Capital.ba

Međunarodni drumski prevoznici traže olakšice od države

24.03.2010. / 19:46

BEOGRAD, Preduzeća za međunarodni drumski transport predložili su Ministarstvu finansija da vraćanjem dijela akciza pomogne tim firmama, da bi bili konkurentni u odnosu na firme iz regiona, čije države subvencionišu već prevoznike, rekao je Dušan Nikolić, predsjednik Grupacije za drumski teretni saobraćaj Privredne komore Srbije.

Prema njegovim riječima, prevoznici predlažu da država povraćajem dijela akcize za svaki litar goriva kupljenog u Srbiji koje se potroši u međunarodnom transportu stimuliše prevoznike, kako bi domaći transporteri ostali konkurentni u odnosu na preduzeća iz regiona.

“Akciza je za državu jedan od najsigurnijih prihoda, a drumski prevoznici iz Srbije, koji su dominantni u transportu na relaciji između Srbije i Hrvatske i Srbije i Italije, ne moraju da kupuju gorivo u Srbiji, niti sav transport robe mora ići preko naših firmi”, kaže Nikolić, koji je i potpredsjednik Poslovnog udruženja Međunarodni transport.

Prema njegovim riječima, srpski transporteri u ovom trenutku imaju oko 7.000 kamiona i  direktno zapošljavaju oko 21.000 radnika.

Miroslav Nikolić, direktor Srboexporta, jedne od kompanija iz ove branše, kaže da je izvozno orijentisana industrijska proizvodnja zaživjela i da samim tim i prevoznici imaju posla. Nedostaju im, međutim, obrtna sredstva, između ostalog zbog visokih ekoloških standarda koje je država nametnula, dodaje on.

Jedan od prijedloga prevoznika, prema njegovim riječima, jeste da dio prihoda koje država dobije od akciza ili carina iskoristi za davanje garancija kod banaka ili subvencije u vidu povraćaja dijela akcize na gorivo, kao što su to učinile druge zemlje u okruženju.

“Hrvatska vraća oko 9.000 evra po vozilu, Slovenija daje subvenciju i po vozilu i vraća 12,3 evra po litri nafte međunarodnim prevoznicima. U Srbiji su najveće i akcize i cena goriva i zato smo od Vlade tražili da se napravi održiv model za našu delatnost, naravno, bez zloupotreba i fiktivnog fakturisanja”, objašnjava Nikolić i dodaje da su prevoznici za svoje zahtjeve već naišli na razumjevanje u Ministarstvu za infrastrukturu.  Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!