Najnovije vesti
Vesti Politika
Simić: Sramna i skandalozna odluka o obustavljanju istrage

Simić: Sramna i skandalozna odluka o obustavljanju istrage

Predsednik Srpske liste Slavko Simić ocenio je danas da je sramna i skandalozna odluka o obustavljanju istrage protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom.

slavko simic foto medija centar beograd Foto: Medija centar Beograd / Promo
slavko simic foto medija centar beograd
Slavko Simić
Foto: Medija centar Beograd / Promo
Slavko Simić

- Ovakva odluka specijalnog tužilaštva je apsolutno sramna i skandalozna, jasno je da na Kosovu i Metohiji ne postoji pravo i pravda kada su u pitanju zločini nad Srbima - naveo je Simić.

On je u saopštenju istakao da je veoma teško graditi poverenje prema najvšim pravnim instancama na Kosovu, ako imamo jednostranu pravnu perspektivu koja je politički osmišljena, kako bi se zaštitili oni koji su već počinili zločin i koji će sutra ponoviti zločin.

- Na Kosovu i Metohiji, na žalost, sve se zasniva na političkim i nepravednim instrumentima koji su instalirani poslednjih 17 godina, ovake odluke najviše ponižavaju porodice ubijenih žetelaca - kazao je presdenik Srpske liste.

Simić je naglasio da će Srbi nastaviti otvorenu i beskompromisnu borbu za pravo i pravdu, a ovakve odluke su dokaz da kosovske institucije nemaju niti legalitet, niti legitimitet da vode ovakve i slučne sudske procese.

- Međunarodna zajednica nakon ove sramne odluke ne sme da ćuti, jer ćutanjem ponižava ljudska prava koja su univerzalni sistem vrednosti na kojima je građen savremeni svetski poredak, a nama su već 17 godina na Kosovu i Metohiji, otvoreno pogažena ljudska prava - rekao je Simić.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).