Zlatna palma satiri Kvadrat; Monika Beluči: Nasilje na filmu je samo odraz realnosti

Tanjug / R.R.

28. 05. 2017. u 20:37

Italijanska glumica Monika Beluči rekla je večeras, otvarajući svečanost dodele nagrada na Kanskom filmskom festivalu, da nasilje na filmu samo predstavlja odraz nasilja u realnom svetu

Златна палма сатири Квадрат; Моника Белучи: Насиље на филму је само одраз реалности

Režiser Ruben Ostlund , Foto Tanjug /AP PhotoAlastair Grant

Švedski satirični film "The Square" (Kvadrat) o političkoj korektnosti i konfuznom identitetu savremenog muškarca osvojio je Zlatnu palmu, glavnu nagradu na Kanskom filmskom festivalu.

Devetočlani žiri, kojim je predsedavao španski reditelj Pedro Almodovar i u kojem su bili glumci Vil Smit,Džesika Šestejn, nagradili su filmskog reditelja Rubena Ostlunda, koji je nakon proglašenja sa bine uzvikivao "O moj bože, o moj bože", prenosi AFP.

Italijanska glumica Monika Beluči rekla je večeras, otvarajući svečanost dodele nagrada na Kanskom filmskom festivalu, da nasilje na filmu samo predstavlja odraz nasilja u realnom svetu.

"Film se inspiriše realnošću. A realnost je puna nasilja. Film samo ima ulogu ogledala", istakla je Beluči, prenosi AP.

Na festivalu je dodeljena i prva nagrada - "Zlatna kamera", koja je otišla u ruke Leonor Seraj za ulogu u francuskom filmu "Mlada žena".

Ta nagrada se, inače, dodeljuje najboljem prvom filmu, a ove godine je u konkurenciji za "Zlatnu kameru" bilo 26 filmova.


AP Photo Alastai Grant

NIKOL KIDMAN DOBITNICA SPECIJALNE NAGRADE

Žiri Kanskog filmskog festivala dodelio je večeras glumici Nikol Kidman specijalnu nagradu povodom obeležavanja 70-godišnjice festivala.
Kidman nije prisustvovala svečanoj dodeli nagrada na Francuskoj rivijeri, ali je poslala video-poruku iz Nešvila, u kojoj izražava duboko žaljenje što večeras nije prisutna na ceremoniji, prenosi AP.


Photo by Arthur Mola/Invision/AP

NAJBOLjI GLUMCI H. FINIKS, D. KRUGER, REŽIJA S. KOPOLA

Holivudskoj glumici nemačkog porekla Dajan Kruger večeras je na Kanskom filmskom festivalu dodeljena nagrada za najbolju glumicu, dok je američkom glumcu Hoakinu Finiksu pripala nagrada za najboljeg glumca.

Dajan Kruger je nagradu donela uloga u filmu "In The Fade", gde tumači lik majke koja je izgubila porodicu u neonacističkom napadu, prenosi AFP.

Dajan Kruger ,AP Photo Alastair Grant

Hoakin Finiks proglašen je za laureata za ulogu u trileru "You were never really here", u kojem glumi psihološki poremećenog plaćenog ubicu.

AP Photo/Thibault Camus

Na Filmskom festivalu u Kanu večeras je, takođe, Sofija Kopola osvojila nagradu za najbolju režiju, koju joj je doneo film "The Beguiled"(Začaran) u kome su glavne uloge ostvarili Nikol Kidman i Kolin Farel, rimejk drame o građanskom ratu iz 1971, preneo je AP.

Na sedamdesetom festivalu, koji je obeležila rasprava o seksizmu u filmskoj industriji, Sofija Kopola je postala jedina žena koja je po drugi put u istoriji festivala osvojila nagradu za najbolju režiju.

AP Photo Alastair Grant




GRAN PRI ZA FRANCUSKU DRAMU

Nagradu za najbolji scenario podelili su Grk Jorgos Lantimos za porodičnu dramu "
The Killing of Sacred Deer" (Ubijanje svetog jelena) i škotski reditelj Lin Remzi za triler "You Were Never Really Here".

Druga nagrada po značaju, Gran pri pripala je francuskoj drami "120 Beats Per Minute" (Sto dvadeset otkucaja u minutu).

"Ovaj film je omaž onima koji su umrli, ali i onima koji su preživeli i još su živi, a koji su imali toliko hrabrosti", rekao je reditelj filma Robin Kampijo.

Treću nagradu žirija osvojio je film "Loveless" (Bez ljubavi)) ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva.


LUCIDNI AUTORI SA BALKANA

UDRUŽENjE za promovisanje i prikazivanje nezavisnog filma (ACID), u Kanu je prvi put prikazalo ostvarenja mladih stvaralaca iz Srbije, a u ovu selekciju ušlo je sedam filmova. O ovom programu poznati francuski kritičar Mišel Leviju objavio je tekst u časopisu "L` Humanite".

"Po prvi put ACID kreće na put u inostranstvo. Vladimir Perišić i Festival autorskog filma sastavili su program iz tri dela za bioskop "Aleksandar 3.". Počelo je sa pet kratkih filmova, od kojih prvi, "Dos patrias" Koste Ristića, snimljen na Kubi, daje ton čitavom programu citatom "imam dve domovine, Jugoslaviju i noć". Između unutrašnjeg izbeglištva omladine koja se oseća tesno u svojoj zemlji i izbeglištva migranata koji lutaju mračnim ulicama kampova, mladi srpski autori gledaju realnost ovog dela Balkana sa lucidnošću".

RAĐA SE NOVI SRPSKI FILM

MIŠEL Leviju posebno je istakao debitantski igrani film "Vlažnost" Nikole Ljuce, koji je svetsku premijeru doživeo na prošlogodišnjem Berlinalu, a "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića (premijerno prikazan ove godine u Berlinu) ocenio je kao izvanredno ostvarenje. Ova ostvarenja, kako je zapisao, nameću utisak da se rađa novi srpski film.


R.R.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije