Srušen deo nelegalnog verskog objekta u Zemun polju (FOTO)

J. NOVAKOVIĆ J. MATIJEVIĆ

26. 05. 2017. u 09:59

Akcija opštinskih komunalnih službi u naselju Zemun polje, uz policijsko obezbeđenje. GO Zemun: Više puta zatvarali gradilište, ali bez uspeha . IZS osuđuje ovaj postupak

Срушен део нелегалног верског објекта у Земун пољу (ФОТО)

Vernici i imam danas u Zemun polju Foto Dragan Milovanović

DEO objekta Islamske zajednice Srbije (IZS) u Zemun polju, čija je izgradnja bez dozvole započeta pre tri godine, srušen je danas u ranim jutarnjim časovima. Bageri komunalne službe opštine Zemun su, uz policijsko obezbeđenje, porušili krov i deo poslednjeg sprata, izvršavajući tako doneto rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta. Dok predstavnici verske zajednice osuđuju ovaj postupak nadležnih, iz Opštine Zemun tvrde da su sve uradili po zakonu i da su se investitori više puta oglušili o rešenja da se radovi zaustave.

U Gradskoj opštini Zemun podsećaju da je na njenoj teritoriji Islamska zajednica izvodila radove na objektu bez dozvole za gradnju.

- Građevinska inspekcija naše opštine više puta je zatvarala gradilište i podnela je nekoliko krivičnih prijava, ali uprkos svemu, radovi su nastavljeni - navodi se u saopštenju Gradske opštine Zemun.

- Građevinska inspekcija je na osnovu zakona donela rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta i zaključak o dozvoli izvršenja ovog rešenja i dostavila ih investitoru. Bespravni radovi su nastavljeni, pa je rušenje bespravno započetog objekta obavljeno danas u jutarnjim časovima.

Posle rušenja objekta, oglasio se i muftija beogradski Mustafa Jusufspahić, rekavši da su zbog ovog slučaja predstavnici IZS zatražili prijem kod premijera i izabranog predsednika Aleksandra Vučića.

Foto D. Milovanović


- Rušenje ovog objekta doživeo sam kao da se prema muslimanima u Srbiji primenjuje nekakav ratni plan sa ogromnim brojem oklopnih vozila - izjavio je danas Jusufspahić na konferenciji za novinare u beogradskoj Bajrakli džamiji.

Foto D. Milovanović

On je kazao i da jeste napravljena greška, jer se gradi nelegalno, ali je napomenuo i da tako nezakonito gradi 50 odsto stanovnika u Srbiji.

Foto D. Milovanović

- Gradimo versko-obrazovni objekat da u njemu školujemo najsiromašniji sloj stanovništva - rekao je Jusufspahić.

- Da li neko u državi razmišlja o tome da će oni, ako to ne budemo radili, biti prepušteni ulici i postati socijalni i društveni problem?

Foto D. Milovanović

Muftija Jusufspahić rekao je danas da je, tokom rušenja objekta u Zemun polju, na saslušanje priveden muftija sremski Emin Zejnulahu i da je pušten posle davanja izjave. Ovo privođenje Jusufspahić je prokomentarisao rečima da nije lepo privoditi vladiku.

Foto D. Milovanović

ZUKORLIĆ

NARODNI poslanik Muamer Zukorlić osudio je to što je džamija srušena uz prisustvo jakih policijskih snaga, u poslednjoj predramazanskoj noći. Zukorlić je pozvao vlasti da hitno i konačno reše nagomilane probleme Islamske zajednice kako se stanje ne bi otelo kontroli. M. N.

Foto D. Milovanović



VESIĆ: TRAŽIĆEMO REŠENjE ZA VERNIKE

- GRADSKA opština Zemun je srušila bespravno izgrađen objekat u Zemun polju u skladu sa zakonskim propisima, a na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku - rekao je Goran Vesić, gradski menadžer, posle rušenja, i naglasio da je Grad Beograd spreman da razgovara s predstavnicima IZS o pronalaženju zakonskog rešenja kojim bi se vernicima islamske veroispovesti u prestonici obezbedio prostor za verske potrebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

VASKE

26.05.2017. 10:31

Prirodno ako je više puta bila inspekcija, odluke nisu poštovane, ovo je prirodan splet događaja.

Srbin

26.05.2017. 11:20

@VASKE - Tu je izgradjeno od 300 do 500 objekata bez dozvole, i pravoslavna crkva.Kad je po zakonu, zasto nije onda isti za sve......

Tadija

26.05.2017. 10:54

Ako nije legalizovan i treba da se ruši.Imao je svako rok da ga legalizuje i plati troškove i to na rate.

Ljubica

26.05.2017. 10:56

Tvrd je zakon ali je zakon i mora da se poštuje. Ovo je do pola izgrađen objekat bez ikakvog pokrića. Bespravno podignut tj. nelegalan. Svi vrlo dobro znamo da mora biti srušen.

Hrvoje

26.05.2017. 11:08

Evo ovako je prije par godina u Hrvatskoj trebala biti srušena pravoslavna crkva koja je izgrađena na tuđem zemljištu bez ikakvih dozvola. Naravno, onda ste vikali kako smo "ustaše", kako je to napad na "goloruku nejač" i slične spike. Kao argument je bio - "pa ima puno nelegalnih građevina u Hrvatskoj, zašto baš da se ruši crkva". E pa "braćo" - jeste li sigurni da je ovaj objekt islamske zajednice jedini nelegalni u okolini?

Svasta

26.05.2017. 11:10

Molimte koja drskost Da oni samo tek tako naprave bez Dozvole. A Na kosovu isterali I misa iz rupe samo ako je srpsko Tako podrzavam Opstonu Zemun

Rajko

26.05.2017. 11:10

Mislim da smo jedina zemlja na svetu, gde započinjete gradnju bilo čega pa i verskih objekata, a onda kada ih skoro završite, zrč bolje tobož po legalizaciju.

Petar

26.05.2017. 11:16

Pitanje svih pitanja,kako uopšte se neko usudi podizati objekat, bilo šta od ugostiteljske radnje, kuće do verskog objekta bez dozvole,u kakvoj smo državi, da li bi nam to palo na pamet u Austriji,Švajcarskoj,Nemačkoj,Francuskoj itd.

bodili

28.05.2017. 13:44

@Petar - da Petre, a ja se jos pitam sta bi bilo da je u nekoj muslimanskoj drzavi zapoceta gradnja hriscanske crkve (i to jos bez dovzole :) )

kataklinger

26.05.2017. 12:11

u Arabiji je zakonom zabranjeno biti hriscanin(osim za strane radnike, ali verskih objekata nema, niti ce ih biti), posedovanje biblije je krivicno delo, a prelazak u hriscanstvo je kaznjiv smrcu, dok svestena lica ne mogu da udju u zemlju. u Iraku i Siriji ih unistavaju i prisilno iseljavaju, u nasoj juznoj pokrajini znamo dobro kako je, u Egiptu i Iranu je bolje biti marsovac nego Kopt, a u Turskoj nema vise Grka i Jermena, koji su 1914. cinili 20% populacije, a danas 0.2%.