Komisija zna ko je ubio Pantića

I. M.

08. 06. 2017. u 17:05

Policija rasvetlila sve okolnosti likvidacije novinara "Novosti" iz Jagodine, 11. juna 2001. godine. Veran Matić: Izvršioci su iz Beograda i Jagodine. Na potezu je Tužilaštvo

Комисија зна ко је убио Пантића

SVIREPO Novinar "Novosti" ubijen u ulazu zgrade u kojoj je stanovao / Milan Pantić

UBISTVO novinara "Večernjih novosti" Milana Pantića pripremili su i izvršili počinioci iz Beograda i Jagodine, rezultat je istrage koju je Radna grupa MUP-a privela kraju i slučaj predala Tužilaštvu u Jagodini, potvrdio je za "Večernje novosti" Veran Matić, predsednik Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara. U izveštaju su navedena imena osumnjičenih i nalogodavaca, kao i motivi ovog zločina, a od Tužilaštva se sada očekuje da u najskorije vreme donese odgovarajuće odluke i preduzme korake u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Radna grupa MUP, na čelu sa inspektorom Draganom Kecmanom, odbacila je umešanost Dragana Antića, koji živi u Nemačkoj i koga su neki svedoci ranijih godina navodili kao direktnog izvršioca.

Prema Matićevim rečima, Milan Pantić ubijen je zbog novinarskog posla koji je radio i tekstova koje je objavljivao tokom 1999, 2000, pa sve do smrti - 11. juna 2001. godine. Motive za ubistvo Komisija je pronašla upravo u Pantićevim tekstovima, prema izboru tema koje je istraživao i o kojima je pisao.

- Analiza rada kolege Pantića pomogla je da se jasnije definišu motivi. On je ostavio veoma ubedljiv profesionalni trag i kada je reč o borbi protiv korupcije. Za članove Komisije, ovo je posebno značajan slučaj jer je reč o surovoj likvidaciji svedočenja o korupciji u vremenu kada je na vlasti bila demokratski izabrana prodemokratska vlada - ocenjuje Matić.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi put da je jedna od Radnih grupa MUP predala tužiocu zaokruženi izveštaj u kojem su navedena konkretna imena osumnjičenih i nalogodavaca, kao i motivi. On navodi da je radna grupa MUP, uz pomoć BIA, uradila veliki posao i da je na redu tužilaštvo. Matić smatra da je u slučaju Pantićevog ubistva bilo elemenata da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovaj slučaj, jer mnoge činjenice ukazuju da iza zločina stoji organizovana kriminalna grupa.


POGREŠNI TRAGOVI


KLjUČNI propusti u istrazi napravljeni su neposredno posle samog ubistva, napominje Veran Matić.

Ovim slučajem kasnije se bavilo najmanje šest radnih grupa, zbog čega je otvoren veliki broj pravaca u istrazi. Mnoge indicije vodile su na pogrešne strane, što je dodatno usporavalo istragu.

- Umesto toga, radna grupa je dobila načelna uputstva, što vodi u nova prolongiranja i neefikasan rad. Poslali smo pismo Republičkom javnom tužilaštvu u kojem izražavamo zabrinutost svih članova Komisije, kao i Radne grupe, da tako neće biti moguće stvoriti kredibilnu optužnicu i zadovoljavanje pravde. Imamo konkretne predloge i očekujemo da se i Tužilaštvo ponaša na isti način kao svi akteri u ovom poslu od nacionalnog značaja - smatra Veran Matić. - Istraga je još pre godinu dana bila blizu kraja, ali su poslednji koraci bili veoma značajni, da bi se otkrilo nešto što ima veze sa slučajem, a što niko ranije nije tražio.

I u ovom slučaju, kaže Matić, predstoji težak rad na stvaranju ubedljive optužnice koja će biti nesporna za sudski proces i presude. Ne treba, ipak, kako ističe, očekivati da će se sve to dogoditi naredne nedelje ili u nekom kratkom vremenskom periodu.

Matić napominje da je uloga Komisije za rasvetljavanju ubistava novinara i u slučaju Slavka Ćuruvije i u slučaju Milana Pantića velika, jer bi oni bez formiranja komisije bili zaboravljeni.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

plazoje

08.06.2017. 17:37

a imena ste ostavili za baba kuranu?ništa bez imena i prezimena osumnjičenih...

Gojko

08.06.2017. 19:10

@plazoje - Ti bi hteo imena pa da ih ti uhapsiš pre policije i tužilaštva.A mi ostali ćemo rešenje ovog gnusnog ubistva,pročitati u Novostima,uskoro

Vladimir

08.06.2017. 19:33

Da li ce tuzilac.imati petlju.da podigne optuznicu.protiv pocinilaca.Sta ako je neko od njih u vladajucoj koaliciji?Imena na videlo bez odugovlacenja.Ili je to nacin da.im se omoguci da.se.sklone.na sigurno.

КИР СРБИН

11.06.2017. 10:13

@Vladimir - А шта ћемо ако је неко из бивше коалиције, а подржавају га страни амбасадори????