Capital.ba

Zakon o izboru guvernera neprecizan

23.03.2010. / 15:54

BEOGRAD, Bivša predsjednica Odbora Skupštine Srbije za finansije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Zakon o NBS-u, donet 2003, nije usklađen sa Ustavom i da je veliko pitanje kako će on biti tumačen i dodala da ne zna kako će izgledati izbor novog guvernera.
“Kad bih počela da pričam o tome kako će izgledati izbor guvernera upustila bih se u predviđanje koje je manje pouzdano čak i od astrološkog. Pre procedure je mnogo važnije pitanje uređenja otkaznog roka i odgovornosti onog ko ostavku podnosi. Dakle, postoji neko vreme ‘tehničke vlade’ koja može da upravlja NBS-om do izbora novog guvernera“, rekla je ona.
Ona je dodala da Zakon o NBS-u predviđa ponovni izbor u slučaju podnošenja ostavke zbog nekog razloga zbog kog ne može da se vrši ta funkcija i da se, prema njenoj ocjeni, ništa strašno ne dešava jer zakoni podrazumijevaju i takvu vrstu prekida.
“Guverner je poslednjih nedelja pripremao viceguvernera Bojana Markovića, isticao ga je medijski”, rekla je Jorgovanka Tabaković, ali je na pitanje da li to znači da Markovića vidi kao Jelašićevog nasljednika odgovorila odrečno.
Prema njenim riječima, tehnički problemi u vezi s vremenom i načinom izbora novog guvernera nisu toliko bitni, koliko je bitno pitanje kakva će monetarna politika biti vođena.
“Pogrešno shvaćena nezavisnost i dozvola da guverner bude nezavisan, iako nanosi štetu, kao i Savet koji se solidariše s guvernerom i pokriva njegove loše poteze, sve to čini priču o ličnom činu i razlozima za podnošenje ostavke nečim što nije dostojno ni banana-republike”, rekla je Jorgovanka Tabaković.
Ona je dodala da očekuje zaokret u monetarnoj politici i da je to ono što bi moralo da se desi, ali da pravi problem nije u monetarnoj politici, već u ciljevima ekonomske politike Vlade i NBS-a. Prema njenoj ocjeni, cilj nisu bili ni razvoj, ni zaposlenost, ni tražnja koja bi bila posljedica zaposlenosti.
“Dok su formalni ciljevi bili kontrolisana inflacija i stabilnost cena, pravi ciljevi su bili iza kulisa i sveli su se na stvaranje velikih socijalnih razlika i bogaćenje jednog sloja ljudi preko bankarskog sistema i finansijskog sektora, fondova, lizing-kuća i banaka, koje su jedine imale prihode kada su svi ostali beležili gubitke”, izjavila je Jorgovanka Tabaković. Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!