Najnovije vesti
Vesti Društvo
Šarčević: Deca u Srbiji veoma talentovana

Šarčević: Deca u Srbiji veoma talentovana

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je danas 3. Nacionalnu geografsku olimpijadu, na kojoj učestvuje 614 učenika iz 80 škola iz cele Srbije.

sarcevic foto zoran loncarevic314 Foto: z. lončarević / RAS Srbija
sarcevic foto zoran loncarevic314
Mladen Šarčević
Foto: z. lončarević / RAS Srbija
Mladen Šarčević

Ministar, koji je poželeo veliku sreću takmičarima, istakao je da je ta olimpijada odlična prilika da se pokaže koliko su u Srbiji deca veoma talentovana, te da ima dosta razloga za optimizam.

U njegovoj novoj ulozi, kako kaže ministar, koju je prihvatio zarad podizanja kvaliteta obrazovanja u Srbiji, jer se celog života time bavio, osnovni cilj je da se napravi bolji obrazovni sistem, od nivoa predškolskog, do visokog.

- “To svakako moramo, a nadam se da smo sada na veoma dobrom putu, ali, jako je važno reći da, određena tela u Ministarstvu ne funkcionišu baš najbolje. Moja zamisao je da ove godine osnažimo centre za talente, napravimo ozbiljna mesta, da sa centrima za stručno usavršavanje nastavnika, klubovima nauke, sredstva koja imamo u budžetu za promociju nauke, bolje preraspodelimo” - kaže Šarčević.

Ističe da je neophodno veoma ozbiljno obučiti oko 78.000 ljudi, da se promeni način rada, da deca rade projekte, primenjuju stečena znanja.

„- Nisam samo došao da budem političar, to ni ne znam da budem, ali hoćemo da napravimo bolji obrazovni sistem, da deca imaju potpuno drugačiji pristup od one reprodukcije učenja napamet i svega onoga za šta se, nažalost u Srbiji držimo još veoma čvrsto“ - rekao je ministar.

U suštini, kako kaže, on skoro završava karijeru kao menadžer u obrazovanju, te da, ako Srbija usvoji zakone, a to je, ocenjuje, skoro pri kraju, ako usvoji platformu Nacionalnog programa kurikuluma, što je takođe kraju, te ako se usvoje izmene nastavnog plana i programa, to će biti ozbiljni, „tektonski“ poduhvati i to je posao od godinu dana, za 2018.

- „Kada govorimo o daljim postupcima, nama će tek tada biti dostupne značajne evropske pare za obuku nastavnika. Kada sve to uradimo, centri za talente mogu da dobiju veoma ozbiljnu ulogu, da postanu centri i za obuku nastavnika, tako da je pred njima lepa budućnost, a manifestacije kao što je ova olimpijada, mogu samo da budu biseri na toj kruni i da se još neke vaše ideje još bolje plasiraju“ - rekao je Šarčević.

Kaže da je Ministarstvo prosvete tu da obezbedi potrebna sredstva, kao što smatra i da jeste ove godine značajno obezbedilo sredstva za samu olimpijadu, a podvlači da je jako bitno da se u tome u velikom broju javljaju i kompanije.

- „Nikoga nismo vukli za rukav, ni moljakali za sredstva, ali smo postavili čitav tim za elektronsku prosvetu, ne samo portal Dositej, već digitalizacija sistema je jako važna i uključilo nam se tu više od 20 kompanija sa ozbiljnim novcem. I sa kompanijom Huavej potpisali smo vrlo ozbiljan sporazum o strateškom partnerstvu koji će imati za ilj da za dve godine sve škole budu na optičkim vezama, da imamo intenzivnu digitalizaciju sistema obrazovanja i to je nova era koja nas čeka -smatra ministar.

Dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović rekao je da među takmičarima vidi buduće studente, buduće kadrove, da im želi svu sreću, da se provedu u Beogradu i pokažu maksimum znanja.

- „Vrata Geografskog fakulteta sa pet studentskih grupa su vam otvorena” - rekao je Filipović.

Nacionalna geografska olimpijada održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda i obrazovnog sistema Ruđer Bošković, TOB-a, TOS-a, Univerziteta Singidunum i Geografskog fakulteta.