Vuk Drašković preživeo bunu

S. J. M.

27. 05. 2017. u 18:51

Posle današnje petočasovne sednice, SPO napustili mnogi. Milenković i Čikiriz više nisu potpredsednici

Вук Драшковић преживео буну

Foto Arhiv VN

STRANAČKA buna u Srpskom pokretu obnove propala je danas na sednici Predsedništva ove stranke. Epilog petočasovne rasprave je da Vuk Drašković ostaje na čelu ove partije, a otišla su dvojica potpredsednika. Zoran Milenković je podneo ostavku, a Mirko Čikiriz je saopštio da više nije ni član SPO. Kako smo saznali, partiju je napustio i Dragan Kojadinović, bivši ministar kulture i visoki funkcioner.

Većina je na sednici glasanjem odbacila zahteve pojedinih članova i funkcionera o promeni programa i rukovodstva stranke. Pobunjena grupa tražila je juče smenu Vuka Draškovića.

Pre dva dana poslali su dopis u kojem od Draškovića traže da smeni sve odbore koji ne donose glasove, i skloni one koji su u raznim upravnim odborima, a nisu se dokazali na terenu. Tražili su i da razmisli o povlačenju sa čela stranke, a da do sabora, kada bi se birao novi lider, imenuje svog naslednika koji bi do tada vodio partiju. Kako smo saznali, Drašković je bio šokiran što su dopis potpisali saradnici koji su sa njim duže od dve decenije.

Optužili su ga da se otuđio od naroda, da je centrala u Beogradu okrenuta sebi i nema kontakte sa članstvom u Srbiji. Draškoviću je zamereno i da godinama nije pomenuo povratak monarhije, što je osnovni postulat na kojem je stranka osnovana i razvila se. "Pobunjenici" su smatrali da stranka mora da se reformiše, kako bi bila uticajnija na političkoj sceni.

Sve to im je juče palo u vodu jer su na Predsedništvu ostali u manjini. Odlučeno je da su program SPO i izbor predsednika stranke isključivo u nadležnosti partijskog sabora. Jedan od zaključaka Predsedništva je da je SPO sa važećim programom postao koalicioni partner naprednjaka i da nastavljaju da podržavaju Vučićevu stratešku politiku o članstvu u Evropskoj uniji.


OBAVEZA

PREDSEDNIŠTVO je zaključilo da će u narednom periodu prvorazredna obaveza biti pridobijanje novih članova.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Neko dole

27.05.2017. 21:33

Pa zar ova partija još uvek postoji? Treba po zakonu da ima valjda odredjeni broj članova.

Goran

28.05.2017. 00:08

SPO će nakon odlaska ovih intresedžija biti samo jači. Mirko se uvali na mesto državnog sekretara i posle nedelju dana krene da lobira po Srbiji da sa Žikom preuzima stranku koja je prošla tolike bure i oluje... Ma ajte molim vas...

Milan stanimirovic

28.05.2017. 18:09

@Goran - Pitanje je gorane kojiko je Udbinih spavaca jos u SPO-u. Mogu oni dosta da ih povuku i vrbuju.

Vladimir

28.05.2017. 17:15

Vreme je da SPO ode u politicki naftalin.Posto nema para od "prodavanja ideje monarhije" ona se vise ni nepominje.Cudim se da partijska infrastruktura jos uvek postoji sem ako se nije "utopila" u naprednjake na lokalu u unutrasnjosti.A u cilju ukrupnjavanja "demokratske" politicke scene najbolje je da kolektivno predju u SNS ili politicku istoriju.Samo prvo da se nadje Dani jos neki upravni odbor uz ovaj u NIS-u.

ranko75

28.05.2017. 18:57

Ne zna kakav je pisac, ali kao politicar Vuk Draskovic nije imao nikakvu vrednost. Cist poltron zapada.

lola

28.05.2017. 19:00

Kad su otišla i poslenja dva potpredsednika Vuk je na sigurnom jer samo on i Dana ostaju u članstvu.

Никола Савић

29.05.2017. 00:15

Нису Гишка, Бели, Звонко, Гага и Веско погинули да би Чикириз и Жика Гојковић мењали Програм СПО-а, по налогу Удбе!Изабрани председник Србије, Александар Вучић, кога је СПО свесрдно подржао на председничким изборима има пуну подршку наше Странке за све потезе, чији је циљ, Србија на Западу!