Dostupni linkovi

'Protest protiv diktature': Šetnja do zgrade RTS-a


Protest u Beogradu: Srbiji oduzeta budućnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Protest u Beogradu: Srbiji oduzeta budućnost

„Protest protiv diktature“ u Beogradu završen je oko 20 časova ispred Doma Narodne Skupštine, odakle je protestna šetnja i krenula ranije večeras.

Učesnici protesta "Protiv diktature" prošetali su do zgrade Radio-televizije Srbije i tu se zadržali neko vreme, uzvikujući "Javna kuća Srbije", "Sluge režimu" i "Ostavke". Prethodno su se zaustavili ispred zgrade Ustavnog suda, tražeći od ove institucije da štiti Ustav.

Novo protestno okupljanje najavljeno je za ponedeljak, 22. maj, ispred zgrade Kliničko bolničkog centra "Dragiša Mišović" gde je za taj datum najavljena zaplena imovine te ustanove.

Podsetimo, demonstracije pod nazivom „Protest protiv diktature“ izbile su u Beogradu, a potom i u drugim gradovima Srbije, 3. aprila, dan nakon što je Vučić ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima.

Do uskršnjih praznika okupljanja su bila masovna, ali se potom na protestima koji su usledili okupljao upadljivo manji broj građana.

Sa sve manjom posećenošću došlo je i do podele među organizatorima i učesnicima, pa su oformljene tri kolone: "Protiv diktature","Sedam zahteva" i "Kulturom protiv diktature". Do podele je došlo zbog razmimoilaženja u stavovima o zahtevima, načinu vođenja protesta i saradnji sa političkim partijama.

Inicijalni zahtevi na početku okupljanja, pre više od mesec dana, bili su: smenjivanje "političke elite" na čelu sa premijerom i izabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem, fer i slobodni izbori, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, sloboda medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Među zahtevima su zaštita radnika i poboljšanje radnih prava, kao i departizacija društva.

XS
SM
MD
LG