budu Srbi jedino onda moze doci do mira.

naranca

11.06.2017. 16:44

Dragi Srbi(koji verovatno ne zivite na Kosovu).Moramo da igramo kako nam je fasiticka masinerija zvana NATO namestila da bi opravdala svoje zlocine od1999.Moramo da ih pobedimo njihovim sredstvima I pod njihovim uslovima.Nije lako.Ni ranije nije bilo lako ali smo pobedjivali.Pobedicemo ih opet.Srbi smo mi bre Srbi!

Dobrila

11.06.2017. 17:29

Svi znaju "koliko ima sati" i koliko je bitno da Srpska lista pobedi pa će izaći na glasanje!

Kaja

11.06.2017. 17:30

Danas Srbi moraju jos jednom pokazati mudrost, sloznost jer glasom za Srpsku listu glasaju za sebe, za svoju zemlju!!!

ziko

11.06.2017. 17:40

Dobro sve ide i nadajmo se da će tako i ostati i da će srpska lista odneti svih 10 mesta u parlamentu kosov.

Ivanka Kosovka

11.06.2017. 22:12

Braco i sestre u Hristu, samo slozni mozemo napred, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u samoj Srbiji -SSSS-. Uvrk se setimo poruke koju nam je ostavio Doktor Rajs.

Osman Avramovic

11.06.2017. 22:40

Људи шта вам је. Међу Србима и овде и тамо и свуда је увек било биће демократа којима је животни сан да се што дубље увуку српским непријатељима тамо где сунце не греје. Видећемо шта ће од свега тога да буде.

Milojka

12.06.2017. 05:40

Srbi sa Kosova i Srpska lista osvetlali obraz Srbije i njenih građana a mi svi treba da se ponosimo njima .

Miloš Kosorić

12.06.2017. 07:31

Prema preliminarnim rezultatima Srpska lista je osvojila svih deset mandata u Pokrajinskom parlamentu.

Bogdan

12.06.2017. 07:35

To je veliki uspeh, a ujedno i odslikavanje jedinstva i snage Srba na Kosmetu.