Jezdimir Vasiljević biće do kraja sedmice izručen Srbiji, potvrdilo je juče Ministarstvo pravde. Vlasnika nekadašnje štedionice Jugoskandik banke izručiće holandske vlasti na osnovu zahteva Srbije, skoro godinu dana nakon hapšenja na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala naša zemlja.

Prema prvim informacijama, Vasiljević će u Beograd najverovatnije doputovati redovnom linijom iz Amsterdama.

Kako je pre nekoliko sedmica za Danas najavio Dragoljub Đorđević, Vasiljevićev advokat, njegov klijent je zatražio ekstradiciju u Srbiju kako bi se stavila tačka na slučaj Jugoskandik. On je tada istakao da je „ceo slučaj postao bizaran, kao i da je jedini izlaz da Vasiljević bude izručen Srbiji i suoči se sa sudskim procesom“.

– Vasiljević planira da dolaskom u našu zemlju pred sudom argumentovano dokaže da slučaj Jugoskandik, bar za njega, nije ni postojao. Naime, plan mu je da dokaže da nikakav novac nije nelegalno prisvojio, a da su jedinu korist imali drugi direktori banaka, pre svega u Crnoj Gori, istakao je Đorđević.

Podsetimo, Jezdimir Vasiljević je uhapšen 4. aprila prošle godine u Holandiji sa lažnim pasošem i od tada je u ekstradicionom pritvoru na osnovu međunarodne poternice koju je Srbija raspisala 2006. zbog nepojavljivanja na suđenju.

Optužen za proneveru 29 miliona evra

Optužnica Vasiljevića tereti da je zloupotrebom službenog položaja, prevarom i utajom, sa saradnicima u propaloj Jugoskandik banci Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i advokatom Stevanom Protićem proneverio oko 29 miliona evra i oštetio štediše za 190 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Vasiljević se konkretno tereti da je za sebe prisvojio 58 miliona maraka. Osim njih, optužen je i Milorad Vukotić, direktor Banke privatne privrede Crne Gore, dok je razdvojen postupak protiv Vasiljevićevog saradnika Milana Bulatovića.‘

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari