"Protiv diktature" ponovo u BG, šetnja do Ustavnog suda

"Protesti protiv diktature", koji se održavaju jednom nedeljno, održani su i večeras u Beogradu, a ponovljeni su isti zahtevi, uz prepoznatljiv kolorit.

Izvor: Beta

Petak, 19.05.2017.

19:45

Manja grupa učesnika protesta okupila se ispred Skupštine Srbije i nakon sat vremena prošetala do Ustavnog suda, a zatim i do zgrade RTS-a, u vreme trajanja centralne informativne emisije javnog servisa.

Kako je ranije najavljeno, protesti bi trebalo da se održavaju jednom sedmično.

Predstavnik protesta "Protiv diktature", koji se predstavio kao Đorđe, rekao je okupljenima da moraju da istraju u borbi, koju će nastojati da konkretizuju.

On je citirao američkog naučnika, političara i filozofa Bendžamina Frenklina, koji je govorio da postoje tri vrste ljudi - jedna nepomerljiva, druga koju čine oni koji se mogu pomeriti i treća koja pomera.

"Ova treća grupa je uvek manjina i šačica. Vi koji ste ovde spadate u treću grupu onih koji pomeraju. Oni koji su nepomerljivi sedeće kod kuće, postovati po društvenim mrežama, razglabati po kafanama", kazao je Đorđe.

Istakao je da se u Srbiji ništa nije promenilo ni pre dva meseca, ni pre 18 godina "kada je čovek sa bagerom krenuo na Radio-televiziju Srbije" (Ljubisav Đokić - Džo bagerista).

"Tim 'Protiv diktature' ići će u sve obziljnijem pravcu. Mi moramo iznedriti nove ljude", rekao je Đorđe.

Učesnica protesta Tijana Hegić rekla je da Ustavni sud treba podsetiti na to da su izbori na Kosovu održani protivno odluci tog suda i da je Srbija sekularna država u kojoj Srpska pravoslavna crkva nema pravo da daje preporuku ko će biti, a ko neće biti premijer.

Ona je rekla da sudska, izvršna i zakonodavna valst moraju biti odvojene.

Protestnu kolonu predvode dobošari, a građani nose transparente "Nećemo odustati", "Protiv terora vlasti", "Sistem te laže", kao i kartonsku naslovnicu dnevnog lista "Informer" i fotografiju na kojoj premijer Srbije Aleskandar Vučić grli ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića s natpisom "Padni mi na grudi, Nebojša".

Demonstranti će od Ustavnog suda, gde su uzvikivali "Poštujte Ustav i poništite izbore", prošetati do zgrade Radio-televizije Srbije.

Okupljeni su aplauzom pozdravili dolazak Ljubisava Đokića - Džoa bageristu, učesnika protesta 5. oktobra 2000. godine.

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića je obustavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: