• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komunalna policija: Nismo oterali romsku decu

Izvor mondo.rs

Na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem se vidi verbalni sukob komunalnih policajaca i grupe Roma koji su se žalili da im nije dozvoljeno da im se deca igraju u parku na Kalemegdanu. Iz Komunalne policije demantuju ove tvrdnje.

Snimak incidenta u parku na Kalemegdanu između pripadnika Komunalne policije i nekoliko romskih porodica koji se na internetu pojavio pre dva dana, izazvao je buru u javnosti, a na račun Komunalne policije stigle su ozbiljne optužbe i osude za rasizam i šovinizam.

Nevladina organizacija "Respekt - Srbijanci i Srbijanke"saopštila je da su pripadnici Komunalne policije, bez ikakvog povoda, zahtevali da se nekoliko romskih porodica skloni sa svojom decom iz parka Kelemegdan.

Na objavljenom snimku vidi se i čuje rasprava između pripadnika Komunalne policije i grupe Roma. Muškarac, koji je najverovatnije snimio incident mobilnim telefonom, viče: "Evo vidite, zabranjuju nas ovde u parku da igramo, da igraju naša deca. Romi nemaju nigde prava".

Zatim se vidi kako jedan od pripadnika policije prilazi ženi i nešto joj govori, ali se ne može jasno čuti šta. Razaznaje se deo njenog odgovora: "Pa i ako skaču, to su deca".

U nastavku snimka, čuje se opet kako muškarac gvori: "Ovo ide direktno na Facebook i Youtube. Komunalna policija, bezobrazluk".

Ipak, na snimku se ne vidi i ne čuje trenutak kada su, kako prenose pojedini mediji, pripadnici Komunalne policije zahtevali od romskih porodica da se sa svojom decom sklone iz parka.

Pogledajte snimak:

U saopštenju organizacije "Respekt – Srbijanci i Srbijanke" traži se suspenzija komunalnih policajaca i krivična odgovornost kompletnog rukovodećeg kadra Komunalne policije Beograd.

"Ovakavo rasističko ponašanje u centru Beograda je nedopustivo, i žalosno je što se mora konstatovati da je u Srbiji poslednjih pet meseci povećan broj napada na romsku populaciju, i za preko 300 odsto je povećan broj ekscesnih slučajeva, broj slučajeva diskriminacije i rasizma, ksenofobije i stereotipa", konstatuje pokret "Respekt - Srbijanci i Srbijanke".

KOMUNALNA POLICIJA: DECA NISU OTERANA SA IGRALIŠTA

U međuvremenu, oglasio se zamenik šefa Komunalne policije Darko Dujović, koji kaže da sprovedena istraga o incidentu na Kalemegdanu. Kaže da je utvrđeno da su Komunalni policajci samo upozorili roditelje romske dece zbog nepropisnog korišćenja sprava na igralištu i da su deca posle toga ostala na igralištu, prenosi portal Insajder.net.

"Pripadnici Komunalne policije su samo upozorili roditelje, nije napisana nikakva kazna i deca su nakon intervencije ostala na igralištu", naveo je Dujović i dodao da je patrola Komunalne policije, koja se nalazila u Knez Mihailovoj ulici, po usmenoj prijavi građana otišla na Kalemegdan", kaže Dujović.

prema njegovim rečima, roditelji su napravili galamu, koja je zabeležena na objavljenom video snimku, ali nikakve reakcije policije nije bilo, jer na igralištu ništa nije oštećeno.

OMEROVIĆ: "BRUTALAN RASITIČKI I ŠOVINISTIČKI ČIN"

Ranije danas incident na Kalemegdanu oštro je osudio i predsednik skupštinskog Odbra za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

"Zabranjivati deci da se igraju u parku, samo zato što su romska, je brutalan, šovnistički i rasistički čin. Ovakvo skandalozno i sramotno ponašanje komunalne policije Beograda je postupak bez presedana", ocenjuje Omerović u pisanoj izjavi.

Od nadležnih je zatražio da hitno utvrde odgovornost onih koji, kako je naveo, javno i svesno krše zakon.

Službenik šamarao romskog dečaka - harmonikaša!?

------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

peca.delija

Napokon da i komunalci urade nesto korisno

Jova

Jok, ja sam ih oterao!

tole-kokeza u zavojima

Mnogo su se uskurcili a drzava u pokusaju da ih privoli da se integrisu u drustvo donela zakone koji ustvari podsticu da budu bahati i bezobrazni.. Za njih zakonu ne vaze ni u jednoj sferi zivota.. Svakim danom je revolt ljudi prema njima sve veci jer narod oseca da mu rodjena drzava postaje maceha... Onda ce se desiti u datom momentu da ih pometlamo sve i cao... Ja sam za to da se bolje obracunati dobrim samarom na vreme jer to zna da bude kocnica deci posebno na bezobrazluk..to svi znaju i osetili su bar jednom .. Ali to je sad nemoguce vise.. Iskreno bi voleo da svi odu u beć u nemaćku...

special image