≫ 

Mađarski učenici ustaju protiv Višeg suda u Novom Sadu: Odbačen im zahtev da polažu prijemni na maternjem

- Zašto jedna visokoškolska ustanova ne mora da poštuje zakon, zašto je u pravu onaj ko ne poštuje naša prava - pitaju se učenici

  • 83

Savez mađarskih učenika Vojvodine najavio je danas žalbu na odluku Višeg suda u Novom Sadu, kojom je odbačena njihova molba da im se na Univerzitetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnih ispita na mađarskom jeziku.

Maturantski ples na Kosovu: Ovako su igrala srpska deca u gradu na Ibru (FOTO)

Od septembra novi smerovi, i to nije sve! Ovo su sve novine za buduće srednjoškolce

U saopštenju koje je potpisao predsednik Saveza, Atila Šoti, navodi se da su studenti "zaprepašćeni tom odlukom", te da već mesec dana čekaju obrazloženje odluke koja "nije u skladu sa zakonom".

- Zašto jedna visokoškolska ustanova ne mora da poštuje zakon, zašto je u pravu onaj ko ne poštuje naša prava, zašto je upitna nadležnost Pokrajine, zašto nije saslušan svedok kojeg smo predložili, zašto nema ni pisanog ni usmenog obrazloženja već mesec dana - pitaju u Savezu.

Foto: Tanjug/ Dušan Mitić Foto: Tanjug/ Dušan Mitić

Kako navode, pitanja koja su postavili, Sud je u potpunosti ignorisao, što je primoralo Savez da o "skandaloznoj odluci" informiše javnost.

Šoti je najavio drugostepeni postupak i izrazio nadu i poverenje u pravosudni sistem Srbije.

Savez mađarskih učenika je decembra 2015. podneo novosadskom Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi je navedeno da Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016 godinu, nije primenio odluku Skupštine Vojvodine od 8.aprila 2015. o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina i da su time prekršeni i zakoni Srbije i međunarodne norme.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cao cao

    20. maj 2017 | 00:55

    Pa naravno...sto mi u austriji ne polazemo na srpskom...napadaju sa svih strana!

  • Н. С

    20. maj 2017 | 07:28

    Хиљаду зашто?. Па зато што таквим понашањем игноришете државу у којој живите. Где ви то говорите искључиво свој језик.?. И у којој то држави на свету, се полаже на матерњем језику?. Изволите полагати на службеном језику државе у којој живите. Претерасте. Сваког поштујем, али ово нема смисла. Значи ви ћете тумачити Закон само онима који говоре ваш језик, а друге ћете одбити? Како се то зове?

  • Prava Madjara

    20. maj 2017 | 11:49

    Se u Srbiji maksimalno postuju.Tako da ne razumem,verovatno im nije dosta ili bi veeca prava.Vidite da bi ste bili punopravan drzavljanin u smislui clan ovog drustva ako ovde zelite da zivite i stvarate i polazete isopite na nekoj visoko skolskoj ustanovi.Onda je i logicno da te ispite polazete na zvanicnom drzavnom jeziku ove zemlje.Izvinite komsije Madjari ali ja vas uvek branim,ali u ovom slucaju ne mogu jer ovo nije u pitanju osnovna skola gde negujete i ucite sopstveni jezik nego institucija koja od vas pravi akademske gradjane ove zemlje i shodno time ima da polazete na zvanicnom drzavnom jeziku.Da ste Madjarskoj polagali bi na Madjaraskom jeziku da ste u Nemackoj polagali bi na Nemackom da ste u Americi polagali bi na Engleskom na zvanicnim jezicima tih zemalja sa izuzetkom za Kanadu tamo bi ste mogli da polazete na Francuskom i na Engleskom jer Kanada ima dva zvanicna i sluzbena jezika i to je izuzetak.Zao mi je ali zvanicni jezik Republike Srbije je Srpski jezik i molim vas da to postujete.Srbija nema dva jeziika i nije dvojezicna drzava i shodno time se na zvanicnom jeziku polazu ispiti na visokim skolskim institucijama.Molim vas da pazljivo procitate moj komentar pre nego sto ga pogresno izvucete iz konteksta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA